Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Hävittäjämarkkinoilla Tikkakoskella

Kävin lentonäytöksessä. Saabin esittelijä kertoi minulle JAS Gripenin tekniikasta. Hän oli ystävällinen. Ei minulla ole rahaa ostaa uutta autoakaan. En myöskään ole missään tekemisissä HX-hankkeen kanssa. Olen siviili.

Miksi mielikuvamarkkinointia tehdään ja kenelle sitä tehdään? Sotilaat luullakseni ovat kiinnostuneita enemmänkin siitä, millainen koneen pitää olla, jos yhteen hävittäjään on pakko sitoutua. Kiitoradan pituus, hyödynnettävät hajakentät, talvi, toimintavarmuus, aseet, elektroniikka ja erityisesti saatavuus kriisiaikana, huollettavuus… lista on pitkä.

Keitä varten kehitetään stooreja erilaisella konsulttipuheella, joka ei välttämättä kohtaa sen kanssa, mitä tapahtuu todella? Pyritäänkö äänestäjien kautta vaikuttamaan poliitikoihin, jotka päätöksen tekevät. Heillä lienee omia kaupallisteknisiä kuvitelmia ja toivon mukaan realistista tietoakin eikä vain lobbarivirsiä.

Kyse on miljardeista.

Pienet yksityiskohdat merkitsevät.

Miksi niin monta Typhoonia tuli Tikkakoskelle? Koska on väitetty, että Saksassa yhdessä vaiheessa toimintakuntoisena oli vain kuusi konetta.

Miksi JAS lentää näytöksissä aina ilman asekuormaa? Koska se näyttää silmään sujuvalta, ketterältä ja hiljaiselta. Maanäyttelyssä alustaan näytti mahtuvan risteilyohjus, ja myös Meteor on integroitu koneeseen. Aivan riittävä paketti Itämerelle.

Miksi koneiden kurvaillessa ja näyttäessä kaartojen tiukkuutta kuin Punainen Paroni konsanaan E-18 Growler otti muista poiketen asekuorman mukaan taivaalle, näytti rehvakasta mahaansa ilmasta ja laittoi pari kertaa hetkeksi puita uuniin sen enempää kiemurtelematta? Koska jokainen mekaaninen prikaati 800 kilometrin säteellä takuulla kuuli, että rock 'n' roll.

Miksi F-35 oli kuin kirjaesittelijöiden tyhjät kannet? Että ostakaa, niin tehdään sivutkin. Miksi esittelijä puhuu ja puhuu kuin Microsoftin myyjä, miten sovelluksissa löytyy ja miten kukaan ei pysy koneen perässä eikä kukaan näe sitä ja muuta kiihottavaa? Koska nörtit rakastavat sellaista ja heitä nykyään riittää. Heität kiven ja osut yhteen sellaiseen. Heille on toki normaalia, että koneet lagaavat välillä niin että operatiivisessa iskussa on sitten ehkä kaksi konetta.

Miksi Tikkakoskella oli kaksi Rafalea? Periaatteessa tarkoitus oli sama kuin Gripenillä: näyttää sujuvuutta ja kauneutta. Yleisölle sellaista pitääkin olla. Pistin merkille, että toinen kone yritti lopussa jättää toista tiukalla kaarrolla mutta toinenkin kaarsi yhtä tiukasti eikä suostunut jätetyksi.

Näillä kaarroilla vain ei ole mitään merkitystä. Ei mitään. Tai mistä sitä tietää, kun ohjuskertoja on vähän. Jos kukaan ei toimita kriisissä liittoutumattomalle lisää, vain tykki jää. Sittenkö koiratappeluun?

Juu ei.

Itse toivon vain yhtä asiaa. Rauhaa. Sen vuoksi toivon, että Ilmavoimat saa sen, minkä haluaakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Jas- miehet olivat esittelyssä 2015 Turun lentokentällä. Näytöksen jälkeen kömmin sinne peräkammariin muiden mukana, kun lompsassani sattumalta on PRESS-kortti.
Everstitasoinen mies Ruotsin ilmavoimista puhui, kuin ei olisi kameroita, tai mikrofoneja ollutkaan tilassa. Kertoi tietävänsä väitteen, että Suomi olisi jo päättänyt ostaa F35 moskaa. Huom 2015!
Kertoi sitten Jassin varatoimitusjohtajan kanssa, että Ruotsi seuraa tiiviisti tämän asian loppuun. Koko Ruotsi tekee sitten päätelmiä, jos asia lopulta paljastuu väitetyksi. Ruotsi ei voi sitten olla Suomen nähden enää isoveli, auttaja, tai muuten kovin läheinen sotilasyhteistyössä. Lopussa oli se tyypillinen uhkaus "Rutosi liittyy NATO:n!"
Ajattelin, että mitä uhkauksia oli Obama sanonut Niinistölle?
Ajattelin, mitä oli uhannut EU ja Ranska Niinistölle?
Entä mitä uhkauksia ja mistä oli tullut Niinistölle, kun joku, jota ei tunneta, oli päättänyt jättää jo kilpailusta Kiinan, Venäjän ja Japanin pois.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mielestäni mitkään uhraukset eivät ole liian suuria jos niillä pystytään estämään venäläisten uusi valloitussota.

En haluaisi lähteä kolmatta kertaa evakkoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olet oikeassa, itänaapurissa on taas piru ruorissa. Tämän linkin takaa löytyy linkityksenä viipurinevakko Ahtisaaren rauhanomainen puhe kesäkuulta 1999, minkä jälkeen KGB-johtaja Putinista tuli Venäjän pääministeri ja kohta presidentti, jolloin pian myös Suomen presidentti valitettavasti vaihdettiin pirulle myönteisemmäksi... http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257101-s...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tosiasia lienee kun Suomella ei ole varaa ostaa kuin puolensataa hävittäjää (ei ehkä niitäkään), ne lienevät samaa luokkaa kuin Väinämöinen ja Ilmarinen aikoinaan. Helposti tuhottavissa.
Nyt amiraalit ovat menossa samaan loukkuun; pitää pystyä kansainvälisesti näyttämään lippua vaikka kotirannoillakin parsittavaa olisi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos kehittyneillä hävittäjillä pystymme pudottamaan vaikkapa muutamia satoja vihollisen koneita, niin Putin miettii entistä tarkemmin kannattaako Suomeen hyökätä ollenkaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos raportistasi!
Savon Sanomissa mainostivat Eurofighteria. Mainoksessa ei kuitenkaan ollut puhelinnumeroa, mistä niitä olisi voinut ostaa. Sain käsityksen, etteivät myy minulle, pelkästään mainostavat.
Vain ruotsalaisille tulee itselleen vahinkoa, jos myyvät p*skan meille. Siksi pidän Jassia turvallisena valintana.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Historia toistaa usein itseään. Brewsterit olivat Yhdysvaltain laivaston käyttämiä hävittäjäkoneita ja niin ovat myös Hornetit. Brewstereillä lennettiin Jatkosodan aikana. Pudotussuhde oli 32:1!

Žirinovski herätti räyhäämisellään valtiovallan 1990-luvun alussa, jonka seurauksena hankittiin Hornet-hävittäjät. Elisabeth Rehn ja kenraali Heikki Nikunen olivat keskeisiä henkilöitä näissä hankinnoissa.

Ilmavoimien entinen komentaja, kenraali Heikki Nikunen kirjoittaa Mannerheim-ristin ritarin Ilmari Juutilaisen kirjan ”Punalentäjien kiusana” prologissa seuraavaa:

”Päätoimintamuotona on hävittäjätorjunta ja lentokoulutusjärjestelmä on optimoitu ilmailun kärkijoukon, hävittäjälentäjien koulutukseen. Suomen ilmavoimien mottona on Qualitas Potentia Nostra, joka kohdistuu sekä henkilöstöön että kalustoon. Sodan ajan veteraaniässien perintö yhdistettynä F-18 Hornet -torjuntahävittäjä- ja Hawk -harjoitushävittäjäjärjestelmien suorituskykyyn antaa ilmavoimille lujan luottamuksen tehtävänsä täyttämiseen.”

Super-Hornet kaksimoottorisena koneena olisi hyvä hankinta uudeksi hävittäjätyypiksi. Toisen moottorin lakkoillessa voidaan toisella moottorilla lentää kallis hävittäjäkone takaisin tukikohtaan niin rauhan kuin sodankin aikana. Näin on käynyt ainakin pariin otteeseen Hornet-lentojen aikana. Meillä ei ole varaa turhiin konemenetyksiin.
Super-Hornet -hankinnalla saataisiin myös synergiaetuja huollon ja koulutuksen suhteen. Saman valmistajan konetyypistä toiseen siirtyminen ei pitäisi tuottaa isompia vaikeuksia ”lastentaudeista” puhumattakaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kävin samassa näytöksessä ja samassa markkinahumussa.

HX-hanke etsii systemaattisesti Suomen maanpuolustukselle kustannustehokasta ratkaisua, kuten eversti Juha-Pekka Keräsen tekstistä hyvin ilmenee: https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/...

Sotilasasiantuntijoilla on pätevät menetelmät parhaan ehdokkaan valitsemiseen – heitä ei hämätä myyntipuheilla, ei PowerPoint-esityksillä, koreilla brosyyreillä eikä esittelytelttojen rekvisiitalla ja kaikenlaisilla sosiaalisilla kissanristiäisillä, Ilmavoimien 100-vuotisjuhlien teemalla tai ilman. Ammattilaiset ottavat jokaisesta ehdokkaasta selvää itse, joten heille kaikki korulauseet tulevat jäämään omaan arvoonsa.

Miksi mielikuvamarkkinointia tehdään ja kenelle sitä tehdään? Ehkäpä niille, jotka kuvittelevat tulleensa pikavauhtia asiantuntijoiksi sellaisesta aihepiiristä, jonka omaksuminen on oikeilta asiantuntijoilta vienyt vuosikymmenten työuran. Niille, jotka haluavat toitottaa omaa tärkeyttään, kuvitellen, että juuri heillä on hallussaan se ratkaiseva salainen viisaus, joka on jäänyt huomaamatta kaikilta muilta.

Pahaksi onneksi osalla näitä narsisteja on Suomessa todellista poliittista päätösvaltaa, ja nykyään vähintäänkin medianäkyvyyttä. Ja sikälihän tämä koskee kaikkia Suomessa asuvia, että yhteisestä verorahasta kaikki puolustus maksetaan – ne, jotka eivät veroja maksa vaan ovat koko ajan saamapuolella, voivat aina uskoa hävittäjien kustannusten olevan pois juuri heidän saamistaan tulonsiirroista, jotka olisivat aina niin kipeästi tarpeen.

Osa poliitikoista kalastelee juuri heidän suosiotaan seuraavia vaaleja varten – siis miksipä ei itseensä uskova kansan valituksi pyrkivä esiintyisi joko sotilasilmailun tai turvallisuuspolitiikan eturivin asiantuntijana painokkaine puheenvuoroineen (kykenemättä argumentoimaan mitään järkevää esim. edellä linkitettyyn artikkeliin), tai sitten vaihtoehtoisesti messiaanisena rauhanprofeettana, jolla on maaginen kyky luvata kaikille ikuista rauhaa, onnea ja hyvinvointia, kunhan vain Suomi heidän neuvojensa mukaan luopuu kokonaan kyvystään puolustaa itseään pahoina päivinä ja kääntää aina toisenkin poskensa. Oma alalajinsa näitä ovat mielestään kovinkin viisaat nuukailijat: ei, eihän meillä koskaan tule olemaan varaa sentään hengissä pysymiseen jos täällä ammuskelemaan aletaan!

Kun fiksu kauppamies tosissaan haluaa kauppoja, demokratiassa hän tekee omista lähtökohdistaan käsin pikatahtia uusia tee-se-itse-asiantuntijoita kenestä tahansa oman elämänsä asiantuntijasta, jotta valinta vain kohdistuisi myyntimiehen kannalta oikein.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Eipä tähän lisättävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset