Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Aktiivimalli pohjustettiin tarinoilla "aatteellisista työnvieroksujista"

Suomella ei ole varaa antaa sadantuhannen 16-25-vuotiaan olla jatkuvasti ilman työ- tai koulutuspaikkaa. Se vaikuttaa myös syntyvyyteen voimakkaasti. Parhaassa iässä olevat menevät aivan hukkaan.

Tämänikäinen väestö voi liikkua.

Politiikan toteuttamistavat ovat hiukan näljäisiä.

Aktiivimallia oli helppo ounastella, kun HS ja muutkin lehdet sille kärpäsinä alkoivat pohjustaa asiaa jutuilla erilaisista "en aio koskaan hakea työtä" -tyypeillä. Aatteelliset työnpakoilijat herättivät syksyllä voimakasta katkeruutta. 

Retoriikalla luotiin kuva työttömistä lintsareina. Tätä voisi verrata määrittelemättömään vihapuheeseen.

Varttuneemmille ja koko perheensä ja yksilöllisen "infransa" juurruttaneille malli on huono. Tunnen monia työttömiksi saneerattuja, jotka ovat hakeneet töitä todella aktiivisesti. Eräs teki 300 hakemusta ja kävi parissakymmenessä haastattelussa ennen kuin tärppäsi. En ymmärrä, mitä lisäarvoa hänen kiusaamisensa olisi tuonut.

Työn perässä muuttaminen ei ole kovin helppoa jo vakiintuneelle. Jos ihmisellä on Juupajoella kämppä ja vaikka se olisi velaton, hän ei saisi Helsinkiin tullessaan edes muuttokustannuksia ja muutaman kuukauden takuuvuokraa kasaan. Entä muiden perheenjäsenten työ- ja opiskelupaikat?

Työllisyystoimet voisivat olla jotain muuta. Rakenteellista työttömyytemme todellakin on, sitä en kiellä. Ehkä oikein luja noususuhdanne voi tuoda muutaman kymmenen tuhatta työpaikkaa lisää, mutta siinä kaikki.

Mykkäsellä ei ole otetta ihmisen tasolla tähän työttömien laajaan kenttään.

En silti hyväksy Antti Rinteen kapinaretoriikkaa niskalaukauksineen. Mutta jotain outoa on siinäkin, että Turun telakka on välillä polvillaan rukoillut nuoria koulutukseen ja etsinyt joka puolelta maapalloa kiireesti tekijöitä.

Tällaiset polariteettiongelmat on ratkaistava. Se on vastuullista toimintaa. 

Simputus ei kuitenkaan auta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Mutta jotain outoa on siinäkin, että Turun telakka on välillä polvillaan rukoillut nuoria koulutukseen ja etsinyt joka puolelta maapalloa kiireesti tekijöitä."

ihmiset kaipaa jonkinlaista perusturvallisuuden tunnetta, kuten luottamusta tulevaisuuteensa, siihen kuuluu mm. luottamus siihen, että duuni jonka vuoksi ponnistelee ja perässä muuttaa, on vielä huomennakin.

nykyään tota jatkuvuuden tunnetta ei ole olemassa?

ukiinkin vissiin vaikea löytää autonkasaajia, kuulemma niin matala palkka ettei se riitä yhtäaikaa elämiseen ja työssäkäyntikustannuksiin?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Tästäkin on kyse. Jos globalisaatio otetaan tosissaan, Suomen pitäisi tietysti pärjätä palkkakilpailukyvyssä Bangladeshille. Mutta se tarkoittaisi sitten kulutuksen osalta samaa. Muutama miljardööri ja paljon pieniä käsiä tekemässä 14-tuntista päivää kahdella eurolla.

Ja tavara olisi huonoa.

Suomessa kannattaa pitää korkea tuotekehittely muussakin kuin korkeassa teknologiassa. Kulutustavaratuotanto ajettiin väkisin alas 1990-luvulla, mikä on harmi. Jotain hyvää on jäänyt ja syntynyt uudelleen. Vain hullu ostaa kaukomaiden sukkia, jos on saatavilla Teseman sukkia. Mutta eipä löydy marketista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Turun telakka saa takuuvarmasti itkeä jatkossakin koulutettavien perään 6kk laivalevyseppähitsaajakurssilleen.

www.meyerturku.fi/fi/meyerturku_com/career/career.jsp

Mutta kyllä itkettää seuraavakin:

www.meyerwerft.de/de/meyerwerft_de/jobs/ausbildung...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Turun telakan tiedän sen verran, että minunlaiseni vaikeasti huonokuuloisena ja viittomakielisenä en pääse sinne. Sinne ei oteta. Sama homma on Valmetilla. Myös jotkut suurkaupat ei ota edes hyllyttäjiksi.

EDIT: Aiemmin telakalla oli parhaimmillaan yli 20 viittomakielistä ja nykyään enää 3 ja ne 3 laitetaan eläkkeelle, kun aika koittaa. Autotehtaalla taas ei yhtään enää.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

En minäkään pääsisi. Se on hyväksyttävä. Mutta onko hyväksyttävä se, että nuoret eivät liikahda sohvalta?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Ei tietenkään. Se vain on niin, että parempaa vaihtoehtoa pitää löytyä. Yksi on tietysti se, että kiinnostavista työntekijöistä ei löydy nimiä, ikiä, terveystietoja eikä mitään muuta kuin koulutukset ja työkokemukset. Pelkkä numero.

Vasta haastattelutilanteessa selviää työnhakijan todellinen tilanne ja silloin haastattelijalla tai työnantajalla on hankaluutena perustella hyväksyttävillä ja painavilla syillä.

Kun ei sinne CV-tietoihin voi valehdella vaan kerrottava totta. Molemminpuolinen luottamus on tärkeää. Tällainen ajatus on saada asenteet muutettua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Telakkaha tuossa tapauksessa olettaa aina työttömiä löytyvän heidän tarpeisiinsa. Koittakaa päättää..

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ei Suomella ole mitään hätää? EU sanelee tai viime kädessä uhkaa Suomea,
jos emme ota 10 - 100 000 tuhatta pakolaista Afrikasta. Pakolais- ja turva-
paikkasopimukset ovat jo vuosia ajat menneet "omien lapsien" oikeuksien
ohitse. Ja kyseistä tuottamatonta härdelliä on pyöritetty miljardeilla ja
velkarahalla - on varmasti pois jostain muusta vähemmän seksikkäästä, jota
nuorisotyöttömyys edustaa. On pois globaalinen maailman parantajan statuksen
mahdollisimman korkean, jopa podiumin tavoittelusta. Ruotsi johtaa, mitalin
toinen puoli on irvokas painajainen.

Toimituksen poiminnat