Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Venäjä, Merkel ja Niinistö

 

Putin sanoi, että syyrialaisten pakolaisten kotiin palaamiseksi ja jälleenrakentamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Kukapa ei tätä haluaisi. Joku harva miettii, että eikö tuo suuri hyväntekijä juuri pistänyt siellä kaupunkeja tasaiseksi.

Tšetšeniassa Venäjä oppi, että mitä turhaan ajella tankeilla päin vastarintaa ja kollata portaikkoja, joissa lymysi kiukkuisia sissejä. Siitä sotilaiden äidit -järjestö tuli vihaiseksi. Lopulta Groznyissa tankit ampuivat kauempaa suorasuuntauksella ja kaupunki pommitettiin tasaiseksi. Sitten rakennettiin uusi, kiiltävä ja entistä ehompi. Elämä jatkuu, mutta ilman nikotteluja.

Syyriassa tämä oli jo koeteltu metodi. Myös Ukrainassa toteutettiin Tšetšenian oppeja (ja paljon muutakin). Ukrainaan syksyn 2014 vastahyökkäystä varten viedyt tunnuksettomat suuremmat joukko-kokonaisuudet kerättiin eri tukikohdista, jotta mahdolliset tappiot hajautuisivat merkityksettömiksi mureniksi eri puolille valtakuntaa.

Kesäisen Helsingin suurvaltajohtajatapaamisen yksi haluttu vaikutus liittyi siihen, että Syyriasta saisi niin turvallisen maan, että jälleenrakennus voisi alkaa. Pakolaisten palaaminen kotiin Syyriaan Jordaniasta, Turkista ja Libanonista auttaisi näitäkin alueita normalisoitumaan ja Putinin mukaan helpottaisi painetta Euroopan porteilla.

Tämä tuntuu ystävälliseltä puheelta, mutta kyse on raa´asta reaalipolitiikasta. Al-Assad ja Venäjä pommittivat pakolaismassat liikkeelle sekä tuhosivat kaupungit ja sairaalat niin mureniksi, ettei pakolaisilla edes ole kotia, mihin palata. Nyt voi varovasti kysyä, olisiko Eurooppa kypsä vähän tulemaan vastaan, ehkäpä Kriminkin ja pakotteiden suhteen.

Merkel ei ainakaan vielä innostunut. Putinin mukaan osapuolet ”eivät ole ikävä kyllä edistyneet ollenkaan”.

Jäljelle jäi yksi yhteinen asia eli Nord Stream II.

Putinin mukaan hanke on puhtaasti kaupallinen ja ettei putki sulje pois mahdollisuutta, että kaasu kulkisi jatkossa myös Ukrainan kautta.

Suomi on ollut vuodesta 2014 tiukasti Saksan kainalossa hyvässä ja pahassa. Niinistö vierailee Putinin luona ensi viikolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Itävalta huolehtii ihan itse kaasunsa saatavuudesta Ukrainan kautta.Vai mitä on eilisestä pääteltävissä ?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjän lisäksi USA saisi tehdä Irakista jälleenrakennetun meille paenneille irakilaisille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Avauksen viimeisessä kappaleessa on ilmeisesti lyöntivirhe: "1915":n sijasta "2014".

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Niin, 1915-1918, 1941-1944 ja 2014- Suomi on tukeutunut Saksaan.

Toimituksen poiminnat