Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Yleissivistävä koulutus on kansakunnan suurin kysymys

 

Ilkka Niiniluodon järkevä mielipide (HS 13.1.) muistuttaa lukion yleissivistävyyden tärkeydestä. Hänen mukaansa lukiota uudistettaessa tietämisen taitojen korostus ei saa merkitä oppiaineiden hylkäämistä. Niiniluoto muistuttaa, että nykyisin jo verkosta vapaasti ­haettavan avoimen informaation pätevyyden arviointi ja tulkinta edellyttävät vastaanottajalta vahvaa yleissivistystä. 

Hän on oikeassa. Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä postmodernissa maailmassa vaihtoehtoisten erilaisiin tarkoituksiin luotujen "totuuksien" kanssa, ellemme pidä koulujen vahvasta yleissivistyksestä kiinni. Tämän pitäisi olla aivan enimmäinen asia.

Suomen kaikki nousut, oli kyse itsenäisyydestä, teollistumisesta tai korkeateknologian menestyksestä, ovat rakentuneet yleissivistykseen.

Omalla äidinkielellä on suuri yhteys elämänhallintaan, mutta se ei ole yksin, ilmattomassa tilassa. Vahvan lukutaidon pohjalta on mahdollisuus laajentaa vieraiden kielten osaamista, joka parhaimmillaan kasvaa kulttuuriseksi osaamiseksi. Jotta voi ymmärtää maailman tapahtumia ja taloudellispoliittisia ratkaisuja, pitää olla tietoa ihmiskunnan historiasta. Kyetäkseen ymmärtämään eri kansakuntien ajattelutapojen vaikuttimia, on hyvä olla perillä erilaisten kulttuurien uskonnoista. Filosofian merkitys on aivan keskeinen. Ihmisten pitää osata ajattelua. Mitä enemmän he lisäksi oppivat ajattelun metataitoja (psykologia, sosiaalipsykologia), sen paremmin he voivat ja kykenevät aktiivisesti järjestämään elämänsä henkistä pohjaa.

Humanistisen pohjan rinnalla luonnontieteet tarjoavat näkymän fyysiseen luontoon ja maailmankaikkeuteen. Teknologiaa emme voi kehittää järkevästi, ellemme ole syvällisesti perillä siitä ihmisestä, jolle ratkaisuja ja sovelluksia tehdään.

Toivon ja uskon, että yhteiskunnassamme on riittävästi älyä ja sydämen sivistystä, jotta uudistuksissa ei tehdä valtavaa vahinkoa osaamisemme syvärakenteelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Toivon ja uskon, että yhteiskunnassamme on riittävästi älyä ja sydämen sivistystä, jotta uudistuksissa ei tehdä valtavaa vahinkoa osaamisemme syvärakenteelle.""

Ei ole. Itse asiassa tästä maasta löytyy tuskin sormin laskettava määrä ihmisiä jotka ymmärtäisivät esimerkiksi että moniarvoisuus ja monikulttuurisuus ovat toisensa pois sulkevia vastakohtaisuuksia.

Olen todennut, että tässä maassa ajattelevan ihmisen on itse kirjoitettava oppikirjat itselleen. Toivoni koululaitokseen menetin jo 15-vuotiaana.

Niin monella ilkkaniiniluodolla luuppaa ajattelussaan ja puheessaan opettajan ja koululaisen ontologinen kehä. "Katso poika, tuo on Iso Karhu, tuo Pieni Karhu!" Eipä siinä tiedollisen tajunnan teatterissa ajattelulla ole mitään roolia.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Yritin retorista kutsua niille, jotka jostain yksilöpsykologisista syistä luulevat kuuluvansa niihin sormin laskettaviin ja ehkä ovat samalla jossain tekemisissä koulutuksen uudistamisen kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset