Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Sauli Niinistöllä on karatekan käsi

Kun huomasin presidentin jättäneen Nato-vastauksensa tyhjäksi, hymyilin. Mieleeni tuli Shotokan-karatesuunnan perustajan Gichin Funakoshin viisaus: ”Tekniikat tapahtuvat, kun on löydetty tyhjyys.”

Voimme puhua myös absoluutista, joka ei paljasta mielensä liikkeitä vastustajalle. Keskinkertainen t(urpo) ei ymmärrä, mutta judotaustaiselle viesti on kristallinkirkas.

On hyvä, että meillä on maailmanluokan pelaaja. Muitakin lahjakkaita ihmisiä osallistuu vaaleihin. Demokratiamme voi hyvin.

Ensimmäisen vaalipäivän lähestyessä viestintä kuumenee. Suuret mediatalot antavat viimeisen sysäyksen gallupeillaan, joiden tulokset poikkeavat tosistaan.

Minun pitäisi päättää ehdokkaani. Olen poliittisesti sitoutumaton, joten olen tarkastellut ehdokkaiden toimintaa.

Seurasin etupäässä Ylen haastatteluja. Etukäteen tiesin, että kovimpaan paikkaan joutuvat Niinistö ja Huhtasaari, koska toimittajat eivät halua tulla syytetyksi matelusta istuvan presidentin edessä ja toisaalta heiltä odotettiin Huhtasaaren kiusaamista, koska perussuomalainen on mediassa muutettu pahan metaforaksi.

Niinistö selvisi kokemuksellaan ja vahvalla substanssillaan loistavasti, ja Huhtasaari puhui omiaan kosiskellen asioista, jotka eivät kuulu presidentin tehtäviin lainkaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kotiläksyt olivat Lauralta tekemättä. Tunsin kuitenkin sympatiaa, koska hän on vaalien koulukiusattu. Tästä ei ole sanan sijaa.

Väyrysen väitöskirjan lähtökohta oli se, että Neuvostoliitto on ikuinen ja Euroopan kahtiajako pysyvä (tämä siis vuotta ennen kuin Berliinin muuri murtui). Mitäpä siitä! Suomessa käydään lokakampanjaa laskemalla, oliko Huhtasaaren gradussa kuinkakin monta kappaletta, joista lähteet olivat huonosti tai eivät ollenkaan esillä.

Menkääpä lapset mille tahansa kasvatustieteen laitokselle ihan huviksenne katsomaan niitä kyhäelmiä, joita laudaturtöiksi sanotaan.

No se siitä.

Haavisto sortui populismiin, mistä yllätyin. Lahjakasta nuorta väkeä kerännyt vihreät on välillä esiintynyt populistisesti (kukapa ei), mutta tiedän Pekan viisaammaksi. Kaikkea kampanjaväki teettääkin. Hän ratsasti aktiivimallilla ja vääristi vähän aitoa päätöksentekojärjestelmää. Ei sitä asiaa voisi veivata hänen kertomallaan tavalla.

Haaviston ja Huhtasaaren kampanjaväki luottaa siihen, että äänestäjä ei tunne presidentin valtaoikeuksia. Se on aika halveksiva viesti omalle äänestäjälle. Ellei sitten ole realismia.

Vähiten presidentin valtaoikeuksia tuntevat turvallisuuspoliittiset keskustelijat, joiden mukaan presidentin pitää olla messias, joka vie Suomen taivaasta tippuneilla valtaoikeuksilla Natoon. Sama porukka, jonka mielestä tällainen ylimaallinen mystinen direktio presidentillä on olemassa, moittii kovaäänisesti Huhtasaarta siitä, ettei tämä tunne presidentin oikeuksia.

Sellainen ratkaisu tarvitsee hallituksen, joka ottaa sen hallitusohjelmaansa.

Kyllönen ja Haatainen saivat Yleltä aika hemmottelevan kohtelun eikä heitä viety epämukavuusalueelle, vaan he saivat parantaa maailmaa puheillaan myötäsukaisessa valaistuksessa.

Vanhanen sai niin hyvän kohtelun kuin keskustalaisen johtamassa radiossa pitääkin saada.

Seuraavaksi katsoin (edelleen Ylen) asiantuntijoiden kommentteja. Istuva presidentti sai paljon kehuja mutta myös moitteen, koska hän sanoi aikanaan jotain siihen suuntaan, että Suomen pitäisi jättää noudattamatta Geneven pakolaissopimuksia. Asiantuntijat olivat sitä mieltä, että globaaleissa asioissa hän on heikoilla jäillä, koska eihän näin sanota vaan sanotaan, että meillä on tilaa ja me ratkaisemme hyvyydellämme maailman ongelmat. Silloin hallitsee globaalit ongelmat.

Itsemurhan hinnalla ei tietenkään tarvitse noudattaa mitään sopimuksia eikä niitä noudatetakaan. Sama koskee kaikkia maita.

Mutta tabuun ei olisi saanut koskea, vaikka jokainen tietää, missä mennään. Jopa Halonen tietää. Jossain on raja, paljonko kukin vene kantaa.

”Asiantuntijoiden” mukaan globaali osaaminen on kätkeytyneenä poliitikon päälle kuortuneeseen maailmanparannuspuheeseen. Naamiot eivät saisi pudota, vaikka ne tiedetään naamioiksi.

Maailman pöydässä on tällä hetkellä vain kolme tuolia: Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain tuolit. EU on tällä hetkellä pelkkä maailmanpolitiikan ulkomuseo. Se ei päätä mitään, ei istu pöydässä, jossa päätöksiä tehdään.

Se osoittautui heikoksi.

Valitessani minäkin mietin koko maailmaa, mutta myös meille tärkeintä aluetta. Mikä on tärkein alueemme? Suomi? Viro? Arktinen? Ruanda?

Mietin, kuka on yksi arvovaltaisimpia johtajia Euroopassa ja kotoisin vielä pienestä maasta. Maailmassa ei ole paljon henkilöitä, jotka ovat kahdenvälisesti parin kuukauden sisällä tavanneet Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat. Maailmassa ei ole monta henkilöä, joka voi veivata puhelun Petro Poroshenkolle tai Putinille kysyäkseen, miten edetään kohti rauhaa ja milloin.

On eräs, joka on Merkelille tärkeämpi kuin yksikään toinen skandinaavinen päättäjä.

Tekniikat tapahtuvat, kun on löydetty tyhjyys. Tyhjä käsi voi myös puristua terävästi nyrkkiin. Tyhjän taulun voi maalata. Pitää tuntea vastustaja, pitää tuntea kenttä.

Pysähtynyt mieli ei ole omasi, vaan toisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Loistava analyysi.

Yhdyn siihen niin pitkälle, että menen ohi ja ali.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kiitos. Ohi, ali, yli, mistä vain pääsee. Vasemmalta, oikealta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Tekniikat tapahtuvat, kun on löydetty tyhjyys."

Funakoshi tarkoitti tällä lauseella mielen tyhjentämistä epäoleellisesta ja että on keskityttävä siihen, mitä paraikaa on tekemässä.

Keskittyykö Niinistö enemmän presidenttiyteen vai vaaleihin?

Jos hän toimisi kuten Funakoski opetti, hän tyhjentäisi mielensä kaikesta epäoleellisesta ja jäisi hoitamaan lastaan kotiin.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Vaalikampanjan ajaksi olisi varmasti mieluusti jäänyt kotiin.

Minustakin on hauska ajatus, että presidentiksi valittaisiin aina se, joka on joutavin henkilö. Monessa maassa näin voi tehdä. Joissakin on kuninkaallisiakin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Maailman pöydässä on tällä hetkellä vain kolme tuolia: Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain tuolit. EU on tällä hetkellä pelkkä maailmanpolitiikan ulkomuseo. Se ei päätä mitään, ei istu pöydässä, jossa päätöksiä tehdään."

Rohkea ilmaus Väinö Kuukalta. Selkein ja painavin koko blogissa.

Kuukka: "Mietin, kuka on yksi arvovaltaisimpia johtajia Euroopassa ja kotoisin vielä pienestä maasta." Viittaus ulkomuseon taakse kohta väistyvään Merkeliin ja hänen 'skandinaaviseen avustajaansa' on epärelevantti. Maailmanpolitiikassa kukaan ei kohta muista Muttia tai hänen juoksupoikiaan.

Niinistön karatekäsi on kuvakieltä, jolla ei pitkälle pötkitä missään muualla kuin snobismin saralla. Toiset snobistit nyökkäilevät iloisesti; kyllähän snobisti snobistin tuntee.

Mutta tuo alkuun siteeraamani blogistin huomio on mielenkiintoisen konkreettinen ja todellinen. Kiitos siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset