Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Kätkeytyykö vastajihadismi houkuttelevan perinnetietoisuuden peitteeseen?

Miksi tuhannet ihmiset marssivat uusnatsien kanssa?

Ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen radikaalit oikeistopuolueet ovat nousseet monissa Euroopan maissa jopa poliittisesti ratkaisevaan asemaan. Meillä ei olla siinä tilanteessa, mutta on syytä katsoa, mitä kaikkea tällainen radikalismi pitää sisällään. Vastaukset ovat nenän edessä. Ne pitää vain hyväksyä.

Nämä ovat epämiellyttäviä juttuja, mutta olemme naimisissa tämän asian kanssa siihen asti, kunnes yleiseurooppalainen politiikka toimii.


Vastajihadistit

Yksi eniten voimistunut liike on aatteellinen suunta, jota voi kutsua vastajihadiksi. Se on islamia vastustava sekä maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta arvosteleva liike. He arvostelevat erityisesti muslimien maahanmuuttoa ja sen seurauksia, jotka he näkevät tuhoisiksi Euroopalle. He ovat huolissaan kantaväestön kulttuurin säilymisestä ja syyttävät vallanpitäjiä muslimien maahanmuuton edistämisestä.

Tunnettu vastajihadisti oli Anders Behring Breivik.

Suojelupoliisin tutkimusraportissa on kuvattu tätä ideologiaa ja sen suomalaisia yhteyksiä. Tämä raportti kannattaa lukea kokonaan.

Vastajihadistit viittaavat usein ”sisällissotaan” ja siihen, että lopulta vain väkivalta voi pelastaa tuhoutuvan Euroopan. Tällainen, vaikkakin hatara, kommentti on löydettävissä myös Jussi Halla-Aholta.

Norjalainen Oyvind Strømmen viittasi teoksessaan Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa  (Tammi 2013) Halla-Ahon sanoihin: Länsimaisen sivilisaation osaksi ei ole tullut tehdä valintaa sodan ja rauhan välillä. Sen on valittava sodan ja tuhoutumisensa välillä. Jumalaa monikultturisteilla ei ole, mutta mitä Rosa Meriläinen, Heidi Hautala ja Mikko Puumalainen sanovat lapsilleen sitten, kun pimeys on laskeutunut? Ainakaan minä en vuodattanut verta? Ainakin minä olin eettinen?

Vastajihadisti jakaa länsimaisten yhteiskuntien perinteiset arvot, ja eurobarometrien mukaan suuri joukko eurooppalaisia jakaa myös sen mielipiteet. Siksi populistista oikeistoradikalismia tulisi nimittää demokraattisen liberalismin vastaiseksi eikä demokratian vastaiseksi. Sitä ei kuitenkaan ole tutkittu nykyisyyteen kuuluvana ilmiönä, vaan muinaisjäännöksenä, jolla on yhteyksiä fasismiin ja natsismiin - jotka taas olivat pohjimmiltaan vasemmistolaisia.

Antijihadismia pitäisi tutkia omana ilmiönään. Ymmärrän pelon siitä, että siten se tulisi hyväksytyksi, mutta pian kolmasosa kaikista eurooppalaisista on "oikeistopopulisteja" ja silloin on myöhäistä rypistää ja miettiä, miksi näin kävi. Ilmiö vaatii tinkimättömän käsittelyn, vaikka se toisi mukanaan epämiellyttävän näyn esimerkiksi monikulttuurisuusunelmaan liittyvien toimien osittaisesta epäonnistumisesta.

Nimittäin ne arvot, joita poliittisen narratiiviteollisuuden kautta istutetaan eurooppalaisiksi arvoiksi, eivät ole olleet Euroopan arvoja kovinkaan kauan. Ehkä enenevästi vain noin parikymmentä vuotta. Arvoliberalismista ja historiattomuudesta on tehty kertomus, jolla demokratiaa määrätyllä tavalla painetaan alas demokratian nimissä. Vastareaktio on pelkkää aritmetiikkaa, koska tendenssimäinen tilannekuvatuotanto väistämättä monien mielestä rapauttaa yhteiskuntaa, vaikka sen tekijät kokevat olevansa oikealla ja hyvällä asialla.

Tämä kaikki on ollut nähtävissä pari vuotta.

Eurooppalaisuus ja suomalaisuus ovat sosiologisesti ajatellen ja historiallisesti identiteetteihin, useisiin ryhmäjäsenyyksiin ja niiden jäsentämiseen, vastuisiin ja velvollisuuksiin nojaavasta oikeustajusta kumpuavaa. Näiden identiteettien ja moraalilähtökohtien tilalle on jonkin aikaa istutettu historiattoman arvorelativistisen eurokansalaisen identiteettiä. Jotkut ovat siitä innostuneet, toisille se on täysin tyhjänpäiväistä. Se tarina ei sisällä identiteetin kiinnekohtia. Se ei sisällä ryhmälojaliteetteja.

 

Vastajihadistien yhteys suurempiin joukkoihin?

 

Käräjäoikeuden lakkauttama Kansallinen Vastarinta vastustaa monikulttuurisuutta, islamia, maahanmuuttoa, rotujen sekoittumista, homoseksuaalisuutta ja Euroopan unionin jäsenyyttä. Järjestön syntilistalla ovat hyökkäys Helsingin Pride-kulkueeseen, Jyväskylän kirjastopuukotus ja muutamia pahoinpitelyjä. Se on ruotsalaisen vastaavan järjestön kopio, ja kaikilla Euroopan uusnatseilla on toimiva yhteys Venäjän äärinationalisteihin.

Mitään aukotonta yhteyttä Perussuomalaisten puoluetoimistoon ei ole, mutta liikkeiden yhteys joihinkin perussuomalaisiin poliitikkoihin on todistettu. Löytyy vastajihadisteja muistakin puolueista. Kuusi vuotta sitten Mikael Brunila kirjoitti oivaltavastiKun maahanmuuttovastaiset ja rasistiset ajatukset leviävät marginaalista poliittiseen valtavirtaan, myös marginaalin marginaali levenee. Rasismin poliittinen valtavirtaistuminen tekee tilaa oikeistolaisten ääriliikkeiden laajenevalle kirjolle.

Lisäksi Suomessa toimii toisistaan irrallaan olevia äärioikeistolaisia ryhmittymiä, joiden lukumäärää on vaikea arvioida.

Vastajihadismin ja uusnatsismin sivustoille ja uutisoinnille aukesi ikkuna sen jälkeen, kun sisäministeriö syksyllä 2015 pyysi mediaa kampanjaan turvapaikanhakijoiden puolesta pelätessään kansalaisreaktioita. Loka-marraskuun 2015 aikana saattoi törmätä yhä laajenevaan käsitykseen siitä, ettei "valtamedialla" ollut enää uskottavuutta. Tuota virhettä on korjattu, ja ainakin Yleisradio pyrkii välillä uutisoimaan realistisesti, mikä sisältää luonnostaankin paljon myönteistä. Tällöin vaihtoehtomedian elintila kapenee.


Hiljainen hyväksyntä väkivaltaisille liikkeille


Monet ovat ihmetelleet, miten taas kerran väki suurin joukoin asettuu äärioikeistolaisten liikkeiden hangaroundiksi. Asia on kuitenkin verraten yksinkertainen. Suomessa ei ole poliittista puoluetta, jonka taakse ne suomalaiset, joiden mielestä elintasopakolaisuutta tai edes hallitsematonta maahanmuuttoa on vastustettava, voisivat kanavoida mielipiteensä. Nämä liikkeet, rasistiset liikkeet, tarjoavat vastauksen.

Ei Suomessa ole todellista oikeistopuoluettakaan. Kokoomus on arvoliberaali keskustaoikeistolainen puolue.

Lisäksi Euroopan unionin austerity- ja integraatiopolitiikka ja euron kuristava ote työntää ihmisiä äärioikeiston laariin.

Oli miten oli, nämä onnettomat tukevat pohjimmiltaan väkivaltaista ja vihamielistä, ihmisarvon kieltävää liikettä, joka kokee olevansa sodassa kansallisten perinteittemme puolesta ja niiden säilyttämiseksi. Tätä voi kauhistella Twitterissä, mutta pitää nähdä juurisyihin asti, jotta voi alkaa lukea oikeita loitsuja.

Tavallisten ihmisten hyväksyntä on monin verroin vaarallisempaa kuin joku kuulapääporukka. Se tuo liikkeiden liepeille jonkinlaista älyllistä fasismia, joka kykenee jo juonimaan ja valtaamaan lisää alaa.

612-kulkue itsenäisyyspäivänä oli jälleen kurinalainen osoitus tästä.

Paholaisen kanssa ei ole leikkimistä. Se on viekas ja hämäävä. Sen voi voittaa vain rehellisyydellä, ei vastapropagandalla eikä taivaanrannan maalailulla. Kyllä se kompastuu vielä näppäryyteensä, kuten ovat aivan selvästi muutkin kompastuneet.

 

Ratkaisu on olemassa

 

Ratkaisu, jolla voisi nopeasti vaikuttaa, tarvitsee muiltakin peiliin katsomista:

  1. Demokratian lisääminen läpinäkyvyydellä.
  2. Vieraan vaikuttamisen torjuminen sillä, että vähennetään ongelmia, joita se käyttää hyväksi. Ei siis typerien satujen vastatarinateollisuudella ja ongelmista puhvien demonisoimisella.
  3. Tosiasioissa pysyminen.

Tämän lisäksi tarvitaan riittävät tietyt lainsäädännölliset uudistukset ja jopa vieraan vallan vaikutuksen poistaminen oikeusjärjestelmän ylimmiltä tasoilta (ns. Demla).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Läpinäkyvyys ja demokratian lisääminen kuulostavat hyvältä. Herää kuitenkin kysymys; mikä ihme on demla?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Alun perin kansandemokraattiseen liikkeeseen ja kommunistiseen puolueeseen liittynyt aatteellinen yhdistys, jonka tavoitteena oli Suomen oikeus- ja yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttaminen. KGB:n operatiivien projekti. Vanhat demlalaiset ovat vieläkin jonkinlaisissa asemissa. Periaatteessa he pyrkivät edistämään perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Yhdistys toimii oikeusturvaa, tasa-arvoa, ympäristökysymyksiä ja "sosiaalista oikeudenmukaisuutta" puolustavien lakimiesten yhdyssiteenä.

Mika Sarivaara-Satta

Counter-jihadism/vastajihadismi on vastareaktio poliittiselle korrektiudelle ja eikä siinä sinällän ole erityistä väkivaltaista elementtiä poislukien väistämätön sisällissota eurooppalaisten ja muslimien kesken.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset