Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Spetsnaz-joukoilla oli avainrooli Tšekkoslovakian kaappaamisessa

 

20.8. Neuvostoliiton oznaz- ja spetsnaz-joukot toimivat ensi kerran Euroopassa vuonna 1968. Erikoisjoukkojen sotilaita oli soluttautunut maahan elokuun alussa. Suurin iskuryhmä lennätettiin turisteina Tšekkoslovakiaan juuri ennen maahantunkeutumista, ja se toimi maahanlaskujoukkojen tukena varmistaen Prahan lentokentän. Lentokentällä vedettiin automaattiaseet esiin ja otettiin kenttä haltuun.

Pääsihteeri Dubcek ja osa lähintä johtoa pidätettiin ja siirrettiin lentoteitse Moskovaan. Dubcek ei ehtinyt sanoa mitään, mutta uusi KGB:n asettama johto (Novotny) istui yöllä koolle ja "tuomitsi miehityksen" samalla määräten ja kehottaen luopumaan kaikesta aktiivisesta vastarinnasta. Viesti oli mietitty psykologisesti. Se myötäili kansan raivoa, mutta kanavoi vastatoimet passiiviseksi vastarinnaksi.

Eliittisotilaita saapui jatkuvasti Tupoleveilla lisää, ja ilmassa risteili MIG-hävittäjiä. Läheisellä Pardubicen kentällä neuvostojoukot joutuivat kyhäämään kokoon omat lennonjohtotorninsa, koska tšekkoslovakialaiset upseerit eivät suostuneet auttamaan neuvostokoneita enää laskeutumaan kiitoradalle. Yleinen vastarintaperiaate oli seuraava: "Jos neukut haluavat jotakin, tehkööt sen ihan itse!"

Tankit liikkuivat iltayöllä ja olivat kohteissaan aamuyöstä-aamulla 21.8. Tämä on joskus merkitty miehityspäiväksi. Mutta kaikki oli tapahtunut jo edellisillan aikana.

Päätös miehityksestä oli tehty jo maaliskuussa. Suomalaisia poliitikkoja KGB harhautti, ja antoi disinformaatiota.

 

Erikoisoperaatio alkaa keväällä

Joni North on kirjoittanut erinomaisen ja seikkaperäisen rekonstruktion tapahtumista.

Northin mukaan huhtikuussa 1968 Prahaan akkredioitiin erikoisagentti Surzhaninov kahden operaattorin kanssa, sitten kaksi sotilasta lisää. Molemmilla oli toimittajan identiteetti.

Ensimmäisessä vaiheessa lähetettiin väkeä turistin, liikemiehen ja länsimaisten opiskelijoiden identiteeteillä. He pyrkivät ottamaan kontaktin mahdollisen vastarinnan voimiin.

Toisessa operaatiossa luotiin todisteita kapinasta. Rakennettiin asekätköjä ja tehtiin lentolehtisiä, joissa vedottiin hallituksen kaatamiseen. KGB:llä oli suunnitelma murhata venäläisiä naisia, joilla oli paikalliset puolisot. Tästä olisi syytetty vastavallankumouksellisia. Siihen ei kuitenkaan tarvinnut mennä.

Disinformaatiota levitettiin Pravdassa. Mainittiin CIA:n olevan vastavallankumouksellisten voimien operaatioiden johdossa. Suunnitelma ikään kuin vuoti toimittajille, mutta se oli alusta lopuun KGB:n kynästä. 

Aidon tuntuiset vuodot ovat maskirovkan keinoja. Vuodon tullessa on aina mietittävä, kuka hyötyy ja miten.

Neuvostoliitolla ei ollut vakinaisia joukkoja paikalla. Aeroflotin ilmakuljetuskapasiteetilla laskettiin voitavan tuoda 30 000 sotilasta heti, jos vain lentokentät saataisiin kaapattua. Maajoukkojen keskittäminen naamioitiin harjoituksiksi. Näitä jatkettiin läpi kesän invaasioon asti.

Tšekkoslovakian oman armeijan harjoitus määrättiin miehityspäiville. Varsovan liitto kykeni näin ohjaamaan miehitettävän maan oman armeijan iskukyvyn pois kriittisistä paikoista, sopiville alueille.

Kolme maahanlaskudivisioonaa sai tehtävän ensi portaaseen. Laskuvarjopudotuksia ei tarvittu. Kentät saatiin haltuun ja niille laskeuduttiin suoraan.

Ensimmäisenä oltiin Ruzynen kentällä 20.8. klo 20:30. Ensimmäinen kuljetuskone jäi kiitotien sivuun reserviin siltä varalta, ettei ensi osasto saisi lennonjohtotornia haltuun. Siellä oli valmiina varalennonjohto. Mutta toisella koneella tulleet spetsnazit saivat nopeasti kentän haltuun. Sitten suljettiin kentän liikenne ja tuotiin pitkin iltaa Migien suojaamana joukkoja ja johto-osia paikalle. Laskuvarjokomppania otti kentän ympäristön haltuunsa vartissa. Aamukuuteen mennessä kentälle oli tuotu yksi rykmentti, panssarintorjunta-, pioneeri ja viestipataljoona. Ilmasillanpäästä lähti koko ajan väkeä tehtäviin avainpaikoille.

 

Kansa oli saatava pois pelistä

Radio oli harhauttamisen väline. Kun kentälle oli tultu, radiotalo vallattiin pian sen jälkeen. Radiolähetys katkesi seitsemän minuuttia siitä, kun joukot pääsivät radiotaloon sisään (21.8. klo 03.37). Kun lähetys alkoi uudestaan 04.45, siellä kehotettiin luopumaan kaikesta vastarinnasta ja noudattamaan "laillisen" hallituksen (Novotny) ohjeita. Dubcek oli jo paketoitu ja matkalla Moskovaan. Radiossa annettiin kaikenlaista harhauttavaa ja vastarintaa estävää tietoa.

Puolustusministeri saatiin uhkailemalla määräämään asevoimat pysymään kasarmeilla. Samoin presidentti ja ylipäällikkö saatiin vetoamaan kansaan siten kuin miehittäjä halusi.

Nopeus ja yllätys riittivät takaamaan pääpostin, radiotalon ja presidentin palatsin haltuunoton ja hallituksen pidättämisen. Dubcekia yrittivät aseettomat siviilit suojella ja estää erikoisjoukkojen poispääsyn, mutta pari heistä ammuttiin. Myös radiotalolla siviilit olivat viivyttäneet laskuvarjojoukkoja siirtämällä kaksi palavaa bussia oville. Ne työnnettiin vaunuilla syrjään.

 

Miten spetsnaz-joukot voivat tänään?

Tyypillinen etukäteen kohdemaahan toimitettu Spetsnaz-solu oli ainakin 1980-luvulla: kaksi upseeria, viesti/elektroniikkamies, lääkintämies, kaksi sabotaasi- + neljä tiedusteluasiantuntijaa. Monet neuvostoliittolaiset urheilijat oli sijoitettu yksikköön, ja heillä oli piilotehtävä ulkomailla, mikäli he sijoittuivat sinne esim. valmentamaan.

Tänä päivänäkin joukot ovat ehkä 20 000:n - 30 000:n vahvuiset. Mukana on myös naisia, ja joskus on helpompi asemoitua vieraaseen yhteiskuntaan pariskuntana. Osa on taistelujoukkoja ja osa tiedustelijoita/sabotöörejä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikös lapsiasiamies Pavel Astahov uhannut Suomea spetsnazeilla jos venäläisten lasten kaappaukset ei lopu?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

En muista. Paljon mahdollista.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Yliopiston rekrytointiohjeiden ja nimitystoimivallan mukaisesti rehtori voi myöntää tiedekunnan dekaanin esityksestä ”tietyn arvon” henkilölle, joka täyttää arvon yliopistolain mukaiset edellytykset ja jonka alalle on tarvetta tiedekunnassa.
”Tiettyä arvoa” koskevia esityksiä tehtäessä on syytä ottaa huomioon yliopiston kansainvälistymisen tarpeet ja pyrkiä sitouttamaan yliopistoon myös kansainvälisiä tutkijoita ja opettajia. Yliopistossa noudatetaan kuulemma yhtenäisiä kriteereitä ”tiettyä arvoa” arvoa myönnettäessä.
Vähemmän akateeminen kansa käyttää ”tietystä arvosta” joskus nimitystä desantti.

Jos Tšekkoslovakiassa disinformaatiota levitettiin, miten on meillä?
Jos ensimmäisessä vaiheessa lähetettiin väkeä turistin, liikemiehen ja opiskelijoiden identiteeteillä, miten on meillä?
Mikä on meillä oleva toinen vaihe, vai onko se jo menossa?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Ainahan suurvalloilla on suunnitelmat, valmius ja kyky sinne, missä niillä on suuria intressejä. Eivät ne muuten olisi lainkaan ammattitaitoisia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vastaavia suunnitelmia on venäläisillä nykyäänkin, myös Suomen varalle. Itänaapurissa ei ole mikään muuttunut. Suomessa asuvista venäläisistä osa on viidettä kolonnaa, eivät toki kaikki.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Verrattuna esim. suomalaisiin rakennusmiehiin, suomalaisraksoilla olevat venäläisduunarit ovat ulkoisesti äärimmäisen kovakuntoisen oloisia. Muutoinkin monet Suomessa asuvat venäläismiehet tuovat mieleen enemmänkin ammattisotilaan kuin vaikkapa insinöörin.

On päivänselvää, että Suomessa on päivystäviä spetznaz-miehiä ja naisia ihan vain siltä varalta, että jotain kepposia tarvitsisi ryhtyä tekemään. Spetznaz on nimenomaisesti kepposteluun erikoistunut sotilasyksikkö, johon pääseminen on venäläiselle yhtä hankalaa kuin jenkille pääsy navy seals-joukkoihin. Sotilaan on siis oltava ominaisuuksiltaan erityinen.

Spetznaz propaganda-videoista on nähtävillä erikoiskoulutuksen kovuus. Kova koulutus tekee kovia sotilaita. On oltavakin kova pärjätäkseen olosuhteissa, joissa normaalisotilas ei pärjää. Sama nyrkkisääntö pätee kaikkiin erikoisjoukkoihin.

Lähimmäs spetznaz-tasoa Suomessa pääsee operaattorina ehkä poliisin valmiusyksikkö, joka lainsäädännön puitteissa onkin ensimmäisenä vastaanottamassa keppostelijoiden sankat joukot ennen sotilaallisen kriisin puhkeamista.

Karhun vahvuus vain ikävä kyllä on satoja kertoja pienempi. He voivat kenties lamauttaa taistelijaparin, mutta jo puolijoukkueellinen spetznaz-taistelijoita käytännössä lamauttaa poliisin erikoisjoukot.

Sen jälkeen tarvitaankin jo armeijaa.

Suomi olisi käytännössä samanlainen suupala kuin vuoden 68 Tsekkoslovakia.

Spetznaz tekisi työnsä tehokkaasti. Se lamauttaisi alueellisesti tietoliikenteen ja katkaisisi sähköt strategisesti tärkeistä kohteista, ottaisi haltuunsa Helsinki-Vantaan lentoaseman, eduskunnan, pääesikunnan sekä YLE:n. Tämä kaikki muutamassa tunnissa.

Ei se olisi sen vaikeampaa kuin 50 vuotta sitten.

Kirjoilla venäläisiä on Suomessa noin 30 000 henkeä. Määrästä vain pari prosenttia, eli pari komppaniallista erikoissotilaita saisi aikaan jo aikamoisen vahingon myyräntyöhön ryhtyessään.

Tomi Vaalisto

Ja höpö höpö.

Pari komppaniaa venäläisiä erikoismiehiä voisivat saada hetkellisesti jotain kiusaa aikaan, mutta ilman huoltoa ja täydennystä ne ovat historiaa vuorokaudessa.

Poliisin tehtävä ei ole taistella maahantunkeutujaa vastaan vaan se velvollisuus kuuluu puolustusvoimillemme ja rajavartiostolle.
Molemmilla on valmiusjoukkoja tuollaisenkin ongelman hoitoon.

Ramboilusta ei juuri hyötyä ole. Palvellessani aikoinaan rajavartostossa meillä lähitaistelua varten 9 mm automaattipistooli, jolloin puukkohippasille ei olisi tarvinnut ruveta Talvisodan malliin. Itänaapurillakin on ramboilun sijaan vastaava ajatusmalli ja lähitaisteluvarustus.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos Tomi hyvä tutustuisit edes alustavasti lainsäädäntöön ennen kuin kommentoit.

Pienet vihreät miehet, ts. terroristit, kuuluvat poliisin toimivallan alle niin kauan kuin ei puhuta avoimista sotatoimista. Saadakseen apua puolustusvoimilta poliisin on pyydettävä sitä virka-aputeitse. Silloin saattaa olla jo liian myöhäistä.

Ei spetznaz toimikaan montaa vuorokautta putkeen. Se tekee oman työnsä ja katoaa kuin pieru saharaan. Jos olisit saanut sissikoulutuksen, niin tietäsit sinäkin. Paljonko venäläisillä on maaomistuksia strategisten kohteiden lähialueilla. Ainakin sisäministeriön puheiden mukaan paljon. Sieltähän sitä huoltoa ja täydennystä saadaan ensihätään ja Tupolevit tuovat lisää.

Mitä tulee ramboiluun, niin lähitaistelussa ei ole kyse ramboilusta, vaan hengissä pysymisestä. Treenaisit sinäkin jotain, niin omaisit enemmän kompetenssia kommentoida.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #12

No hyvää päivää!

Ensin väitetään täysin hilseestä, että "Spetznaz tekisi työnsä tehokkaasti. Se lamauttaisi alueellisesti tietoliikenteen ja katkaisisi sähköt strategisesti tärkeistä kohteista, ottaisi haltuunsa Helsinki-Vantaan lentoaseman, eduskunnan, pääesikunnan sekä YLE:n. "

Sitten väitetään, että lainsäädäntö muka estää PV.n ja Rajavartioston toimimisen ilman poliisin virka-apupyyntöä. Mitään lähdetietoa Kosonen ei esitä, mikä on ymmärrettävää kun sellaista ei ole.
Jos Kosonen itse tarkastelisi lainsäädäntöä niin hän huomaisi, että sisäministeriön alaisen Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluu monenlaisia tehtäviä, joita ovat myös rikoksentorjunta ja maanpuolustus.

Jo sisäministeri Anne Holmlundin 2010 asettama työryhmä totesi: "Tehokas terrorismin torjunta edellyttää kaikkien turvallisuusviranomaisten, mutta myös muiden viranomaisten ja laajemminkin yhteiskunnan eri osapuolten tiivistä, jatkuvaa ja johdonmukaista yhteistyötä."
Keväällä nykyinen sisäministeri halusi tarkentaa nykyistä käytäntöä, jossa erityisesti keskitytään arvioimaan muun muassa päätöksentekoprosessin selkeyttä ja toimivuutta ja miten se vastaa käytännön tarpeisiin mukana olevien eri tahojen näkökulmasta. Näitä tahoja ovat poliisi, Poliisihallitus, puolustusvoimat, sisäministeriö, puolustusministeriö sekä valtioneuvoston yleisistunto.

Kosonen:"Jos olisit saanut sissikoulutuksen, niin tietäsit sinäkin."

Olen saanut kyllä sissikoulutuksen, käynyt sissi RUK:n ja kouluttanut sissejä.
Kososen kahden spetznaz -komppanjan ramboilun lähteenä lienee Korkeajännitys -sarjakuva.
Ihan esimerkkinä vihreät miehet eivät olleet se syy, miten Venäjä kykeni ottamaan Krimin niemimaan haltuunsa 2014.
Venäjällä oli yli satatuhatta miestä lähialueella harjoituksissa ja yli 10 000 sotilasta oli valmiiksi Krimin niemimaalla.
Jos Kosonen itse olisi käynyt armeijan hän tietäisi, ettei maanomistuksella ole väliä kun hyökkäävä osasto valitsee tukialueensa. Nyt vain ne pari spetznaz komppaniaa tarvisisivat sinne tukialuelle miehiä sitä puolustamaan tai jämähtäisivät sinne.

Kosonen: "Treenaisit sinäkin jotain, niin omaisit enemmän kompetenssia kommentoida."

Olen harrastanut israelilaista itsepuolustuslajia Krav Magaa vuosia ja minulla on siinä sininen vyö. Eilen treenasin yli kaksi tuntia.

Ensi viikonloppuna järjestetään Krav Maga kesäleiri Nuuksiossa. https://kravmagatapiola.fi/summercamp/

Kovasti kompentenssia omaava Kosonen voisi tulla myös leirille vaikkei laji varmaankaan ole tuttu.
Krav Magassa on helpot säännöt: niitä ei ole. Siispä Kosonenkin omaa ne kompletensiinsa saman tien.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #17

Olen keskittynyt hieman haastavampiin lajeihin, kuin mitä Krav Maga edustaa ja sinisen tason olen ohittanut jo vuosia sitten.

"Sitten väitetään, että lainsäädäntö muka estää PV:n ja Rajavartioston toimimisen ilman poliisin virka-apupyyntöä."

Älä viitsi esittää tyhmempää kuin mitä olet.

PV ei voi oma-aloitteisesti suorittaa minkäänlaisia poliisitoimenpiteitä muualla kuin armeijalle kuuluvilla alueilla, ellei poliisi erikseen virka-apuna apua pyydä. Jo aiemmin mainitsin, että sotilaalliset toimenpiteet ovat asia erikseen. Terrorismi ei ole sodankäyntiä, joten sen torjuminen tai torjumisen aloittaminen kuuluu poliisille, vaikka hullumpi voisi muuta kuvitella.

Poliisi joutuisi aloittamaan toimenpiteet spetznazia tai ketä muuta tahansa sabotööria vastaan, ellei sotaa ole virallisesti julistettu.

Jos Nuuksiossa räjähtää tukiasema, sinne menee poliisin maija eikä Pasi.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1980/19800781 ja
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170422

Poliisi päättää tässä pykälässä tarkoitettujen voimakeinojen käyttämisestä ja johtaa niiden käyttöä.

Rajavartioilla on poliisin toimivaltuudet rajavyöhykkeellä, jota poliisipulan johdosta on lavennettu varsinkin pohjois-ja itä-Suomessa vähän etäämmälle rajasta. Esitutkintavastuu on kuitenkin pääasiallisesti poliisilla vaikka rajamies kotikeikalla kävisikin tai ottaisi kiinni rattijuopon.

Sisäministeriön nettisivuilta kaapattua:
"Yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukaan poliisin kykyä puuttua välittömästi uhkiin ja rikoksiin tulee kehittää. Muut turvallisuusviranomaiset tukevat poliisia tässä toiminnassa. Puolustusvoimat tukee sisäisestä turvallisuudesta vastaavia ja muita viranomaisia virka-apupyyntöjen ja yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti."

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Ihan varmasti - jos Kosonen olisi "alan harrastaja" hän tietäsi, ettei Krav Maga ole kamppailulaji vaan puolustustekniikka.

Kosonen kertoi katsovansa erikoisjoukkojen videota , mikä varmasti on kovaa touhua ja samalla voi samaistaa itsensäkin ramboksi.

Nyt sitten Kosonen yrittää muuttaa alkuperäisiä väitettään, joten palautetaan mieliin, mitä tämä (polkupyörä)kypäräpäinen Rambomme alunperin väitti kommentissaan nr 6:

"Verrattuna esim. suomalaisiin rakennusmiehiin, suomalaisraksoilla olevat venäläisduunarit ovat ulkoisesti äärimmäisen kovakuntoisen oloisia. "
- Olisi tietysti mielenkiintoista tietää missä ja miten monella raksalla Kosonen on käynyt miehiä tirkistelemässä, ne kun ovat nykyään suljettuja alueita. Otoksen pitää kuitenkin olla suuri, jotta jonkinlaisia johtopäätöksiä ylipäätään voidaan tehdä
- Mitenköhän Kosonen on selvittänyt rakennusmiehen kansallisuuden, kypäröiden ja turvavarusteiden vuoksi ei välttämättä erota edes sukupuolta.

"On päivänselvää, että Suomessa on päivystäviä spetznaz-miehiä ja naisia ihan vain siltä varalta, että jotain kepposia tarvitsisi ryhtyä tekemään."
- Missähän Kosonen on näitä nähnyt? Aamuyön tunteina eikä ihan selvinpäin?

"Lähimmäs spetznaz-tasoa Suomessa pääsee operaattorina ehkä poliisin valmiusyksikkö, joka lainsäädännön puitteissa onkin ensimmäisenä vastaanottamassa keppostelijoiden sankat joukot ennen sotilaallisen kriisin puhkeamista. "
- Kosonen ei näköjään tiedä kuin poliisin erikoisjoukot, ei hän muuten moista luulottelisi

"Karhun vahvuus vain ikävä kyllä on satoja kertoja pienempi. He voivat kenties lamauttaa taistelijaparin, mutta jo puolijoukkueellinen spetznaz-taistelijoita käytännössä lamauttaa poliisin erikoisjoukot."
- Puolijoukkueen pääluku on noin 15 miestä. Sillä ei kovin montaa poliisia kellistetä. Teoreettisesti hyökkäjällä pitäisi olla nelinkertainen ylivoima, mutta pienemmilläkin on pärjätty.

"Spetznaz tekisi työnsä tehokkaasti. Se lamauttaisi alueellisesti tietoliikenteen ja katkaisisi sähköt strategisesti tärkeistä kohteista, ottaisi haltuunsa Helsinki-Vantaan lentoaseman, eduskunnan, pääesikunnan sekä YLE:n. Tämä kaikki muutamassa tunnissa."
- Moiseen operaatioon tarvittaisiin muutama tuhat taistelijaa.
Kososen kuvailema hyökkäys kutenkin onnistuu Korkeajännityksissä ja monissa MacLean -seikkailukirjoissa pienikin porukka on listinyt satamäärin vihollisia.

Viime vuonna Puolustusvoimat harjoitteli vihreiden miesten varalta eikä siihen poliisia tarvittu. Kososen fiktiiviset rambojoukotkin tulevat maamme ulkopuolelta, jolloin niiden torjunta kuuluu PV:lle ja Rajavartolaitokselle vaikka ne olisivat päässeetkin keplottelemaan jollain tavalla maahamme rajavalvonnan ohi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #23

Krav maga on maailmalla jo hiipuva laji, joka aikanaan nousi muotiin, mutta on nyt jo menneen talven lumia. Vain lajiuskollisimmat jaksavat vääntää sitä enää.

Tautologiaa uhmaten:
Älä leiki tyhmempää kuin mitä olet.
Tyhmän leimasta on hankala päästä eroon.

"Viime vuonna Puolustusvoimat harjoitteli vihreiden miesten varalta eikä siihen poliisia tarvittu. Kososen fiktiiviset rambojoukotkin tulevat maamme ulkopuolelta, jolloin niiden torjunta kuuluu PV:lle."

Kyllähän PV voi harjoitella vaikka marsilaisten torjuntaa, mutta tunnuksettomia, maasta kotoisin olevia vihreitä miehiä vastaan se voi taistella vasta kun poliisi pyytää apua.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Kosonen voi ihan itse mennä hokemaan tautologiaansa peilin eteen. Muista pitää kypärä päässä ja jos marsilaisia näkyy niin laita kypärän sisään foliot. Kyllä se siitä.
Toimivin puolustustekniikka on karkuun juokseminen, joten Kosonen voisi kirmaista lenkille ja näin hän harrastaa myös itsepuolustustekniikkaa - kannattaa muistaa, että muodilla ja harrastajamäärällä ei ole merkitystä mikä tekniikka toimii.

Asiaan: vihreiden miesten torjuminen, joita esiintyi esimerkiksi Krimillä, kuuluu puolustusvoimille eikä poliisille, jota Kosonen hokee.

Asia määritellään aluepuolustuslaissa, jossa puolustusministeriö päättää sotilaallisten voimakeinojen käytöstä alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi sekä ohjaa puolustusvoimien aluevalvontaviranomaisia.

Aluepuolustuslaissa tunnuksettomalla sotilaallisella ryhmällä tarkoitetaan sotilasosastoon rinnastettavaa, vieraan valtion lukuun, puolesta tai suostumuksella toimivaa joukkoa, joka on sotilaallisesti järjestäytynyt, varustettu tai aseistettu, ja jonka valtiollista alkuperää ei voida tunnistaa.

Nyt Kososen kannattaa mennä nukkumaan. Kypärän voi pitää päässä, jos vaikka ne marsilaiset...aamulla jaksaa sitten mennä tirkistelemään raksalle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #28

Konttauskypärämies on vain vähälahjainen trolli, älä anna hänen uunottaa sinua.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #27

Juha-Pekka Kosonen, siis jos armeijan kasarmille hyökkää tunnukseton joukko rynnäkkökivääreineen, niin varuskunnan päällikkö soittaa poliisille? Älä nyt viitsi ...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #32

Hola stupido.

Armeijan kasarmille hyökkäys on sotilaallinen toimenpide, jos hyökkääjät ovat sotilaita.

Jos kasarmille hyökkää terroristeja, niin kasarmilla valmiudessa olevat sotilaat totta kai saavat puolustautua. Tutkinnan tekee kuitenkin poliisi. Jos hyökkääjät ovat sotilaita, mitään tutkintaa ei tarvita. Silloin olemme sodassa.

Mutta, itseäni toistaen, jos Nuuksiossa räjähtää tukiasema, sinne menee poliisi, ei armeija.

Tomi ja Pekka; Luetun ymmärtäminen on taitolaji.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen nähnyt kaksi tällaista spetsnaz-miestä itä-Helsingissä uimahallin kuntosalissa. He olivat kuin suoraan amerikkalaisista toimintaelokuvista. Suomalaisissa ei ole yhtään lähelläkään heidän ulkonäköä. Todennäköisesti Helsingin kaupunki elättää heidät ja he asuvat kaupungin taloissa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Juha-Pekka Kosonen toteaa: "On päivänselvää, että Suomessa on päivystäviä spetznaz-miehiä ja naisia ihan vain siltä varalta, että jotain kepposia tarvitsisi ryhtyä tekemään." Leo Mirala kertoo perässä tunnistaneensakin pari näistä miehistä Stadissa pulikoimassa.

Meillä oli ennen pohjoismainen lintukoto, jossa ihmisellä oli eittämätön oikeus elää ja liikkua kenenkään uhkaamatta hänen henkeään ja terveyttään. Meillä Suomessa ei aikaisemmin tarjottu 1343,6 kilometrin itärajaa Naton ydinohjuskilven sijoituspaikaksi, kuten Juha Sipilän hallitus jättäessään liittymättä YK:n ydinasekieltosopimukseen 2017. Ruotsi liittyi sopimukseen, vaikka silläkin on Nato-optio. Nyt näyttää, että ruotsalaiset saattavat äänestää fasistipuolue Ruotsidemokraatit hallitusvaltaan 9.9.2018. Mikä meihin on mennyt?

Näkemykseni mukaan silloin, kun pyrimme jalostamaan länsimaista humanismia edelleen suurempaan kukoistukseen ja levittämään sitä Euroopan ulkopuolellekin, Pohjoismaista lähetettiin ympäri maailmaa vastaiskuun kykeneviä, tehokkaita ihmisoikeustaistelujoukkoja, jotka soluttautuivat täysin tunnistettavina YK:n, EU:n ja monien muiden järjestöjen työtehtäviin. He vakauttivat hauraita maita, liian ponnettomasti tietenkin, mutta kuitenkin runsaslukuisina aika merkittävällä tavalla estäen monia valtioita sortumasta aina vain pahempaan ihmisoikeuksien polkemiseen ja taloudelliseen korruptioon. Nytkö meillä, täällä ihmisarvon mallimaissa, on heitetty romukoppaan kaikki "perinteiset arvot" – ne ihmisoikeusjulistuksen mukaiset? Kansainvälisissä tehtävissä toimivat ovat varmasti yhä valioainesta inhimillisessä sivistyksessä, onneksi. Mikseivät omissa luottamustehtävissämme toimivat?

Ainoa tepsivä puolustuskeino rasismin ja fasismin valtaan nousua vastaan on, että jokainen vielä ihmisälyn omaava EU:n asukas alkaa toimia "myyränä" missä ikinä onkin, avata suunsa aina nähdessään epäoikeudenmukaisuutta ympärillään ja vaatia takaisin "vanhaa maailmaa". Se muinaisuus kulki hoiperrellen kohti tietoisen kulttuurievoluution kirkastamaa tulevaisuutta, jona siinteli globaali "Muumilaakso", yhteisyytemme kotiplaneetallamme tunnistava ja tunnustava, eettisesti ja ekologisesti kestävä elämä.

Tomi Vaalisto

Sillä "pohjoisella lintukodolla" oli sotilasliitto Neuvostoliiton kanssa ja mahdollisessa kriisitilanteessa Neuvostoliiton puolustus olisi ajanut kirkkaasti Suomen etujen ohi. Moskovassa päätettiin Suomen hallituksen kokoonpano ja perustuslakiakin rikottiin kun vuoden 1973 presidentinvaalit jätettiin pitämättä.

Tuo putinistien trollaama väite, että Suomesta muka tulisi Naton ydinohjuskilven sijoituspaikka on täysin käsittämätön. Mistä muka ne putinistien väittämät torjuttavat ydinohjukset ammuttaisiin ja mikä olisi niiden kohde?
Ballistisen ohjuken laukaisuvaihe kestää muutaman minuutin ja sen jälkeen se lentää ilmakehän ulkopuolella. Jos sellainen lentäisi maamme ylitse ei sitä millään asejärjestelmällä kiinni saisi menipä se mihin suuntaan tahansa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Ollos huoleton, poikas valveil on". Jo vuosia olemme kehitelleet Rollaatoripataljoonan toimintaa kriisitilanteessa.

Kotimaisista putinisteista meillä on täydelliset rekisterit. Heidät on helppo eliminoida ihan alussa, oikeastaan jopa etupainotteisesti. Sama koskee venäläisten tukikohtia.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Ne speznatsit vielä jotenkin tunnistaa, mutta pahimpia on iivanan vasalleiksi kääntyneet suomalaiset myyrät. Niitä on vaikeampi tunnistaa, jos eivät ole julkidesantteja.

Kansalaisluottamus tulisi saada uudelleen käyttöön, kansalaisuuden myötä tulijoiden tulisi se ansaita ja isänmaanpettureilta se tietenkin pitäisi lähtökohtaisesti poistaa.
Edelleenkin elelee keskuudessamme näitä vieraan vallan agentteja, entisiä kansanedustajia, jotka ovat saaneet ikuisen kiellon EU-palatsien käytäville, häikäilemättömän, arveluttavan lobbaustoimintansa vuoksi -siis rahasta ja vieraiden valtojen eduksi. Heidän lähipiirinsä toimii eduskunnassa tänäkin päivänä.
Olisiko syytä näille, isänmaalle vaarallisille henkilöille, asentaa ns. elektroninen nilkkapanta, tms?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tuona aikan Suomen armeijassa palvelleet ovat kertoneet, että varusmiehille jaettiin kovia patruunoita, ja rannikkotykistö latasi Helsingin edustalla tykkejä. Kekkonen yritti rauhoitella tilannetta, mutta upseerit olivat valmiina sotaan,koska Kekkonen tiedettiin Neuvostoliiton ystäväksi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitus on omiaan herättämään kansalaisia ”Ruususen unesta.”
Itse olin kriisin aikaan varusmiespalveluksessa ja se tiesi lomien peruuntumista. Entinen työkaveri oli samaan aikaan myös palveluksessa ja hän kertoi heidän joutuneen lähtemään rajalle ”kovat piipussa.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä määrä tietoa tässä paketissa!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#14
> Hyvä määrä tietoa tässä paketissa!

ooo

Jos tarkoitat tätä kommenttiketjua, niin enemmän tämä kertoo kirjoittajien rajattomasta mielikuvituksesta kuin tiedosta (tosin sitäkin kyllä tuntuu olevan).

Yli 70 vuotta on Suomessa jatkettu elämää sotimatta ja silti sotajuttuja levitellään koko kuvaputken leveydeltä.

Mitä ihmeen kiinnostavaa Venäjä näkee Suomessa, sillä on 14 rajanaapuria;
Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea.

Näissä _sadat_ _miljoonat_ elävät ihan rauhassa. Kokonaisuutta tarkstellessa jossakin on pientä rähinää, juuri sen verran että täälläkin voidaan lietsoa rauhattomuutta.¨

¨¨¨¨¨¨¨¨
Mikä meitä uhkaa, ei mikään, jos emme anna pelolle valtaa.
Saunalla tulivat nuoret miehet nytkin yli Suomenlahden

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Natoon, ei niitä voi uhkailla.
Ukrainasta ja Georgiasta on jo osa valloitettu.
Kiinalle ei passaa rähjätä, se on voimakkaampi.
Loput ovat Venäjän alamaisia.
Eihän jäljelle jää muita kuin Suomi josta voi ottaa uutta viljeymaata!

Joten Venäjä pystyy uhkaamaan vain Suomea.

Meinaatko Jorma Moll että nuoret miehet pakenivat Suomesta sauna mukanaan Natomaahan turvaan?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #24

#24

14#>Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea.
Näissä _sadat_ _miljoonat_ elävät ihan rauhassa.

ooo

Ei unohdeta kuitenkaan tätä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos edelleen rauhaa ajatellaan, niin eikös Tsekkoslovakian miehitys ole aika sankarillinen tapahtuma. Säästettiin satoja, ehkä tuhansia ihmishenkiä kun ei lähdetty asein sodanlietsojia, maahantunkeutujia vastaan. Muistaakseni
Romania ei osallistunut miehitykseen eikä Albania hyväksynyt miehitystä. Onkohan ne maat palkittu rauhan kannalle asettumisesta, säästyihän ihmishenkiä.

Maailman yleinen mielipide on aina kova sana hyökkääjää vastaan. Suomi voisi luottaa siihen enemmän. Mietitäänköhän sitä meillä Pääesikunnassa myös……taitaa olla tyhmä kysymys….. siellä keskitytään aseostoihin ja sotilaskoulutukseen .

¨¨¨¨¨

No niin….. juuri uutiset kertoivat että Ruotsissa oli lintu pudottanut hävittäjäkoneen. Luonto puolustaa itseään.
Vaan on se aika heikkoa jos lintu todella saa tuon aikaan.
Vähänaikaa sitten kerrottiin, että rynnäkkökiväärillä voi pudottaa helikopterin…..
Mihinkähän Suomi rahojaan pistää?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #29

Jos edelleen rauhaa ajatellaan, niin eikös Baltian maiden miehitys ole aika sankarillinen tapahtuma. Säästettiin satoja, ehkä tuhansia ihmishenkiä kun ei lähdetty asein sodanlietsojia, maahantunkeutujia vastaan.

Mutta kuinkas sitten kävikään? Satoja tuhansia vietiin Siperiaan ja suurin osa siellä tapettiin.

https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/kommunismin...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #30

Jaaha..... nyt puheenaiheet hyppii.....

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #29

Noin olisi Mollin mielestä varmaan pitänyt toimia Talvisodassakin ... maailman yleinen mielipide auttoi meitä kovastikin. Mirala kirjoitti asiaa!

Eljas Nikkilä

Spetsnats ei nyt ole kovin spesivioiva nimitys. Kaverini oli Puna-armeijassa spetsnats tarkoitti käytännössä sotilaspoliisia vielätarkemmin vanginvartijaa Puna-armeijan vankilassa. Vankila eivät olleet mitään lepokoteja ha kaverikin sairastui tuberkuloosiin ja viimeinen palvelusvuosi menikin Viipurin sotasairaalassa, pieni ihme oli että parantui.
Tuntuu vähän hölmöltä verrata spetsnatseja milloin mihinkin kun termi tarkoittaa lähinnä erikoisjoukkoja.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

On ne venäläiset joidenkin mielestä yli- ihmisiä. Kumma kyllä kaikki mihin ryhtyvät menee lopulta persiilleen.olipa raksamiehet Rambovitzheja tai ei. ? Onks niiden naulapyssyt kerta-vai sarjatulta ampuvia?
Tästäkin keskustelusta puutuu taas tiedustelun osuus. Ei täällä tumput suorina ootella. Trollit tietysti on eri mieltä
Kosygin sanoi Leonidille 1968 että tämä on kaamea virhe. Emme tästä selviä. Kesti kuitenkin kauan vielä ennen kuin valtioterroristinen CCCP kaatui.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Ehkä se Leonid oli lukenut Unkarin kansannousun, 1956, ohjeistukseksi.

Jone Virtanen

Suomen PV on valmistautunut ottamaan vastaan spetznaz-yksiköitä jo vuosia. Väittäisin, että erikoisjääkärit ja rannikkoprikaatin erikoistoimintaosasto ovat kykyjen, kalustuksen ja koulutuksen suhteen kelpo vastus näille kavereille.

Lisäksi varusmiehistä osaa koulutetaan vastaaviin tehtäviin, erityisesti sotilaspoliisiosastoissa, joiden koulutus eri varuskunnissa eroaa toisistaa paljonkin. Tuossa pari pv:n propagandavideota asiasta. (ja vastaus siihen kumpi niintä spessuja sitten oikein kurmoottaasi; poliisi vai PV) https://www.youtube.com/watch?v=KPgceb9PuW0 ja se toinen https://www.youtube.com/watch?v=onLVwfm6sEs

En nyt väitä että varusmiehet ihan kunnon vastuksen antaisivat, mutta ei täällä nyt ihan kädettömiäkään olla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset