Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Maailmanlaajuinen koululakko ilmaston puolesta

 

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on innoittanut koululaisia ilmastolakkoihin ympäri maailmaa. Osassa kouluja kannustetaan lapsia osallistumaan ilmastolakkoon, osassa toivotaan, että nuoret jättäisivät lakon väliin. Koska koululaisilla on oppivelvollisuus, lakko on laillinen, jos siihen pyytää luvan ja se myönnetään. Tärkeintä lienee huomion herättäminen asiaan sinänsä, joten en näe mitään syytä jättää lupaa myöntämättä.

Silloin lapsen kannattaisi myös olla mielenosoituksessa, vaikka monet teinit ovat kuulemma ilmoittaneet vanhemmilleen lintsaavansa vain kotona.

Vakavailmeinen Greta kuuli ilmastonmuutoksesta koulussa, josta hän lakkoilee. Meidän opetussuunnitelmamme tunnistavat asian, ja kestävä kehitys ja vihreä lippu -ohjelmat ovat suosiossa. Nyt siis mennään koululakkoon, vaikka on hyvin vaikea osoittaa, miten koulu olisi se suurin syyllinen ilmastonmuutokseen. Ei ole.

Greta Thunberg tulee varmasti olemaan yksi ehdokas Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. 

Asia on monikerroksinen. Hiukan huuma rinnastuu aikaan 45-50 vuotta sitten, jolloin opiskelijaliikehdintä tuotti "edistyksellisten" "rauhan puolella olevien" marsseja ja "taantumukselliset" olivat näkevinään hiukan yksipuolisia aatteellisia voimia naruista nykimässä. Nytkin on varmaa, että aikuisten johtamat puolueet tulevat hörppimään innokkaista kuudesluokkalaisista kaiken mahdollisen huomion omiin vaalitarkoitusperiinsä.

Uskoakseni koululakolla voidaan saavuttaa näkyvyyttä ja hyviä tuloksia esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa taloudellispoliittinen tilanne on sangen mielenkiintoinen. Gretan toimilla on vaikutusta. Meillä päästövähennysten suhteen toimenpiteet ovat jo käynnissä ja 39 prosentin tavoite varmasti saavutetaan, mutta asia on hyvä nostaa esiin. Yliopistoihmisten on pakko antaa tukensa kirjelmissä, samoin puolueiden, ja välikäteen ajetut koulut katselevat tilannetta ymmärtäväisesti. Ei homma ole päivästä kiinni eikä kahdestakaan.

Varmaa on, että poliittiset hyötyjät ajavat pikkumatkoja jatkossakin taksilla.

Lopetan pakinani pariin pikku tarinaan. Talvisodan alkupäivinä presidentti Kyösti Kallion piti mennä Kuusisaaresta Munkkiniemeen kokoukseen. Autonkuljettaja sanoi lämmittävänsä auton. Kallio suuttui. Tällaisina aikoina ei tuhlata valtion bensiiniä! Tuollaisen matkan hän kävelee!

Helmikuun 1944 suurpommituksissa erääseen Nervanderinkadulla olleeseen kouluun osui kolme pommia pihasiiven ja päärakennuksen liittymäkohtaan. Rehtori ja hänen rouvansa olivat tulleet yöksi talon pohjakerrokseen, koska he olivat huolissaan koulustaan. Ulkona pattereilla oli yli neljäsataa koulupoikaa taistelemassa, nuorimmat 14-vuotiaita.

Jos olette poissa huomenna, menkää sinne kaduille, oikeasti. Älkää jääkö kotiin makaamaan.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Nuoret haluavat pysytellä hengissä vielä silloinkin kun ilmastonmuutoksesta piittaamatomien vastustajaänkyröiden takamus on jo pitkään kasvanut horsmaa...?!

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Vilpitön ponnistus ei koskaan mene karille. Siksi seuraankin mielenkiinnolla, onnistuvatko niin sanotut aikuisten edunvalvontakoneistot pilaamaan tämän, kuten aikanaan kepin nenässä kannettu solidaarisuus, edistyksellinen demokratia ja rauhankasvatus otettiin poliittisesti haltuun ja latistettiin yksisilmäiseksi.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kadettikunta halusi aikanaan tuoda kouluihin "turvallisuuskasvatusta" ja myöhemmin
Mannapuolustuskoulutusyhdistys halusi pitää koululaisille "rynnärikursseja!?"
- Koulujen suuntaan kuikuilevat kaikenlaiset "aatteetteet...?!"

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #3

Tunnen koulumaailmaa kymmeniltä vuosilta, enkä ole vielä törmännyt "rynnärikursseihin". Turvakursseja, joihin opiskelija voi osallistua, on olemassa.

Pirkkalan koulukokeilu lienee ainoa todella kyseenalainen juttu, ja sekin taisi jäädä siihen yhteen kuntaan aikanaan, vaikka halu oli tietysti levittää koko maahan.

Ilmastonmuutoksen vastustaminen on asia, josta toivon, että se pysyy luovana ja toimivana ja virkeänä ilman, että joku omii sen ja antaa tulla tuutin täydeltä Opetushallitusta myöten. Siihen tulee sitten voimakas vastareaktio jossain vaiheessa ja homma hyytyy siihen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #4

...omaan, rauhalliseen tahtiin-saa ampua!

Näin käskytti ammunnan johtaja Hattulan Parolan lukion(?), Mpky:n järjestämää rynnärikurssia, jossa koululaisia ajellutettiin panssarivaunuilla ja vanhemmille oppilaille oli "markkinoitu" mahdollisuus päästä omakohtaisesti kokemaan miltä tuntuu ampua ihka oikealla rynnäkkökivärillä-tosin vain kertatulella, kuten ammunnanjohtaja asiantuntevasti telvisiossa aikanaan kertoili.

Myös mm. elämänsuojelija Päivi Räsänen riehaantui vastaavasta maanpuolustuskurssillaan, eli ampumisen jumalaisesta onnesta ja osumisen taivaallisesta ihmeestä!?!
( Kotikulmillani reserviläisten innostamana myös srk:n entinen diakonissa.)

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #5

Jokainen 15-vuotta täyttänyt kansalainen voi osallistua parlamentaarisesti valvotuille MPK:n kursseille. Rynnäkkökivääriammuntoja ei lukiolaisille tänä päivänä ole. 1990-luvulla oli meno varmaan villimpää ja johti tarkempaan säätelyyn.

Kylmän sodan aikana leivottuna panssariupseerina olen saanut osani ajeluista aikanaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #6

aikanaan opettajat olivat innokkaita suojeluskuntalaisia.
vielä joskus 90-luvulla joku kouluviranomainen lausui lehdessä että opettaja on kuin talvisodan vänrikki.

presidentin synnyinseudulla vaikutti aikanaan res.kapteenina ja opetusneuvoksena kuollut lukion rehtori, joka julisti lehdessä, että sivarit ovat valuvikaisia rassukoita, jotka tulisi laittaa sulatusuuniin ja valaa uudelleen (!?!).

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #7

Niin. Minulla taas yksi opettajistani oli fanaattinen kommunisti. Se oli 30 vuotta ennen kuin Euroopan parlamentti (2009) päätöslauselmassaan rinnasti kommunismin ja fasismin ja tuomitsi kommunismin rikokset, vaikka asia ei Suomessa hirveästi ketään ole liikauttanut, meillä kun on vieläkin kommunistisia puolueita ja järjestöjä, liput liehuvat.

Joissakin Euroopan maissa tätä ihmetellään siinä kuin jotain nutipäiden marsseja.

Olemme varmaan hyvän nettikeskustelun tapaan kulkeneet melkoisen matkan ilmaston puolesta tehtävän koululakon luota. Toivon edelleen, että hyvää asiaa ei pilata, jos vielä tuota jutun kärkeä lämmitän näin lopuksi.

Kiitos mielenkiintoisista muistoista. Hyvää yötä!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #8

...Televisiosssa puolueiden puheenjohtajat olivat-ehkä yhtä lukuunottamatta, samaan aikaan yhtä mieltä ilmaston muutoksen torjumisen tarpeellisuudesta-jopa tulevan hallitusohjelman ykkösasiana! -Fiksujen koululaisten ja nuorien tapaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä on tällaista varhaisnuorten viihdyttävää puuhastelua. Voi hyvin kysyä ketä vastaan he lakkoilevat? Kenen pitäisi painaa sitä nappia, joka pysäyttää ilmastonmuutoksen?

Lapsilla ei ole muuta tietoa asiasta kuin se, jonka aikuiset ovat heille antaneet ja sen pohjalta he ilman perspektiiviä tekevät johtopäätöksiään. Tämän aamun TV-uutisissa muuan koulupoika sanoi, että "ilmastonmuutos näkyy jo nyt", tarkoittaen ilmeisestikin omassa elämässään. Montako talvea tai kesää tuo alle murrosikäinen elämästään muistaa? Voidaanko niistä tehdä trendejä, semminkin kun juuri niiden viimeisten kymmenen vuoden aikana ei paljon trendiä ole Suomessa ollut havaittavissa.

Eli överiksi menee ja lujaa. Sampo Terho maalaili eilisessä vaalikeskustelussa, että siinä vaiheessa, kun hän jää eläkkeelle Suomeen on saapunut satamiljoonaa ilmastopakolaista, jos ei mitään tehdä. No, tähän mennessä ainoat "sadatmiljoonat" ilmastopakolaiset ovat olleet niitä, jotka mm. Suomesta ovat muuttaneet Fuengirolaan, Brisbaniin, West Palm Beachille y.m. Toistaiseksi pako Espanjaan näyttää täältäkin vain jatkuvan. Ja he ovat todellisia ilmastopakolaisia, sen itsekin kertoen. Eivät ilmastopakolaisiksi tulkittuja.

Kaivattaisiin tahoa, joka viheltäisi pelin poikki ja pakottaisi ihmiset pitämään edes päänsä kylmänä ja jalat maassa tällaisen hypetyksen keskellä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Nuoret ovat oikein globaalisti osoittaneet ja näyttäneet että täältä pesee, vaikka olette syyttäneet, että politiikka ja muu yhteiskunnallinen ja kansainvälinen ei muka kiinnostaisi...?!
- Onneksi sota-Jussikaan ei saanut rerytoitua vapaaehtoisia kodinturvajoukkoja -ja apupoliiseja valmiiksi, nuoria vastaan...?

Tulee mieleen tapahtumat Koijärvellä.- Silloinkin kohtalaisen nuoria haukuttiin helsinkiläiskakaroiksi, joilla ei ollut parempaa tekemistä kuin tulla puuttumaan maanomistajien ja vesistön haltijoiden ikiaikaiseen oikeuteen päättää maasta ja mm. veden korkeudesta...
...Oli sentään joitakin, jopa oikeusoppineita, jotka siteerasivat vanhaa tuomarin ohjetta, että mikä ei saata olla oikeus ja kohtuus-ei saata olla lakikaan...

Nyt sieltä alkaneen vihreän liikkeen ja myöhemmin puolueen jo harmaantunutta puheenjohtajaa pidetään parhaana pääministeriehdokkaana ja puolue lilpailee maajussien keskunta kanssa pronssisijasta!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä olet oikeassa, että nuoret ovat kautta aikojen kapinoineet ja sitten vanhenemisen myötä siitä kapinan aiheesta on saattanut jäädä jotain jäljelle siitäkin huolimatta, että arjen pyöritys ja realiteetit ovat ottaneet 99% keskittymisestä.

Vuosikymmenittäin ajatellen 50-luvulla nuorisokapinaa ilmaisi rock´n roll, 60-luvulla hippiliike, 70-luvulla vasemmistoradikalismi, 80-luvulla vihreä liike, 90-luvulla ei maailmaa parannettu kun lama näytti kaapin paikan, 2000-luvulla on sitten tullut kaikkea muuta, mm. tämä nykyinen ilmastonmuutoskapina.

Toimituksen poiminnat