Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Kesälomien siirtoon liittyvät argumentit yhtä heikkoja kuin ennenkin

 

Ilmeisesti mikään tutkimustulos ei saa sitkeää halua koulujen kesälomien veivaamiseksi estettyä. Elinkeinoelämä on halunnut siirtää niitä jo kauan, mutta aina järki on voittanut. Viimeksi asia tutkittiin läpikotaisin kymmenen vuotta sitten.

Aina löytyy uusia lobbariherkkiä kykykansanedustajia, jotka eivät epäröi valehdella edes säästä.

Kesälomien siirtoa perustellaan sillä, että siirron jälkeen kesälomat osuisivat lämpimämpään osaan kesää.  Sillä että tämä ei pidä paikkaansa, ei puheissa ole mitään merkitystä. Nyt luodaan mielikuvia.

Ilmatieteen laitos tutki Suomen Kuvalehden pyynnöstä asian. Kesäkuu on lämpimämpi. Yleensä kulloisenkin vuoden mielipide heiluu sen mukaan, miten juuri kyseisenä vuonna on sattunut koulun päättymispäivän tai alkamispäivän kohdalla sää olemaan. 

Kesäkuu on valoisampi ja lämpimämpi, ja tämä asia ei ole mielipidekysymys.

Toinen yleinen argumentti on, että kesäkuun alussa alkavat kesälomat ovat hankalia pienten koululaisten perheille, koska vanhempien lomat täytyy sovittaa niin, etteivät perheen pienimmät joudu olemaan kohtuuttoman kauan yksin. Väite on matematiikkaa osaavalle hassu, koska koulujen kesäkeskeytysaika on aina pitempi kuin vanhempien kesäloma. Pienet lapset ovat jossain vaiheessa väistämättä joko yksin, kaksin tai kesäkerhossa. Alussa tai lopussa tai keskellä. Ihan sama, mihin lomaa veivaat, jos keskeytysaika on yhdeksän viikkoa.

Yksi hiukan enemmän tarkasteltava perustelu on, että koulujen alkaminen hiljentää kotimaan matkailun heti elokuun alussa. Tämän seurauksena monet matkailupalvelut supistuvat, kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä helpottaisi Mika Lintilän viiteryhmää Kalajoella.

Tähänkin voisi sanoa, että kesätöitä on opiskelijoille kotimaan matkailua varten vastaavasti jo kesäkuun alusta. Mietittävä asia on sekin, miksi yrittäjät eivät palkkaa työttömiä elokuussa, jolloin koululaiset/opiskelijat palaavat opiskelujensa pariin.

Ruotsalaiset ovat aivan leipääntyneitä siihen, että pitkän kevätkauden lopussa oppilaat ovat lentoon lähdössä ja opettajat kaikkensa antaneita. Voimat kaikilta lopussa ja rahaa kerätään retkiin, että selvittäisiin juhannukseen. Pohjolan valoisimmat päivät ovat käsillä eikä ole edes vielä itikoita saati Euroopan teillä ruuhkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Varsin monissa kesälomien "siirtoon" tähtäävissä aloitteissa, mukaan lukien nyt auki olevassa kansalaisaloitteessa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2691

keskitytään vain loman alkamisajankohtaan ja häveliäästi jätetään loppumisajankohta pohtimatta tai tarkentamatta. Tavoitteena ei siis ole loman siirto vaan lyhentäminen. Ongelmaksi siis koetaan se, että lapset ja nuoret eivät olisi kesäkuun 2-3 ensimmäisellä viikolla jossakin laitoksessa vaan vapaana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset