Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Turvallisuuspolitiikasta lyhyesti

Mörttisen ja Nurmen juorukirjan tiimoilta nousi kolme asiaa esiin: Niinistön käsitys Suomen "turvatakuista", sisäpolitiikkaan sekaantuminen ja Fortumin junttaaminen Fennovoimaan. 

Kilpailukykyasioihin on puututtu tarpeeksi, joten jätetään tästä.

Ydinvoimala on ilmastonmuutoksen ja sähkön hinnan vuoksi tärkeä enkä laverra siitä kahta virkettä enempää. Fennovoiman kansssa on ollut huono flaksi. Arevan sekoilut ja saksalaisten irtautuminen hankkeesta olivat suuria muuttujia.

Lyhyt kuittaus muusta turvallisuuspolitiikasta on paikallaan.

Suomella ei ole varsinaisia "turvatakuita" eikä puolustuksemme ole kenenkään toisen varassa kuin itsemme. EU on poliittinen liitto ja talousliitto, mutta Lissabonin sopimuksen mukaan toisia tuetaan. Bilateraalisin sopimuksin meidän katsotaan olevan sotilaallisesti sidoksissa länteen. Vakava kysymys on, katsoisiko länsi (EU, Britannia, Yhdysvallat) tiukan paikan tullen olevansa sotilaallisesti sidoksissa meihin.

Niinistön käsitys siitä, että kriiseissä liittoumia syntyy, näyttää ainakin historiassa olleen totta. Eurooppalaisten turvatakuiden historiaa voi tutkia vuodesta 1939 aina Kaakkois-Aasian sopimukseen, jossa Etelä-Vietnamin takasivat myös Ranska ja Britannia. Erilaisia koalitioita on ilman allekirjoituksiakin syntynyt. Aikamoista lottoamista olisi yrittää keksiä, millaisia missäkin tilanteessa tulisi.

Naton 5. artikla pitää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

On täysin mahdollista, että Venäjä päättää kaapata Suomen, mutta varoo antamasta Natolle syytä puuttua asiaan. Tämä voi tapahtua laajemman hyökkäyksen valmisteluna tai sitten Venäjä saattaa tyytyä siihen, että se saa näin Itämeren pohjoisosat valvontaansa.

En ole ihan varma, että Niinistö on ymmärtänyt edes ajatella tällaista vaihtoehtoa.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kyllä se tiedossa on. Kaappaushyökkäys on ollut yksi skenaario vuosikymmeniä eikä Suomi suinkaan ole vallaton tila ja mitenkään hirveän helppo pala liittoutumattomanakaan. Hinta olisi todella kova.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Juorukirja muuten on osuva luonnehdinta. Media ei ole koskaan pystynyt salaamaan Niinistöä kohtaan tuntemaansa vastenmielisyyttä. Peitellä se on sitä kyllä vähän yritellyt. Nyt tämä juorukirja on palvellut alkusysäyksenä nakertamis, piikittely ja selkäänpuukotuskampanjalle. Kauhulla vain ajattelen, että minkälainen tämä maa olisi, jos tätä johdettaisiin toimittajien toiveiden ja mielihalujen mukaisesti.

Toimituksen poiminnat