Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Spetsnaz-joukoilla oli avainrooli Tšekkoslovakian kaappaamisessa

 

20.8. Neuvostoliiton oznaz- ja spetsnaz-joukot toimivat ensi kerran Euroopassa vuonna 1968. Erikoisjoukkojen sotilaita oli soluttautunut maahan elokuun alussa. Suurin iskuryhmä lennätettiin turisteina Tšekkoslovakiaan juuri ennen maahantunkeutumista, ja se toimi maahanlaskujoukkojen tukena varmistaen Prahan lentokentän. Lentokentällä vedettiin automaattiaseet esiin ja otettiin kenttä haltuun.

Pääsihteeri Dubcek ja osa lähintä johtoa pidätettiin ja siirrettiin lentoteitse Moskovaan. Dubcek ei ehtinyt sanoa mitään, mutta uusi KGB:n asettama johto (Novotny) istui yöllä koolle ja "tuomitsi miehityksen" samalla määräten ja kehottaen luopumaan kaikesta aktiivisesta vastarinnasta. Viesti oli mietitty psykologisesti. Se myötäili kansan raivoa, mutta kanavoi vastatoimet passiiviseksi vastarinnaksi.

Eliittisotilaita saapui jatkuvasti Tupoleveilla lisää, ja ilmassa risteili MIG-hävittäjiä. Läheisellä Pardubicen kentällä neuvostojoukot joutuivat kyhäämään kokoon omat lennonjohtotorninsa, koska tšekkoslovakialaiset upseerit eivät suostuneet auttamaan neuvostokoneita enää laskeutumaan kiitoradalle. Yleinen vastarintaperiaate oli seuraava: "Jos neukut haluavat jotakin, tehkööt sen ihan itse!"

Tankit liikkuivat iltayöllä ja olivat kohteissaan aamuyöstä-aamulla 21.8. Tämä on joskus merkitty miehityspäiväksi. Mutta kaikki oli tapahtunut jo edellisillan aikana.

Päätös miehityksestä oli tehty jo maaliskuussa. Suomalaisia poliitikkoja KGB harhautti, ja antoi disinformaatiota.

 

Erikoisoperaatio alkaa keväällä

Joni North on kirjoittanut erinomaisen ja seikkaperäisen rekonstruktion tapahtumista.

Northin mukaan huhtikuussa 1968 Prahaan akkredioitiin erikoisagentti Surzhaninov kahden operaattorin kanssa, sitten kaksi sotilasta lisää. Molemmilla oli toimittajan identiteetti.

Ensimmäisessä vaiheessa lähetettiin väkeä turistin, liikemiehen ja länsimaisten opiskelijoiden identiteeteillä. He pyrkivät ottamaan kontaktin mahdollisen vastarinnan voimiin.

Toisessa operaatiossa luotiin todisteita kapinasta. Rakennettiin asekätköjä ja tehtiin lentolehtisiä, joissa vedottiin hallituksen kaatamiseen. KGB:llä oli suunnitelma murhata venäläisiä naisia, joilla oli paikalliset puolisot. Tästä olisi syytetty vastavallankumouksellisia. Siihen ei kuitenkaan tarvinnut mennä.

Disinformaatiota levitettiin Pravdassa. Mainittiin CIA:n olevan vastavallankumouksellisten voimien operaatioiden johdossa. Suunnitelma ikään kuin vuoti toimittajille, mutta se oli alusta lopuun KGB:n kynästä. 

Aidon tuntuiset vuodot ovat maskirovkan keinoja. Vuodon tullessa on aina mietittävä, kuka hyötyy ja miten.

Neuvostoliitolla ei ollut vakinaisia joukkoja paikalla. Aeroflotin ilmakuljetuskapasiteetilla laskettiin voitavan tuoda 30 000 sotilasta heti, jos vain lentokentät saataisiin kaapattua. Maajoukkojen keskittäminen naamioitiin harjoituksiksi. Näitä jatkettiin läpi kesän invaasioon asti.

Tšekkoslovakian oman armeijan harjoitus määrättiin miehityspäiville. Varsovan liitto kykeni näin ohjaamaan miehitettävän maan oman armeijan iskukyvyn pois kriittisistä paikoista, sopiville alueille.

Kolme maahanlaskudivisioonaa sai tehtävän ensi portaaseen. Laskuvarjopudotuksia ei tarvittu. Kentät saatiin haltuun ja niille laskeuduttiin suoraan.

Ensimmäisenä oltiin Ruzynen kentällä 20.8. klo 20:30. Ensimmäinen kuljetuskone jäi kiitotien sivuun reserviin siltä varalta, ettei ensi osasto saisi lennonjohtotornia haltuun. Siellä oli valmiina varalennonjohto. Mutta toisella koneella tulleet spetsnazit saivat nopeasti kentän haltuun. Sitten suljettiin kentän liikenne ja tuotiin pitkin iltaa Migien suojaamana joukkoja ja johto-osia paikalle. Laskuvarjokomppania otti kentän ympäristön haltuunsa vartissa. Aamukuuteen mennessä kentälle oli tuotu yksi rykmentti, panssarintorjunta-, pioneeri ja viestipataljoona. Ilmasillanpäästä lähti koko ajan väkeä tehtäviin avainpaikoille.

 

Kansa oli saatava pois pelistä

Radio oli harhauttamisen väline. Kun kentälle oli tultu, radiotalo vallattiin pian sen jälkeen. Radiolähetys katkesi seitsemän minuuttia siitä, kun joukot pääsivät radiotaloon sisään (21.8. klo 03.37). Kun lähetys alkoi uudestaan 04.45, siellä kehotettiin luopumaan kaikesta vastarinnasta ja noudattamaan "laillisen" hallituksen (Novotny) ohjeita. Dubcek oli jo paketoitu ja matkalla Moskovaan. Radiossa annettiin kaikenlaista harhauttavaa ja vastarintaa estävää tietoa.

Puolustusministeri saatiin uhkailemalla määräämään asevoimat pysymään kasarmeilla. Samoin presidentti ja ylipäällikkö saatiin vetoamaan kansaan siten kuin miehittäjä halusi.

Nopeus ja yllätys riittivät takaamaan pääpostin, radiotalon ja presidentin palatsin haltuunoton ja hallituksen pidättämisen. Dubcekia yrittivät aseettomat siviilit suojella ja estää erikoisjoukkojen poispääsyn, mutta pari heistä ammuttiin. Myös radiotalolla siviilit olivat viivyttäneet laskuvarjojoukkoja siirtämällä kaksi palavaa bussia oville. Ne työnnettiin vaunuilla syrjään.

 

Miten spetsnaz-joukot voivat tänään?

Tyypillinen etukäteen kohdemaahan toimitettu Spetsnaz-solu oli ainakin 1980-luvulla: kaksi upseeria, viesti/elektroniikkamies, lääkintämies, kaksi sabotaasi- + neljä tiedusteluasiantuntijaa. Monet neuvostoliittolaiset urheilijat oli sijoitettu yksikköön, ja heillä oli piilotehtävä ulkomailla, mikäli he sijoittuivat sinne esim. valmentamaan.

Tänä päivänäkin joukot ovat ehkä 20 000:n - 30 000:n vahvuiset. Mukana on myös naisia, ja joskus on helpompi asemoitua vieraaseen yhteiskuntaan pariskuntana. Osa on taistelujoukkoja ja osa tiedustelijoita/sabotöörejä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikös lapsiasiamies Pavel Astahov uhannut Suomea spetsnazeilla jos venäläisten lasten kaappaukset ei lopu?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

En muista. Paljon mahdollista.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vastaavia suunnitelmia on venäläisillä nykyäänkin, myös Suomen varalle. Itänaapurissa ei ole mikään muuttunut. Suomessa asuvista venäläisistä osa on viidettä kolonnaa, eivät toki kaikki.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Verrattuna esim. suomalaisiin rakennusmiehiin, suomalaisraksoilla olevat venäläisduunarit ovat ulkoisesti äärimmäisen kovakuntoisen oloisia. Muutoinkin monet Suomessa asuvat venäläismiehet tuovat mieleen enemmänkin ammattisotilaan kuin vaikkapa insinöörin.

On päivänselvää, että Suomessa on päivystäviä spetznaz-miehiä ja naisia ihan vain siltä varalta, että jotain kepposia tarvitsisi ryhtyä tekemään. Spetznaz on nimenomaisesti kepposteluun erikoistunut sotilasyksikkö, johon pääseminen on venäläiselle yhtä hankalaa kuin jenkille pääsy navy seals-joukkoihin. Sotilaan on siis oltava ominaisuuksiltaan erityinen.

Spetznaz propaganda-videoista on nähtävillä erikoiskoulutuksen kovuus. Kova koulutus tekee kovia sotilaita. On oltavakin kova pärjätäkseen olosuhteissa, joissa normaalisotilas ei pärjää. Sama nyrkkisääntö pätee kaikkiin erikoisjoukkoihin.

Lähimmäs spetznaz-tasoa Suomessa pääsee operaattorina ehkä poliisin valmiusyksikkö, joka lainsäädännön puitteissa onkin ensimmäisenä vastaanottamassa keppostelijoiden sankat joukot ennen sotilaallisen kriisin puhkeamista.

Karhun vahvuus vain ikävä kyllä on satoja kertoja pienempi. He voivat kenties lamauttaa taistelijaparin, mutta jo puolijoukkueellinen spetznaz-taistelijoita käytännössä lamauttaa poliisin erikoisjoukot.

Sen jälkeen tarvitaankin jo armeijaa.

Suomi olisi käytännössä samanlainen suupala kuin vuoden 68 Tsekkoslovakia.

Spetznaz tekisi työnsä tehokkaasti. Se lamauttaisi alueellisesti tietoliikenteen ja katkaisisi sähköt strategisesti tärkeistä kohteista, ottaisi haltuunsa Helsinki-Vantaan lentoaseman, eduskunnan, pääesikunnan sekä YLE:n. Tämä kaikki muutamassa tunnissa.

Ei se olisi sen vaikeampaa kuin 50 vuotta sitten.

Kirjoilla venäläisiä on Suomessa noin 30 000 henkeä. Määrästä vain pari prosenttia, eli pari komppaniallista erikoissotilaita saisi aikaan jo aikamoisen vahingon myyräntyöhön ryhtyessään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen nähnyt kaksi tällaista spetsnaz-miestä itä-Helsingissä uimahallin kuntosalissa. He olivat kuin suoraan amerikkalaisista toimintaelokuvista. Suomalaisissa ei ole yhtään lähelläkään heidän ulkonäköä. Todennäköisesti Helsingin kaupunki elättää heidät ja he asuvat kaupungin taloissa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Juha-Pekka Kosonen toteaa: "On päivänselvää, että Suomessa on päivystäviä spetznaz-miehiä ja naisia ihan vain siltä varalta, että jotain kepposia tarvitsisi ryhtyä tekemään." Leo Mirala kertoo perässä tunnistaneensakin pari näistä miehistä Stadissa pulikoimassa.

Meillä oli ennen pohjoismainen lintukoto, jossa ihmisellä oli eittämätön oikeus elää ja liikkua kenenkään uhkaamatta hänen henkeään ja terveyttään. Meillä Suomessa ei aikaisemmin tarjottu 1343,6 kilometrin itärajaa Naton ydinohjuskilven sijoituspaikaksi, kuten Juha Sipilän hallitus jättäessään liittymättä YK:n ydinasekieltosopimukseen 2017. Ruotsi liittyi sopimukseen, vaikka silläkin on Nato-optio. Nyt näyttää, että ruotsalaiset saattavat äänestää fasistipuolue Ruotsidemokraatit hallitusvaltaan 9.9.2018. Mikä meihin on mennyt?

Näkemykseni mukaan silloin, kun pyrimme jalostamaan länsimaista humanismia edelleen suurempaan kukoistukseen ja levittämään sitä Euroopan ulkopuolellekin, Pohjoismaista lähetettiin ympäri maailmaa vastaiskuun kykeneviä, tehokkaita ihmisoikeustaistelujoukkoja, jotka soluttautuivat täysin tunnistettavina YK:n, EU:n ja monien muiden järjestöjen työtehtäviin. He vakauttivat hauraita maita, liian ponnettomasti tietenkin, mutta kuitenkin runsaslukuisina aika merkittävällä tavalla estäen monia valtioita sortumasta aina vain pahempaan ihmisoikeuksien polkemiseen ja taloudelliseen korruptioon. Nytkö meillä, täällä ihmisarvon mallimaissa, on heitetty romukoppaan kaikki "perinteiset arvot" – ne ihmisoikeusjulistuksen mukaiset? Kansainvälisissä tehtävissä toimivat ovat varmasti yhä valioainesta inhimillisessä sivistyksessä, onneksi. Mikseivät omissa luottamustehtävissämme toimivat?

Ainoa tepsivä puolustuskeino rasismin ja fasismin valtaan nousua vastaan on, että jokainen vielä ihmisälyn omaava EU:n asukas alkaa toimia "myyränä" missä ikinä onkin, avata suunsa aina nähdessään epäoikeudenmukaisuutta ympärillään ja vaatia takaisin "vanhaa maailmaa". Se muinaisuus kulki hoiperrellen kohti tietoisen kulttuurievoluution kirkastamaa tulevaisuutta, jona siinteli globaali "Muumilaakso", yhteisyytemme kotiplaneetallamme tunnistava ja tunnustava, eettisesti ja ekologisesti kestävä elämä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tuona aikan Suomen armeijassa palvelleet ovat kertoneet, että varusmiehille jaettiin kovia patruunoita, ja rannikkotykistö latasi Helsingin edustalla tykkejä. Kekkonen yritti rauhoitella tilannetta, mutta upseerit olivat valmiina sotaan,koska Kekkonen tiedettiin Neuvostoliiton ystäväksi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitus on omiaan herättämään kansalaisia ”Ruususen unesta.”
Itse olin kriisin aikaan varusmiespalveluksessa ja se tiesi lomien peruuntumista. Entinen työkaveri oli samaan aikaan myös palveluksessa ja hän kertoi heidän joutuneen lähtemään rajalle ”kovat piipussa.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä määrä tietoa tässä paketissa!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#14
> Hyvä määrä tietoa tässä paketissa!

ooo

Jos tarkoitat tätä kommenttiketjua, niin enemmän tämä kertoo kirjoittajien rajattomasta mielikuvituksesta kuin tiedosta (tosin sitäkin kyllä tuntuu olevan).

Yli 70 vuotta on Suomessa jatkettu elämää sotimatta ja silti sotajuttuja levitellään koko kuvaputken leveydeltä.

Mitä ihmeen kiinnostavaa Venäjä näkee Suomessa, sillä on 14 rajanaapuria;
Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea.

Näissä _sadat_ _miljoonat_ elävät ihan rauhassa. Kokonaisuutta tarkstellessa jossakin on pientä rähinää, juuri sen verran että täälläkin voidaan lietsoa rauhattomuutta.¨

¨¨¨¨¨¨¨¨
Mikä meitä uhkaa, ei mikään, jos emme anna pelolle valtaa.
Saunalla tulivat nuoret miehet nytkin yli Suomenlahden

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Natoon, ei niitä voi uhkailla.
Ukrainasta ja Georgiasta on jo osa valloitettu.
Kiinalle ei passaa rähjätä, se on voimakkaampi.
Loput ovat Venäjän alamaisia.
Eihän jäljelle jää muita kuin Suomi josta voi ottaa uutta viljeymaata!

Joten Venäjä pystyy uhkaamaan vain Suomea.

Meinaatko Jorma Moll että nuoret miehet pakenivat Suomesta sauna mukanaan Natomaahan turvaan?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #24

#24

14#>Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea.
Näissä _sadat_ _miljoonat_ elävät ihan rauhassa.

ooo

Ei unohdeta kuitenkaan tätä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos edelleen rauhaa ajatellaan, niin eikös Tsekkoslovakian miehitys ole aika sankarillinen tapahtuma. Säästettiin satoja, ehkä tuhansia ihmishenkiä kun ei lähdetty asein sodanlietsojia, maahantunkeutujia vastaan. Muistaakseni
Romania ei osallistunut miehitykseen eikä Albania hyväksynyt miehitystä. Onkohan ne maat palkittu rauhan kannalle asettumisesta, säästyihän ihmishenkiä.

Maailman yleinen mielipide on aina kova sana hyökkääjää vastaan. Suomi voisi luottaa siihen enemmän. Mietitäänköhän sitä meillä Pääesikunnassa myös……taitaa olla tyhmä kysymys….. siellä keskitytään aseostoihin ja sotilaskoulutukseen .

¨¨¨¨¨

No niin….. juuri uutiset kertoivat että Ruotsissa oli lintu pudottanut hävittäjäkoneen. Luonto puolustaa itseään.
Vaan on se aika heikkoa jos lintu todella saa tuon aikaan.
Vähänaikaa sitten kerrottiin, että rynnäkkökiväärillä voi pudottaa helikopterin…..
Mihinkähän Suomi rahojaan pistää?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #29

Jos edelleen rauhaa ajatellaan, niin eikös Baltian maiden miehitys ole aika sankarillinen tapahtuma. Säästettiin satoja, ehkä tuhansia ihmishenkiä kun ei lähdetty asein sodanlietsojia, maahantunkeutujia vastaan.

Mutta kuinkas sitten kävikään? Satoja tuhansia vietiin Siperiaan ja suurin osa siellä tapettiin.

https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/kommunismin...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #30

Jaaha..... nyt puheenaiheet hyppii.....

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #29

Noin olisi Mollin mielestä varmaan pitänyt toimia Talvisodassakin ... maailman yleinen mielipide auttoi meitä kovastikin. Mirala kirjoitti asiaa!

Eljas Nikkilä

Spetsnats ei nyt ole kovin spesivioiva nimitys. Kaverini oli Puna-armeijassa spetsnats tarkoitti käytännössä sotilaspoliisia vielätarkemmin vanginvartijaa Puna-armeijan vankilassa. Vankila eivät olleet mitään lepokoteja ha kaverikin sairastui tuberkuloosiin ja viimeinen palvelusvuosi menikin Viipurin sotasairaalassa, pieni ihme oli että parantui.
Tuntuu vähän hölmöltä verrata spetsnatseja milloin mihinkin kun termi tarkoittaa lähinnä erikoisjoukkoja.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

On ne venäläiset joidenkin mielestä yli- ihmisiä. Kumma kyllä kaikki mihin ryhtyvät menee lopulta persiilleen.olipa raksamiehet Rambovitzheja tai ei. ? Onks niiden naulapyssyt kerta-vai sarjatulta ampuvia?
Tästäkin keskustelusta puutuu taas tiedustelun osuus. Ei täällä tumput suorina ootella. Trollit tietysti on eri mieltä
Kosygin sanoi Leonidille 1968 että tämä on kaamea virhe. Emme tästä selviä. Kesti kuitenkin kauan vielä ennen kuin valtioterroristinen CCCP kaatui.

Jone Virtanen

Suomen PV on valmistautunut ottamaan vastaan spetznaz-yksiköitä jo vuosia. Väittäisin, että erikoisjääkärit ja rannikkoprikaatin erikoistoimintaosasto ovat kykyjen, kalustuksen ja koulutuksen suhteen kelpo vastus näille kavereille.

Lisäksi varusmiehistä osaa koulutetaan vastaaviin tehtäviin, erityisesti sotilaspoliisiosastoissa, joiden koulutus eri varuskunnissa eroaa toisistaa paljonkin. Tuossa pari pv:n propagandavideota asiasta. (ja vastaus siihen kumpi niintä spessuja sitten oikein kurmoottaasi; poliisi vai PV) https://www.youtube.com/watch?v=KPgceb9PuW0 ja se toinen https://www.youtube.com/watch?v=onLVwfm6sEs

En nyt väitä että varusmiehet ihan kunnon vastuksen antaisivat, mutta ei täällä nyt ihan kädettömiäkään olla.

Toimituksen poiminnat