Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Yhdysvallat haluaisi EU:n myös tahtovan parempaa Iranin ydinsopimusta

Kuukausia ennen Trumpin ilmoitusta Iranin ydinsopimuksesta irtaantumisesta ja pakotteiden nostamisesta Yhdysvallat yritti saada eurooppalaiset käsittämään, että sopimuksessa olevat aukot pitäisi saada korjattua. Mitään ei tapahtunut. Eurooppalaisten mielestä siellä ei ilmeisesti ole mitään aukkoja.

Iran on asettunut Venäjän kanssa Al-Assadin tueksi ja saanut vaikutustoimillaan myös Israelin varpailleen.  Iran suunnittelee Välimerelle myös pysyviä tukikohtia.

Yhdysvallat halusi myös viestittää Pohjois-Korealle, mitkä asiat tapahtuvat Yhdysvaltain ehdoilla. Periaatteessa nyt olisi 90 päivää aikaa korjata sopimus, koska sen verran kestää ennen kuin pakotteet puraisevat päälle.

Iranin pitäisi tuntea painetta, mutta EU tuskin ymmärtää tukea Yhdysvaltain intressejä. EU pelkää sotaa niin paljon, että eräänä päivänä se saa sen juuri tämän arkuutensa vuoksi.

Tässä tapauksessa maaperä Iranin taivuttamiseksi kuitenkin olisi varmaa, ja kauaskantoiset turvallisuusedut suuret. Löysäilemällä EU auttaa Irania vakiinnuttamaan asemansa Välimerellä yhtenä ruhtinaista.

Trump ei pelaa mitään ”vakaan neron” omaa sotapeliä, vaan hän on pitänyt puheen.  Iranin pitäisi erota vuoden 2015 sopimuksesta ja alkaa uudelleen rikastaa uraania ennen kuin sotaa edes olisi ilmassa.

Iran on astunut Venäjän ja Pohjois-Korean joukkueeseen. Siksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Strategia on täysin väärä. Iranissa on niin paljon potentiaalia, että se pitäisi järkipuheella ja yhteistyöllä saada sekä parantamaan ihmisoikeustilannettaan että tasapainottamaan Lähi-Itää.

Euroopan ei missään tapauksessa pidä liittoutua USA:n ja Saudi-Arabian rinnalle Irania vastaan. Vastakkainasettelulla papiston asema vahvistuu, koska pakotteet tarjoajat retoorisen keinon esittää yhteinen vihollinen. Toivoisin Rouhanilla olevan tarpeeksi viisautta olla provosoitumatta Trumpin provosta ja sen sijaan tarjoavan myös Euroopalle porkkanaa sen lisäksi, että sanoo neuvottelevansa Venäjän, Kiinan ja muiden turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kanssa.

https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-ro...

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

EU tietenkin noudattaa allekirjoittamiaan sopimuksia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Koko aluehan on kuin ruutitynnyri. Mukana soppaa keittämässä on myösTurkki ( potentiaalinen EU maa, ainakin Erdoganin mielestä ? ) ja Syyria. Iranissa -70 luvun vallankumouksen jälkeen kaiken motiivina on uskonnollispoliittinen kiihottaminen ja uskonnolispoliittisen johdon omien etujen ajaminen jonkun sairaan entisen sotapäällikön kehittämän ismin avulla.

Aika pitkä muuten on tuo kiihkoilevien Ajatollien lista terrorismiin kytkeytymisestä. Voiko näiden Islamistien ja myös mitä selvemmin terroristiksi tulkittavien kanssa sopia mitään luotettavasti. Tavoitteleeko Iranin johto nyt Amerikan eristämistä alueelta ? Pirukaan ota selvää noista erilaisista kytkennöistä, sotaisaa hommaa jokatapauksessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_and_state-spons...

Rouhan Joulukuussa 2017

https://www.cnn.com/2017/10/29/middleeast/iran-rou...

Juha Hämäläinen

Tämä on hienoa näytelmää, jolla saadaan Iran ensiksi pois Syyriasta ja toiseksi suostumaan alueluovutuksiin tulevalle Kurdistanille, josta tulee Lähi-Idän rauhanpuskuri tuhmien radikaalien väliin.

Pelko on huono opas maailmassa ja viha/inho vielä huonompi!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Netanjahu on toimittanut maailman ehkä parhaan tiedusteluelimen Mossadin hankkimaa faktatietoa Iranin ydinaseohjelmasta Yhdysvalloille. Tämä kävi selväksi Netanjahun aikaisemmalla Yhdysvaltain vierailulla ja nyt Trumpin puheesta, jotka molemmat katsoin CNN:ltä. Puheessaan Trump totesi, että tämä irtaantuminen ydinsopimuksesta ei ole Iranin kansaa vastaan, vaan Iranin nykyjohtoa vastaan.

Iran on selvä häirikkö Lähi-idän suunnalla tukiessaan terrorismia mm. Jemenissä ja Libanonissa. Se on Israelin vakava vihollinen. Jo vuosia sitten katsoin tv-dokumentin, jossa israelilaiset kenraalit suhtautuivat erittäin vakavasti tähän Iran-uhkaan. Se oli hätkähdyttävää kuultavaa ja nähtävää.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Ihanko Israelin kenraalit olivat huolissaan. Puolueeton lähde siis kyseessä?

Israel on ainoa ydinsulkusopimuksen ulkopuolinen maa vaikka sillä on eräiden arvioiden mukaan yli 200 ydinohjusta.

Iranilla taas ei ole ydinaseita ja entä sitten vaikka olisikin?

Mossadin tunnuslause on : "By way of deception thou shalt do war"

Israel hyökkää vähän väliä naapurimaihinsa milloin milläkin verukkeella.
Siinä sinulle roistovaltio.

Iran ei ole hyökännyt mihinkään maahan yli kahteen sataan vuoteen.

Jemenissä on menossa kansanmurha rangaistuksena siitä että kansa erotti USA:n ja Israelin hyväksymän nukkehallitsijan virastaan.

Saudit pommittavat maata USA:n , Ison Britannian ja Israelin tuella. Maata pidetään saarron alaisena jolloin miljoonia ihmisiä uhkaa parhaillaan nälkäkuolema.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No eihän siinä sitten auta, kun Israelilaiset kenraalitkin ovat Irania vastaan.
Silloin varmaan Iranin täytyy olla paha ja Israel hyvä.

Jännä miten Trump osasi olla tätä sopimusta vastaan jo vaalipuheissaan ENNENKUIN hänellä oli käytössään sen parhaan tiedustelupalvelun (ja todennäköisesti myös puolueettoman) tiedot Iranin pahuudesta.

Pohjois-Korean kannattaa tehdä USA:n kanssa hyvä sopimus, koska USA:n kanssa tehtyihin sopimuksiin voi aina luottaa....rikkoipa niitä tai ei

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kiitos kommenteista, hyvä herrat. Aina on muistettava, että emme tiedä kaikkea.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sopimus on hyvä USAlle mutta ei Israelille.
Sopimus ei kiellä Irania toimimasta rajojensa ulkopuolella.
Isralilla siis tulee olemaan sananvaltaa myös europpaan mutkan kautta.

Venäjä suurvaltana putosi taas yhden pykälän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset