Bild-lehden fiktio on tarkoitettu korostamaan Venäjän voimaa
Verkkouutiset on nähtävästi yksi Suomen lähdekriittisimpiä julkaisuja. Kasperi Summasen juttu Eikö Venäjä harjoitellutkaan iskua Suomeen referoi asiallisesti CNA:n ja Wilson Centerin tutkija Michael Kofmanin tarkastelua. Kofman kiistää Bildin sensaatiomaiset ja epätarkat väittämät. Kannattaa lukea tämä juttu pohjatiedoiksi. Sitä ovat tänään suositelleet oikeat sotilasasiantuntijat.
Kofman kuvaa saksalaisjuttua alkuperäistekstissään silkaksi kuvitelmaksi.
Zapad on tavallisesti kaksivaiheinen skenaario, jossa Naton ja Venäjän välisen konfliktin syy osuu Valko-Venäjälle (lähtien vuodesta 1999, jolloin harjoituksia alettiin taas pitää). Harjoitukseen kuuluu usein Venäjän puolustautuminen kuvitelliselta väliintulolta ja sitten horisontaalinen ja vertikaalinen eskaaatio, jota seuraa huomattava vastahyökkäys Natoa vastaan.
Harjoituksen tarkoituksena on testata Venäjän kykyä lähteä kokonaisvaltaiseen sotaan, hankkia kokemusta, harjoitella uudelleen järjesteltyjen asevoimien komentamista sekä myös tehostaa sen aggressiivista diplomatiaa Yhdysvaltoja vastaan.
Kofmanin mukaan kaikki tämä piti paikkansa tälläkin kertaa. Osallistuneiden joukkojen lukumäärä jäi tosin useiden luotettavien lähteiden mukaan jonnekin 40 000 ja 50 000 sotilaan välille, odotetun yli 100 000 miehen sijaan.
Ennen Bild-lehden sensaatiokirjoitusta PV analysoi samalla tavalla Zapad-harjoitusta, hyvin realistisen tuntuisesti.
Michael Kofmanin mukaan Bildin jutussa maalattu virheellinen Zapad-versio lisää lukijoiden silmissä Venäjän armeijan uskottavuutta ja tukee venäläisten väitteitä omista kyvyistään.
Michael Kofman on Wilson Centerin arvostetun julkaisuluettelon omaava tutkija. Hänellä on todella hyvät referenssit.
Bild siteeraa "kahta nimetöntä asiantuntijaa". Kuka syötti Bild-lehdelle fiktiota?
Olkaahan lukijat varovaisia. Ei sitä koskaan tiedä, millä oksalla piru istuu.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)
Zapad siis korostaa Valko-Venäjän vasalliuden merkitystä Venäjälle ja asettaa punaisen viivan V-V:n värivallankumousta mahdollisesti kaavaileville ulkoisille toimijoille.
Viesti on siltä osin kirkas.
Tuolla olisi aihetta liippaavaa luettavaa: https://www.politico.com/magazine/story/2017/12/22...
Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Bild macht dich dumm!
Ehkä Suomen kannattaa hyökätä Venäjälle ennenkuin Venäjä hyökkää Suomeen. Pitäisi vain kysyä Niinistöltä voisiko hallita Suomen lisäksi Venäjää.
Luin Kofmanin jutun ja pidän kaveria todellisena ääliönä. Ehkäpä herra Kofmanin kannattaisi tutustua Venäjän ja Valko-Venäjän omien puolustusministeriöiden raportteihin ja strategiakarttoihin ennen kuin lähtee naureskelemaan Zapadin toteutukselle ja tarkoitukselle.
Pienellä googletuksella hölmömpikin löytää Venäjän omia karttapohjia harjoitukselle ja tiedot niistä joukko-osastoista, jotka osallistuivat harjoitukseen ja jopa tiedot niistä osastoista, jotka sattumalta jätettiin ulos virallisista harjoituksista ja jotka vain sattumalta treenasivat samaan aikaan.
Jos Venäjän omankin ilmoituksen mukaan Zapadia treenattiin länteen ja muihin itsenäisiin valtioihin suuntautuvilla hyökkäyksillä, ja jopa merialueilla, pitää analystin olla todellinen ääliö, jos hän ei osaa vetää johtopäätöksiä. Kun Venäjä itsekin kertoo että jo Viron rajalle pudotettiin pelkästään 4500 laskuvarjosotilasta hyökkäyssuuntana Länsi, Kofmanin naureskelema Baltian valloitus reilulla 1000 merisotilaalla osoittaa analystin kyvyttömyyden tehdä työtään.
Missä tahansa järkevässä yrityksessä kaveri olisi saanut kenkää. Pelottavaa on että jopa Suomen puolustusvoimissa on vastaavia henkilöitä töissä. Heidät löytää taas Sputkinin sivuilta jossa heitä säännöllisesti siteerataan.
Zapad aukeaa kenelle tahansa kun siitä lukee artikkeleita laajalla perspektiivillä ja käyttää normijärkeä lähdekritiikissä. Jos Venäjän hallinnon omat lähteet eivät näille kaikenmaailman kofmaneille kelpaa, eihän sille enää voi mitään.
Venäjän vähättely on huomattavasti vaarallisempaa kuin sen voimien yliarviointi joten en pidä yliarviointia juurikaan ongelmana. Varsinainen ongelma Suomessa on nimenomaan tuo Venäjän vähättely ja Suomen omien resurssien yliarviointi. Kun tätä tehdään valtiojohtoisesti, en yhtään ihmettele Nato-kannatuksen hiipumista. Tiukassa paikassa suurin osa ihmisistä huutaa apua ja toivoo sitä, mutta miksi odottaa sitä tiukkaa paikkaa? Tähän kysymykseen Nato-vastustaja ei osaa vastata. Suomessa lisäksi kuvitellaan että jos tiukka paikka tulee, voimme sormia napsauttamalla liittyä Natoon. Tätäkin mielikuvaa ajetaan valtiojohtoisesti vaikka siellä tiedetään asian oikea laita.
Nato-kannatusta ei ajeta puolihölmöillä blogikirjoituksilla vaan faktat valtiotasolla tunnustamalla. Kansa on yhtä tyhmä kuin sen esiin nostamat johtajansa. Paasikiven toteamus siitä että Suomen kansa on tyhmä, kertoo ironian keinoin totuuden myös sen johtajista.
Nato-kannatus on suoraan verrannollinen Venäjän toimiin maailmalla ja uutisointiin niistä. Ukrainan tapahtumat on Suomessa jo unohdettu eikä sota siellä toistaiseksi ylitä uutiskynnystä täällä hölmöläisten maassa. Siksi kannatus on alhaalla siihen asti kunnes taas alkaa tapahtua.
Ei ole millään argumenteilla perusteltavissa tämän hetkinen Suomen Nato-politiikka. Jokainen järjellä ajattelija tietää Suomen itsenäisen puolustuksen olevan Venäjälle vain kuriositeetti. Suomalaiset päättäjät tarkastelevat Nato-jäsenyyttä Venäjän näkökulmasta, eikä arvioi sitä mikä olisi Suomen kannalta toivottava tilanne.
Venäjä kyllä kestää menetyksensä, mutta Suomen päättäjät ovat välittömästi polvillaan. Sen varalta Suomi tarvitsee turvatakuut. Kuvitelkaa nyt hyvänen aika se tilanne, missä paineessa ja helteessä Suomen päättäjät olisivat siinä tilanteessa. Olisivat valmiit tekemään kuinka huonon diilin tahansa. Ei tulisi syntymään mitään liittoutumien itseksekseen.
Juttu on niin, että Nato-jäsenyys ottaisi Putinia päähän ja heikentäisi Suomen turvallisuutta ja se on suurin syy liittyä Natoon. Nato-jäsenyys lisää Suomen turvallisuutta enemmän kuin heikentää sitä. Asia ei ole yhtään tämän monimutkaisempi.
No lehdet ovat liiaksi kirjoittamassa heille syötettyjä juttuja - sensijaan heidän pitäisi mennä itse asian lähteille hakemaan opjektiivisuutta kirjaamaansa, mutta se maksaa aikaa ja rahaa joten sitä tietoa emme saa.
Kommentoi 14 kommenttia