Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Chemnitzin tapahtumat kehottavat itse kutakin katsomaan peiliin

 

Kun kansalaiset lähtevät kostoretkille ja lynkkaamaan ulkomaalaisten näköisiä, oikeusvaltio on epäonnistunut ja vakavassa kriisissä, kirjoitti HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Entinen Itä-Saksa sosiaalisine ongelmineen on varmasti hyvää maaperää oikeistopopulismin nousulle, mutta muitakin syitä on.

Suomessa monien viranomaisten ja kansalaisten kommenteissa syyllinen on vihapuhe ja väärien tietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa.

Tosiasiassa ensimmäisenä väärää tietoa levitti muiden muassa Bild eikä sillä tiedolla ollut juuri tekemistä kaduille menemisen kanssa. Yhtäkään ulkomaalaista ei Chemnitzissä myöskään ”tapettu tai lynkattu”, vaikka uutisoinnista säikähdin, että siellä on jokin teurastus käynnissä ja nyt se al-Zargawi-vainaan suunnittelema sisällissota Euroopassa sitten alkaa. Mielenosoittajat ottivat yhteen vastaryhmän kanssa, ja 20 loukkaantui lievemmin.

Chemnitzin paikallislehden päätoimittaja yritti kertoa, että valeuutisoinnin osuutta on liioiteltu ja että kyse oli turhautumisesta ja enemmänkin oikean tiedon puutteesta. Kun yksi saksalaismies kuoli ja kaksi haavoittui, kaikki painettiin piiloon, ilmeisesti koska tekijä oli ehdonalaisessa oleva irakilainen rikollinen, jota ei ollut poistettu. Tekijöiden taustoista ei mitään mainintaa. Salaaminen oli iso virhe. Saksassa kaikki ulkomaalaisiin liittyvä julkinen kielteisyys on tabu maan valtavien traumojen vuoksi.

"Kaikki hätääntyneet ja turhautuneet kansalaiset leimattiin Saksan mediassa uusnatseiksi ja äärioikeistolaisiksi", kuulin Chemnitzistä. Näin ei varmasti ollut, mutta ne olivat erittäin suuren ihmisjoukon tunteita. Sitten eräs vaihtoehtosivusto vuoti tekijän nimen ja taustat. Kiihottajille oli pedattu jännite ja laukaisu oli tietenkin helppoa sopivassa maaperässä. Marssi oli mielenosoitus, mutta provokaattorit menevät aina niihin mukaan. Väkivaltaisina. Operaattori voi olla kaukanakin.

Suomessa olimme lähdössä samanlaiseen Pravda-totuuteen (ongelmista vaikenemiseen) yllättävässä tilanteessa alkusyksystä 2015. Sisäministeriö pyysi mediaa tekemään myönteisiä juttuja, ja ainakin Yleisradio vastasi tilaukseen. Siitä tuli jopa tahatonta komiikkaa, kun yhden ainoan päivän aikana Ylen verkkosivuilta laskettiin 49 täysin kritiikitöntä uutista. Noissa oloissa avautui ikkuna propagandasivusto MV:lle, josta vaikkapa forssalaiset tietenkin saivat lukea, mitä naapurissa oikeasti tapahtui, mutta myös samalla imaista 80% valheita ja vihaan kiihottamista. Suomalaiset tiedotusvälineet vaihtoivat pian kuitenkin linjan kohtalaisen asialliseen ja realistiseen uutisointiin, mikä ajoi valhemedian koloihinsa, vaikka hysteerinen kiihottaminen sieltä toki jatkuu vieläkin.

Chemnitzissä kannetaan sekä turhautumisen, vaikenemisen että kiihottamisen hedelmiä. Kyseessä on Saksan itse aiheuttama yhdistelmä. Tällainen tilanneympäristö tarjoaa tietenkin hyvän iskukohteen ulkopuoliselle vaikuttajalle. Herkullinen maali.

Saksan kirjeenvaihtaja Pertti Rönkkö kertoi, että nyt Saksassa kohistaan siitä, miten vaihtoehtoisiin medioihin kuuluva jouwatch-sivusto sai käsiinsä Chemnitzissä saksalaismiehen surmaamisesta epäillyn irakilaisen turvapaikanhakijan vangitsemismääräyksen. Saksin osavaltio aikoo ryhtyä oikeustoimiin asiakirjan luovuttanutta henkilöä vastaan. Julkaistusta määräyksestä ilmenee, että teosta epäilty irakilaismies on ennestään ehdonalaisessa aikaisempien rikosten takia ja saa olla Saksassa vain niin sanotusti ”siedettynä“ (geduldet). Lisäksi asiakirjasta ilmenee, että hän iski yhdessä kanssaepäillyn kanssa saksalaismiestä veitsellä viidesti sydämeen ja keuhkoihin. Miestä epäillään yhdessä toisen henkilön kanssa tehdystä taposta. Häntä pidetään vangittuna pakenemisvaaran takia.

Suomalaisten kannattaa säilyttää maltti tulevaisuudessakin enkä epäile, etteivätkö he pääosin säilytä. Vaalien alla tulee tapahtumaan erittäin voimakasta vaikuttamista. Valemedioille ja huhuille ei kannata antaa yhtään tilaa, mutta parhaiten sen tilan saa pois tinkimättömällä realismilla. Luotan edelleen suomalaiseen journalismiin, vaikka yksilöinä jokaisella kirjoittajalla on viitekehyksensä ja maailmankuvansa.

Älä vapise isänmaa, vaikka poikasi horjuu. Kompastelemme joskus, mutta emme kaadu.

Graham Greene sanoi, että taitavalla kirjoittajalla on sydämessään jääpuikko. Minusta se sopii blogistinkin ohjeeksi. Kirjoittakaa istina, älkää pravdaa. Kun faktat ovat pöydällä, on helppo tehdä oikeita päätöksiä eikä mielikuvitus tee ikävistäkään asioista itseään suurempia. Pelkoa ja vihaa ei käytetä silloin hyväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos kiihkottomahkosta kirjoituksesta.

"Suomalaiset tiedotusvälineet vaihtoivat pian kuitenkin linjan kohtalaisen asialliseen ja realistiseen uutisointiin, mikä ajoi valhemedian koloihinsa, vaikka hysteerinen kiihottaminen sieltä toki jatkuu vieläkin."

Itsekin huomasin, että pyritäänkö kilpailemaan maaviljelijälehden kanssa, kun alkoivatkin olla niin peittelemättömiä uutisia.

Varmin keino neekereitä vihaavien rasistien kiihottamiseen on vaieta mediassa mustaihoisten tekemistä rikoksista. EU:n median valtavirta on noudattanut tätä kiihottamisohjetta ilman yhtään syytettä kansanryhmäänkohtaan kiihottamisesta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Varmin keino neekereitä vihaavien rasistien kiihottamiseen on vaieta mediassa mustaihoisten tekemistä rikoksista."

Tämä lienee tahallaan provosoiva kommentti Jääskeläiseltä mutta kuinka tumma pitää ihon olla, jotta se kannattaa mainita mediassa, etteivät rasistit kiihotu? Ja olisiko siis rasistien tyynnyttämiseksi EU:lta hyvä veto laittaa aina rikoksen tekijän ihonväri vaikka värikartan avulla uutisen liitteeksi?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Provosoivaa, totta kait, mutta luotammehan BBC:hin?

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-45350994

Tuo todistaa, että ainakin se etnisestä taustasta vaikeneminen on ihan viranomaislähtöistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #4

Ei kai Saksassa tai Suomessa ole ollut tapana kirjata rikosuutisiin tekijän etnistä taustaa? Oletko sitä mieltä, että näin pitäisi tehdä? Mitä tietoja mielestäsi pitäisi julkaista rikoksista pidätetyistä? Kansalaisuus, ihonväri? Kuinka tarkka ihonvärin kanssa pitäisi olla?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Tuskinpa on tarpeellista jokaisen rikosuutisen yhteydessä kertoa epäillyn etnistä taustaa, suomalaisuutta tai ei-suomalaisuutta. Niissä tapauksissa, joissa rikoksesta epäiltyä ns. haetaan, on tietenkin syytä julkaista epäillystä mahdollisimman tarkat tiedot, mikäli poliisi toivoo yleisön apua haussa. Tuo yleisön apuun turvautuminen on tosin mielestäni aika kyseenalainen keino. Kun tiedotusvälineissä kerrotaan, että joku rikollinen on jäänyt ”yleisövihjeen” perusteella kiinni, tuo vihje on kuitenkin useimmiten tullut alamaailmasta, ei suinkaan ”suurelta yleisöltä”.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #4

Mikä saa jotkut antamaan oikeutuksen natsien pillastumiseen siitä,että tutkitaan rikosta, missä joku viranomainen on vuotanut tietoja natsimielisille.Todistajien henkilötietodot karseimpana esimerkkinä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Miksi ihonväri pitäisi kertoa?

"Mustaihoinen laihialaismies sytytti kännissä kotitalonsa palamaan, vaimo ja lapset pelastettiin naapuriin"

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Valkoihoinen kenialaismies tappeli Härmän Häjyssä seinäjokisen maahanmuuttajapainijan kanssa. Poliisi tutkii molemminpuolisena viharikoksena.”

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Väärin.
Valemedian kiihotus perustuu väitteeseen ja perusoletukseen, että " valtamedia valehtelee".
Koska valemedian ei tarvitse todistaa eikä perustella , se voi kiihottaa ihmisiä ikuisesti tuolla samalla väitteellä.
Tarkatkaan faktat ja poliisin vakuuttelut eivät enää auta,kun MV- jornalismi on päättänyt, että raiskaus tapahtui ja että tekijä
oli " arabi" .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on edelleen käytäntönä ettei ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa mainita tuntomerkkejä vaikka tekijä olisi kateissa eli etsintäkuulutettuna. Siksipä onkin helppo päätellä että raiskaaja on aina ulkomaalainen jos hänen kansalaisuuttaan ei mainita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei mene niin, poliisi yrittää ensiksi itse. Etenkin jos on tunnistanut tekijän.

Lisäksi on se rikoksen vakavuus myös mikä vaikuttaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

YLE'n artikkelissa Miksi saksalaiset mellakoivat Chemnitzissä? Itäisessä Saksassa on vähän maahanmuuttajia, mutta paljon tyytymättömyyttä on muutama pointti, jotka kannattaa huomata.

"Chemnitzin yliopiston politiikan tutkimuksen professori Eric Linhart pitää nyt nähtyjä mielenosoituksia merkittävänä käänteenä Saksan poliittisessa ilmapiirissä.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliittisesti maltilliset ihmiset kävelevät rinta rinnan kadulla fasistien kanssa, Linhart luonnehtii Ylelle puhelimitse.

Professorin mukaan äärioikeistolaisten ideologioiden entistä laajempi hyväksyminen kertoo osavaltioiden koulutuspolitiikan alasajosta. Ihmiset eivät enää ymmärrä, minkä puolesta he marssivat.

Aggressiivisia, maahanmuuttovastaisia puheita on Linhartin mukaan viljelty pitkään sosiaalisessa mediassa sekä politiikassa. Äärioikeiston kasvua on puolestaan monien itäsaksalaispoliitikkojen puheissa vähätelty.
...
Iso-Markun mukaan maahanmuuttoa jyrkästi vastustava liikehdintä on keskittynyt Saksassa etenkin maan itäosiin. Syitä tilanteeseen on lukuisia.

– Idän osavaltiot ovat suhteessa heikomassa taloudellisessa tilanteessa. Siellä on myös historiasta juontuvaa poliittista juurettomuutta. Perinteiset valtapuolueet eivät ole onnistuneet vakuuttamaan äänestäjiä samalla tavalla kuin läntisessä Saksassa, Iso-Markku arvioi.
...
Chemnitzin levottomuuksien ajankohta ei selity Saksan viimeaikaisella maahanmuuttopolitiikalla.

Maahan tulee nyt merkittävästi vähemmän turvapaikanhakijoita kuin huippuvuosina 2015 ja 2016.
...
Tutkija Iso-Markun mukaan kasvava maahanmuuttokriittisyys ei johdu suoraan maahanmuuttajien sijoittumisesta Saksan sisällä.

Viime vuoden parlamenttivaaleissa maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle eli AfD-puolue keräsi ääniä (siirryt toiseen palveluun) varsinkin entisen Itä-Saksan alueella, jossa kuitenkin maahanmuuttajien ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden osuus (siirryt toiseen palveluun) on pienin.

Esimerkiksi Chemnitzin väestöstä oli vuonna 2016 ulkomaalaistaustaisia (siirtolaisia tai myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneita) 6,6 prosenttia, kun esimerkiksi Berliinissä vastaava luku oli 16,7 prosenttia ja koko maassa 11,2 prosenttia.

Chemnitzin äänestäjistä 24,3 prosenttia äänesti AfD:tä, kun koko maassa puolue keräsi 12,6 prosenttia äänistä.

– Henkilökohtainen kokemus maahanmuutosta on tuskin saanut ihmisiä Chemnitzin kaduille. Taustalla ovat enemmänkin piilevät epäluulot ulkomaalaisia kohtaan, Iso-Markku analysoi.

Valtaväestön epäluuloja ovat ruokkineet etenkin rikosluvut, joissa nuoret maahanmuuttajamiehet ovat yliedustettuina."

Missä määrin tälle löytyy samankaltaisuuksia Suomesta? Ainakin muutama seikka tulee mieleen.

Ensinnäkin itäblokin romahtaminen vajaa 30 vuotta sitten ja siitä alkanut hyvinvointivaltion purkaminen ovat jättäneet suomalaiset samankaltaisella tavalla poliittisesti juurettomiksi kuin itäsaksalaiset. Neuvostoliittoa ei ole enää olemassa suomalaisten taloudellisen hyvinvoinnin takuumiehenä.

Toinen samankaltaisuus on se, että Suomessakin "maahanmuuttokriittisyys" perustuu enemmän ennakkoluuloihin kuin henkilökohtaisiin kokemuksiin ja noita ennakkoluuloja ruokitaan täälläkin esittämällä rikostilastoja, joissa jotkut maahanmuuttajat ovat yliedustettuina. Ja jos Suomesta ei löydetä riittävän rankkoja juttuja, niin sitten niitä etsitään vaikka Ruotsista.

Kolmas samankaltaisuus on koulutuspolitiikan alasajo; ihmiset eivät enää ymmärrä, mitä kannattavat. Suomessa ei tosin olla vielä ehditty vajota yhtä alas kuin Saksassa, mutta suunta on selvä.

Neljäs yhtäläisyys on joidenkin poliitikkojen vähättelevä asenne äärioikeistolaisuuden kasvuun ja siitä seuraaviin uhkiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Taustalla ovat enemmänkin piilevät epäluulot ulkomaalaisia kohtaan"

Piilevä epäluulo voi johtua useista turvapaikanhakijoiden autoiluista kun rekalla on ajettu väkijoukkoon ja tapettu kymmenittäin viattomia kansalaisia tai puukotettu, raiskattu, ammuttu ja ryöstetty. Vähemmästäkin sitä tulee piileviä ennakkoluuloja.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Ainakin hesarin kirjeevaihtaja kiihoittui kovasti Chemnitzin tilanteesta kun otsikoi, että "Äärioikeisto lähti kosto­retkelle Saksassa ja näytti, että sen uhka on otettava todesta." Melkoinen kirjoitus.

Mutta mitä tapahtui viime vuonna Hampurissa, kun G20-maiden edustajat kokoontuivat? Vasemmistoanarkistit tekivät tuhojaan miljoonien edestä, kaiken lisäksi 400-500 poliisia loukkantui. Siinähän hyökättiin suoraan yhteiskuntaa vastaan. Siellähän oli mukana myös suomalaisia vasemmistovihreitä.

Vaan ei tainnut hesarin kirjeenvaihtaja silloin kirjoittaa, että "äärivasemmiston uhka on otettava todesta?"

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun laskeskelee että kuinka monta murhaa, raiskausta, pahoinpitelyä,ryöstöä jne on turvapaikanhakijat tehneet täällä ja sitten suhteuttaa sen tonne keskieurooppaan niin se on suoranainen ihme ettei lynkkausjoukkoja ole jo.

Ranskassa kun poliisi ampui yhden laittoman vaeltelijan niin mellakat kesti päiviä. Laittomat euroopassa olijat tuhosivat "puoli" kaupunkia enkä muista että mediat olis paljon kirjoitelleet.
Kamelin selkä tulee katkeamaan ja se jälki ei tule olemaan kaunista. Jos ja kun niin tapahtuu niin kenen puolella seisovat poliisit ja armeijat?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mihin siis perustuu tieto, että ministeriö pyysi mediaa tekemään "myönteisiä juttuja"? Onko lähdettä tälle sekä tiedolle, että yhden päivän aikana laskettiin 49 kritiikitöntä uutista? Kuka laski? Linkkiä, kiitos.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kiitos kysymyksestä!

Laitan linkin sisäministeriön toiveesta myöhemmin. Tähän kaivoin itse Yleisradion juttuja yhdeltä ainoalta päivältä 10.9.2015. Näitä oli kaikkiaan 56 päivättynä tälle päivälle. Alkuperäinen ähde ja kerääjä oli joku kyllästynyt siviili, todennäköisesti perussuomalaisten kannattaja. Nimi oli Junnila. Loput voinet kerätä itse. Tässä suuntaa.

"Kritiikitön" on toki tulkinnanvaraisesti sanottu mutta hyvä valaistus oli.

https://yle.fi/uutiset/3-8289568
https://yle.fi/uutiset/3-8297651
https://yle.fi/uutiset/3-8295499
https://yle.fi/uutiset/3-8297561
https://yle.fi/uutiset/3-8295836
https://yle.fi/uutiset/3-8293428
https://yle.fi/uutiset/3-8293101
https://yle.fi/uutiset/3-8294447
https://yle.fi/uutiset/3-8292116

+ 50 vastaavaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Sinun mielestäsi siis uutiset, jotka alkavat näin ovat täysin kritiikittömiä tai positiivisia:

"Suomalaista pelottaa: Liian lähellä, liian lujaa ja kädet heiluvat
Suomeen virtaavat turvapaikanhakijat sekoittavat arkea useilla uusilla paikkakunnilla. Eri kulttuurit saattavat kolahtaa pahastikin yhteen. Suomessa pitkään asunut maahanmuuttaja tuntee ongelman ja yrittää nyt opettaa eri osapuolia ymmärtämään toisiaan."
https://yle.fi/uutiset/3-8295836

"Tuhansia turvapaikanhakijoita käännytetään – osa ei palaa koskaan kotiin
Turvapaikanhakijoita palautetaan jälleen Suomesta isoina ryhminä. Suurin osa käännytetyistä matkaa kuitenkin vailla huomiota pienemmissä porukoissa tai yksin."
https://yle.fi/uutiset/3-8295836

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ja jos uutisoidaan ohjeista, joiden avulla turvapaikanhakijoita voi materiaalisesti auttaa niin mitä kritiikkiä sellaiseen uutiseen pitäisi liittää?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #20

Kirjoitin, että tulkinnanvarainen. Minulle Yle kelpaa. Käy nyt silti ne loputkin läpi. Mietin sitä kokonaiskuvaa syksyllä 2015. Siitä on kyse. Ei yksittäisestä kappaleesta tai virkkeestä. Koko konteksti.

Tässä maikkarin osuutta elokuulta 2015:

"Turvapaikanhakijoiden joukossa nyt erityisen paljon korkeasti koulutettuja"

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/turva...

Minun pitäisi avata nämä linkit, jotta saisin nämä toimiviksi, mutta voit hakea nämä Googlella vielä, välimuistitavaraa osin. Mietin vähän kansan tuntoja, kun tällainen paketti pamahtaa silmille.

http://yle.fi/…/aivan_pohjoisimmassa_suomessa_ei_ol…/8295499

http://yle.fi/…/obama_valmistelee_10000_syyrialaisp…/8297561

http://yle.fi/…/suomalaista_pelottaa_liian_lahella_…/8295836

http://yle.fi/…/he_ovat_hyvin_helpottuneita_kun_paa…/8295220

http://yle.fi/…/irakista_suomeen_paennut_kun_hyvast…/8294626

http://yle.fi/…/kylla_tanne_kotiutuu__oma_aktiivisu…/8297134

http://yle.fi/…/ylella_erikoislahetys_turvapaikkati…/8297247

http://yle.fi/…/irakilaispakolainen_meilla_kerrotaa…/8294908

http://yle.fi/…/yle_serbian_ja_unkarin_rajalla_pako…/8295301

http://yle.fi/…/kysely_yha_useampi_ranskalainen_toi…/8297008

http://yle.fi/…/ukrainassa_14_miljoonaa_sisaista_pa…/8296917

http://yle.fi/…/vastaanottokeskuksen_johtaja_toivoo…/8296434

http://yle.fi/…/sota_elinolot_ja_saa_-_naista_syi…/3-8296610

http://yle.fi/…/koululaisten_kyselytunti_mita_turva…/8295688

http://yle.fi/…/turvapaikanhakijoita_potkinutta_unk…/8296882

http://yle.fi/…/turvapaikanhakijoita_porin_tyhjiin_…/8296713

http://yle.fi/…/tervetuloa_asadin_perhe_nain_teista…/8288651

http://yle.fi/…/somalitaustainen_mies_liikuttui_yri…/8295200

http://yle.fi/…/eu-parlamentti_hyvaksyi_junckerin_p…/8296170

http://yle.fi/…/150_turvapaikanhakijaa_saa_asunnot_…/8288607

http://yle.fi/…/turvapaikkahakemusten_kasittelyajat…/8295512

http://yle.fi/…/venezuela_ilmoitti_vastaanottavansa…/8295650

http://yle.fi/…/oulun_vastaanottokeskuksen_tukiyhdi…/8287102

http://yle.fi/…/ylen_kirjeenvaihtaja_pakolaisleiril…/8295562

http://yle.fi/…/sota_voi_estaa_koulunkaynnin_kotima…/8293807

http://yle.fi/…/uskontojen_valinen_keskustelu_sujuu…/8295322

http://yle.fi/…/turvaa_hakevien_ihmisten_maara_kasv…/8295356

http://yle.fi/…/venajan_ovet_eivat_aukene_turvapaik…/8292556

http://yle.fi/…/a2_pakolais-ilta_kysyy_miten_pakola…/8295028

http://yle.fi/…/linja_muuttui_tanskassa_poliisi_paa…/8295005

http://yle.fi/…/ek_turvapaikanhakijat_mahdollisuus_…/8294935

http://yle.fi/…/suomessa_ei_selviydy_pankkitilitta_…/8294970

http://yle.fi/…/poikkeava_tilanne_luo_uusia_ideoita…/8293185

http://yle.fi/…/valtatie_8lle_ilmestyi_maahanmuuton…/8294775

http://yle.fi/…/ala_raahaa_vaatekuormia_summanmutik…/8289568

http://yle.fi/…/ennennakematon_ryntays_turvapaikanh…/8289329

http://yle.fi/…/nain_voit_auttaa_turvapaikanhakijoi…/8292116

http://yle.fi/…/pohjanmaalla_ja_etela-pohjanmaalla_…/8292609

http://yle.fi/…/vaatelahjoituksista_jopa_ylitarjont…/8292641

http://yle.fi/…/haluatko_auttaa_turvapaikanhakijoit…/8291970

http://yle.fi/…/haluatko_auttaa_turvapaikanhakijoit…/8288179

http://yle.fi/…/nain_autat_turvapaikanhakijaa_keski…/8288926

http://yle.fi/…/seurakunta_harkitsi_leirikeskusta_t…/8294687

http://yle.fi/…/tiesitko_naita_yhdeksan_syyta_miksi…/8294377

http://yle.fi/…/isa_katosi_perhe_pakeni__haluaisin_…/8294360

http://yle.fi/…/katso_mista_suomeen_tullaan__turvap…/8291834

http://yle.fi/…/en_todellakaan_tykkaa__paikallisten…/8294311

http://yle.fi/…/turvapaikkatutkinta_vahvistuu_lapis…/8294506

http://yle.fi/…/professori_raamattu_kehottaa_pitama…/8291417

http://yle.fi/…/millainen_vastaanottokeskuksen_pita…/8292334

http://yle.fi/…/ylojarven_seurakunta_tarjoaa_leirik…/8294519

http://yle.fi/uutis…/kun_vihapuheen_kohde_saa_kasvot/8294319

http://yle.fi/…/tuhansia_turvapaikanhakijoita_kaann…/8294447

http://yle.fi/…/kotimajoitusta_aletaan_jarjestella_…/8293101

http://yle.fi/…/irakilaismiehet_pakenevat_kostoisku…/8293428

http://yle.fi/…/ruotsin_ilmailujarjesto_antakaa_pak…/8297651

Enempää en aiheesta väännä. Kirjoituksessa ylhäällä on kaikki oleellinen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #21

Nuo kaikki uutiset viestivät tilanteesta, joka silloin oli. Minun on vaikea nähdä, että yksikään niistä olisi mitenkään erityisen kritiikitön tai tarpeettoman myönteinen. Sinä perustelet kokonaiskuvaa uutisilla, joista ei löydy mitään tarkoituksenhakuista kritiikittömyyttä tai pyrkimystä myönteisyyteen. Suurin osa on siitä miten poikkeuksellisesta tilanteesta voitaisiin selviytyä paremmin. Ei salaliitosta, jossa yritetään pehmittää kansaa.

Mutta tämä lienee turhaa, jos et aio mitenkään perustella blogisi keskeistä väitettä, että sisäministeriö ohjasi Yleä miten jutut pitää tehdä. Se on aika merkittävä väite ja jos sinulla todella on siihen todisteet niin miksi ihmeessä jättäisit ne julkaisematta? Sehän olisi aivan mieletön skuuppi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Anteeksi, herra Kuukka, mutta väitteenne on silminnähden täyttä roskaa. Tuollaista mututtelua en omaan blogiini kelpuuttaisi.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #22

Saat toki anteeksi. Minusta uutisoinnissa elo-syyskuussa 2015 oli parannettavaa. En ole aivan yksin ajatuksissani. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi eräässä haastattelussa, että elokuussa 2015 sisäministeriö toivoi medialta myönteistä suhtautumista. Tilanne oli hyvin vakava. Eihän lehdistö tietenkään lähde juoksupojaksi, mutta silloin aivan aluksi pelättiin myös väkivaltaisia reaktioita.

Yritin hakea vanhaa juttua (se haaastattelu oli myöhemmin kuin elokuussa), mutta se ei välttämättä ole ollut digitaalisessa muodossa lainkaan tai sitten jotain tuloksia on poistettu Eurooppalaisen tietosuojalain nojalla. Tein nopean muistiinpanon tuoreeltaan mutta en yksilöinyt päivämäärää saati oliko HS vai Yle. Ne ovat Suomessa päälähteitäni. Unta en nähnyt, joten sikäli ei ole mutu. Toivon, että voin palata asiaan vielä.

Nerg teki valtavan suuren työn. Hän on edelleen todennut, että nimenomaan viestinnässä epäonnistuttiin. Tosin hän tarkoittaa sitä, että kansalaisille ei riittävästi osattu avata, sillä tavoin, että olisi ollut ääri-ilmiöitä hillitsevää vaikutusta, mistä Euroopassa kokonaisuudessaan oli kysymys.

Tästä löytyy joku juttukin:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20171127220056212...

Suvi-Anne Siimes kritisoi Kanava-lehdessä Vastaanottokeskukseen liittynyttä tiedottamista – tai sen puuttumista seuraavasti vielä 2016:

"Säännöllisesti seuraamistani medioista ei löytynyt asiasta lisätietoja. Niitä ei ollut myöskään viranomaisten verkkosivuilla. Asiasta kerrottiin jotain vain netissä ilmestyvän MV-lehden sivuilla. Siihen jouduin tyytymään, kun muuta ei ollut tarjolla."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/426144-e...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #25

Nyt et ihan taida ymmärtää kuinka vakava tämä blogisi väite on:

"Sisäministeriö pyysi mediaa tekemään myönteisiä juttuja, ja ainakin Yleisradio vastasi tilaukseen."

Jos sisäministeriö pystyisi ohjailemaan Ylen uutistoimituksen linjaa noin vain niin ja tekisi sen avoimesti niin sehän olisi ihan varmasti ykkösuutinen ihan jokaisella muulla kanavalla. Ja nyt näyttää blogistilta sopivasti kadonneen tuollainen uutispommi. Epäilen, että olet ymmärtänyt väärin.

Tuossa linkissä hän puhuu sisäministeriön ja kuntien viestinnästä. Ja se olisi tosiaan voinut olla selkeämpää varsinkin kun pieniin kuntiin tuli paljon porukkaa. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä Ylen uutistoimituksen itsenäisyyden kanssa.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #27

Jotenkin sinulla on nyt homma tunteessa. Kerroin tuovani senkin lähteen, kunhan sen löydän. Eikä sisäministeriöllä ole mitään syytä kiistää. Tilanne oli vakava. Mitään skuuppia siitä ei silloinkaan syntynyt. Ihan normaali tilanne. Elokuussa 2015 ei todellakaan tiedetty, mihin kaikki johtaa. Meille haettiin jo toukokuussa valmiutta 80 000:n majoittamiseen. Jotain isoa tiedettiin olevan tulossa.

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kunnilta-varaut...

Minulle Yle on kelvannut, mutta ei kaikille.

Hassua ettet takerru paljon suurpiirteisempään lauseeseen, jossa kerron, että MV-lehti laittoi 80% valheita. Tuo lukuhan ei perustu mihinkään muuhun kuin Goebbelsin vanhaan propagandametodiin, jonka arvioin olevan suuntaa antava. Ei tuosta verkkojulkaisusta vielä liene tutkimusta.

Yksi tutkimus on tehty vuoden 2016-2017 asenteista. Valtioneuvoston tutkijoiden mukaan kansalaiskokemus oli kaikkein kriittisin Yleisradiota kohtaan.

Sivut 39-47 kertovat polarisoitumisesta ja sen syistä. Tuo tutkimus sisältää paljon muutakin varteenotettavaa tietoa.

Kansalaismielipide:
Turvapaikanhakijat ja turvapaikkapolitiikka
SISÄMINISTERIÖN JULKAISU 9/2017

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Jos sinun mielestäsi kaikki meni putkeen 2015, ole onnellinen uskossasi. En minä sitä aio murtaa. Minusta me selvisimme hyvin tilanteeseen nähden, kuten alkuperäisessä kirjoituksessakin totean. Oli vastuullisia toimijoita paljon.¨

Ehkä jotain voi kuitenkin oppia. Minusta me olemme nimenomaan realistisempia kuin Ruotsi tai Saksa. Se on suojellut meitä. Elo-syyskuun 2015 ja siten vaikka tammi-helmikuun 2016 uutisoinnista voisi hyvin vertailevaa tutkimusta. Siinähän olisi aihe jollkein sosiologille tai viestintäihmiselle.

Valtioneuvoston kyselyn (2026) mukaan reilusti yli 60% käytti sentään päälähteenään Yleä ja vain 5% MV-lehteä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #28

"Eikä sisäministeriöllä ole mitään syytä kiistää. Tilanne oli vakava. Mitään skuuppia siitä ei silloinkaan syntynyt."

Onhan se nyt aika vakavaa jos sisäministeriö pyytää itsenäisiä uutishuoneita muuttamaan uutistensa sisältöjä ja ne tottelevat.

"Minulle Yle on kelvannut, mutta ei kaikille."

Minulle ei ainakaan kelpaisi sellainen Yle, joka sisäministerin pyynnöstä muuttaa uutistensa sisältöjä sisäministerin haluamaan suuntaan. Eihän sellaisiin toimittajiin voi luottaa.

"Jos sinun mielestäsi kaikki meni putkeen 2015, ole onnellinen uskossasi. En minä sitä aio murtaa."

Missä ihmeessä olen näin väittänyt? Miksi sinä nyt tuommoista alat keksimään? En ole asiaan ottanut mitään kantaa. Eikä kaikki mennyt tietenkään putkeen. Virheitä tehtiin paljon ja tehdään varmasti edelleen.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #29

Ymmärsin silloin, että kyse oli toiveesta vakavassa tilanteessa, ei määräyksistä eikä jyrkästä ohjailusta.

"Virheitä tehtiin paljon ja tehdään varmasti edelleen." Toivottavasti vähemmän. Kyllä tämä kansa luottaa vielä perinteisiin tiedotusvälineisiin.

Realismi vähentää populismin voimaa. Pakolaiskeskustelussa populistit tekevät pakolaisista pahan olon, työttömyyden ja köyhyyden syntipukkeja. Se ei ole lainkaan realistista.

Onnistuneella tiedottamisella sisäinen turvallisuus kasvaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #30

"Ymmärsin silloin, että kyse oli toiveesta vakavassa tilanteessa, ei määräyksistä eikä jyrkästä ohjailusta."

No sehän on selvää, ettei sisäministerillä ole mitään oikeuksia määrätä tuollaista. En usko vieläkään, että sisäministeri olisi pyytänyt uutistoimituksia muuttamaan linjaansa. Se minua kyllä ihmetyttää, että miten sinulle voisi kelvata semmoinen Yle, joka sisäministerin toiveesta muuttaa uutisoinninsa sisältöjä sisäministerin haluamaan suuntaan? Eihän sellainen uutistoimitus ole minkään arvoinen.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #32

Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Ylen kanssa on helppoa, kun tietää miten se toimii ja miksi. Minulla on aika pitkä suhde Ylen kanssa, sillä olen saanut elää jo Reporadion ajan, ja tunsin myöhemmin ohjelmia, kuten "Näin naapurissa" ja "Neuvostoihmisen arkea". Yleisradio ei ole kaupallinen, mutta poliittisesti valvottu ja hallinnoitu se on. Silti se on minulle hyvin rakas.

En nimittäin pidä mainoksista enkä huonosta tositelkkarista.

Pääsääntöisesti se on todella asiallinen media. Mediataitoja sekin vaatii.

Perusaiheesta vielä. Janne Virkkunen sanoi kerran televisiossa, kun toimittaja grillasi häntä 1990-luvun EU-lobbaamisesta, että isänmaan kohtalonkysymyksissä lehti ei ole puolueeton. Tähänkään en voi antaa linkkiä, mutta minusta HS:n päätoimittaja oli rehellinen. Joskus asiat vaativat. Omistaja vaatii. Ylen valvonnasta nauttii kansa valitsemiensa edustajien valitsemien hallintoneuvoston jäsenten välityksellä. Ei sen kummempaa. Joskus politiikka vaikuttaa.

Mediakriittisyyteen liittyy se, että pohdimme omaa suhdettamme mediaan. Hyvä on myös tietää rakenne: kuka vastaa, kuka maksaa, mikä on toimittajan oma viitekehys ja maailmankuva.

Kiitos hyvästä keskustelusta ja kritiikistä! Nyt vähän makuuttaa jo...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #33

Ylen toiminnassa on kritisoitavaa mutta tuollaisille väitteille uutistoimituksen toiminnasta pitää olla jonkinlaiset perusteet. Toivotaan myös, että löydät uutisen, jossa Nerg pyytää maamme uutistoimituksia muuttamaan uutistensa sisältöjä myönteisemmäksi. Luulisi, että sellaisesta oltaisiin hänelle ilkuttu pitkään ja hartaasti netissä. Epäilen siis suuresti, että olet ymmärtänyt asian väärin.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #34

Sama Jussille. Vastasin jo Petralle. Muistin oikein että kampanja oli mutta mitään pyyntöä suoraan joukkoviestimille ei ollut. Sen muistin väärin. Välillistä vaikutusta en ala arvioimaan enää. Mielipiteeni on edelleen, että media olisi voinut ottaa kokonaan tilan haltuun kertomalla muutamista huijauksista. Silloin näille kunnianloukkausrikollisille olisi jäänyt vain ja ainoastaan valheet ja trollaus.

En voi todistaa tämän ajatuspajan yhteyttä mediaan ja juttuihin millään tavalla. Se jäi omaksi arviokseni. Olemme pienessä maasssa, ja olimme yleiseurooppalaisen kriisin yllättämiä, siinä kaikki.

https://yle.fi/uutiset/3-8420824

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Anteeksi Petra, että kesti näin kauan ennen kuin muistinvarainen juttu osui eteeni. Vaikutus on, jos juttua tulkitsee, enemmän välillinen eli sisäministeriön viestintäjohtaja Mäkisen polkaiseman instituutioiden ja viestintätoimistojen aivoriihen ehdotus kampanjoinnista. Mitään dataa siitä, miten se on todellisuudessa vaikuttanut, ei ainakaan minulla ole. Nerg kommentoi jutun lopussa.

https://yle.fi/uutiset/3-8420824

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksan viranomaisilta alkaa näköjään huumorintaju loppua. Kun saksalainen poliitikko postasi Chemnitzin rikoksiin liittyvän salaisen pidätysmääräyksen facebook-seinälleen, "rikostutkijat" tekivät hänen luonaan kotietsinnän keskiviikkoiltana. Jostain luin, että salaisten asiakirjojen julkaisusta voi Saksassa saada vuoden vankeustuomion.

Poliitikon nimi on Jan Timke. Hän on ammatiltaan poliisi ja hänen ryhmänsä on Buerger in Wut (kansalaiset raivoissaan).

https://www.tagesschau.de/inland/haftbefehl-timke-...

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Huomaan olevani hivenen eri mieltä avaajan kanssa. Peiliin tuojottamisen sijasta kannattaisi tutkiskella Chemnitz'iä. DDR:n ihanuus perustui keskusjohtoisuuteen ja Stasiin. Jotta jotain jostain ymmärtäisi, kannattaisi perehtyä nykyisen "Itä-Saksan" todellisuuteen empiirisin menetelmin. Saksan sisällä on ihan riittävästi vaikeuksia integroida se omankielinenkin väestö yhteen ja samaan kansanyhteisöön. Silloin se Merkel saattaa näyttäytyä uutena Honeckerinä ja nimenomaan Stasin entisellä vaikutusalueella.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kyllä tällä on vahva merkitys. Olin länsipuolella töissä 1990-luvun alussa, ja "ossit" olivat ainakin vielä silloin ihan omaa sakkiaan vaikka muuri oli poissa.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Wartburg ja Trabant oli kova juttu ja moni muukin asia, joka myi, kun muuta ei saanut. Stasia en ole kuullut kenenkään kaipaavan takaisin. Entiset stasi-agentit ei juurikaan mainosta menneisyyttään. DDR:n yliopistomaailmasta varmaankin löytyy ihmisiä, jotka kaipaavat rautaesirippua.
Chemnitz oli teollisuuskaupunki, jonka tuotteilla ei ollut kilpailukykyä avoimilla markkinoilla. Niille, jotka joutuivat työttömiksi, kapitalismin vaatimukset työllistymiselle olivat kovat. Olen kuullut ihmisiä, jotka sanovat, että henkilökohtaisesti ennen oli paremmin, mutta en sellaisia, jotka haikailisivat DDR:ää takaisin. Vankilaan pääsee aina, sen sisällä maksetaan tuotannosta tasapuolisesti ja kontrolli on kova.
Ratkaisu on oleva yksinkertainen. Wehrmacht työllistää nopeasti ja rahaa on. Jenkit lähtevät länsipuolelta ja venäläiset lähtivät jo aikaa sitten itäpuolelta. Kasarmit on paljolti vielä jäljellä. Armeijat eivät olleet sekaisin, vaan venäläisten kasarmialueet oli erillisiä. Tyhjiö tulee täyttymään. Kaikkein nopeimmin armeija tuo työtä itäpuolelle, jopa aseita voidaan tehdä ja ne kyvyt eivät ole niinkään puutteellisia länteen verrattuna. Tämä on vain veikkaukseni, pelkkää spekulointia. Tulevaisuus näyttää. 30-luvulla mentiin anarkisminkin kautta. Mitä se Valtari kirjoittikaan Sinuhen avaussanoissaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset