Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Poliitikot retoriikkajunasta faktabaariin

 

Politiikan tekeminen on vaikeata, jos poliitikko seuraa kylmä rinki takamuksessa mediasta ja kiihkeästä kansanradiosta (some), miten hänen pitäisi päättää ja mitä lausua. Syntyy uskonnollisen joukkoliikkeen kaltaisia vyörytyksiä. 

Mauno Koivisto puhui aikanaan sopuli-ilmiöstä. Yhtäkkiä maahan mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Myöhemmin ihmetellään, mitä tapahtui.  Nyt me kaikki, eivät vain innokkaimmat toimittajat, olemme sopuleita.

Tarvitaan nopeasti järkeä ja sitä saa parhaiten, kun pidetään pää kylmänä, propagoidaan vähemmän ja teetetään objektiivisia selvityksiä päätösten tueksi. Silloin politiikan tekeminen yhteisten asioiden hoitona onnistuu paremmin. Nyt se on pelkkää viiteryhmien asioiden hoitamista.

Turvapaikanhakijakriisin alkaessa lopukesästä 2015 huomasimme melkoista keulimista ja harha-ajattelua ja toisaalta liiallisia pelkoja. Laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuoltopäätöksen osalta näkyy samanlaista kaistapäistä retoriikkaa. Vasemmistoliitto on muuttunut laittomasti maassa oleskelevien edunvalvojaksi.

Edes perusasioita ei selvitetä. "Paperiton" ei ole turvapaikanhakija, joka on saanut kielteisen päätöksen. Hän on laittomasti maassa oleskeleva, ja useimmiten hänellä on myös passi. Papereissa ei ole välttämättä mitään vikaa. Itse asiassa hänen papereissaan voi olla paljonkin merkintöjä, jopa se, että nyt pitäisi mennä kotiin päin, koska turvapaikkaedellytykset eivät täyty. Merkintöjä voi olla kertynyt Interpolilta ja muiden maiden viranomaisilta.

Paperiton on muiden muassa Balkanin romani tai Afrikasta Eurooppaan oleskeluluvalla tullut, joka ei ole halunnut poistua oleskeluluvan päätyttyä. On monta tarinaa.

Paperittomat-propagandassa pyritään tekemään laittomasti maassa olevista retorisilla kärrynpyörillä jotain muuta kuin mitä he ovat.

 

Helsingin valinta tapahtui ilman perustietoja tilanteesta

 

Koska tietenkään "ihminen ei ole laiton" (kukaan ei ole väittänytkään), hänelle tarjotaan välttämätön terveydenhuolto. Nyt Helsinki päätti laajentaa oikeudet muuhun terveydenhuoltoon ja koulutukseen eli vähentää routa porsaan kotiin ajaa -linjaa. Oli sen asian kanssa miten hyvänsä, ammattilainen laskisi pelastusveneen kantokyvyn ennen kuin alkaa töihin. Silloin säilyy kyky oikeaan pelastustöihin - vaikka huutoja kuuluisi kuinka. Nyt jo argumentaatio oli aivan kestämätöntä.

Yksi selvityksen aihe olisi, mitkä ovat vaikutukset. Helsingissä tällainen selvitys on käynnissä, mutta sen tuloksia eivät kaupunginhallituksen ja -valtuuston kaikki jäsenet halunneet odottaa. Ilmeisesti he oikeasti luulevat, että tässä käsitellään vain kourallista ihmisiä.

Osa laittoman oleskelun ongelmasta johtuu siitä, että Suomi ei laatinut Ruotsin tavoin palautussopimuksia lähtömaiden kanssa. Näin ollen kielteisen päätöksen saaneita on vaikeampi lähettää kotimaahansa. Tämä tuottaa ongelman, jos he eivät poistu.

Salakuljettajaorganisaatioiden markkinoinnissa nimenomaan painotettiin, että Suomesta ei kielteisen päätöksen saaneen tarvitse lähteä. Heillä ei ole tietenkään tulevaisuudessa myöskään pienintäkään syytä, jos he saavat nyt koulutuksen, laajan terveydenhuollon ja muun sosiaaliturvan. Tämä on myös vasemmistoliiton idea.

Vasemmistoliitto johti Helsinkiä. Retoriikka vei mennessään muut performatiiviset oikeinajattelijat kuin narun päässä olevan pässin.

 

Hurmos jatkunee joulun kunniaksi

 

Kansanedustajien keskuudessa on alkanut sama sopuli-ilmiö, joka levisi Helsingin kaupunginhallituksen kautta valtuustoon. Hurmaava performatiivinen hyväntekemisen joukkoitsemurhafiilis leviää kuin porukoissa, joissa voisi puhua äänillä ja levitoida. 

Twitterissä laittomasti maassa oleskelevien tilannetta verrataan Stalinin leireihin. Historiattomat ostavat.

Suurimmat fiilistelijät tulevat sellaisten puolueiden kannattajista, joiden ideoloigiaan kuuluu eläminen käsi jonkun toisen taskussa. Siitä ei varmaan koskaan päästä, mutta jos miettii taloudellisia resurssejamme ja velanottoamme sekä keskiluokan verotusta, pitäisi opetella ainakin laskemaan ja todellakin tehdä vaikutusarviointi ennen juhlia, etteivät ne pääty onnettomasti. Sellainen politiikka olisi vakuuttavaa ja kunnioitettavaa. Mutta jotkut poliitikot eivät perehdy kuin propagandaan, somekirjoitteluun, mielikuviin ja tunteeseen.

Väkilukumme helmikuun lopussa oli 5 503 879. Vuonna 2016 Suomessa oli Suomessa oli keskimäärin 2 105 000 palkansaajaa. Määräaikaisia heistä oli 333 000 (saman verran kuin yrittäjiä.

Meillä on näitä "paperittomia" ja laittomasti maassa olevia vähintään 6000 - 7000. Ilman virallista oleskelulupaa Euroopan ulkorajojen sisällä taas ylipäänsä on sellainen määrä, että kannattaa alkaa opetella jo pikkuhiljaa matematiikkaa. Totta kai meidän olomme ovat vetovoimatekijä.

Nyt joku voisi kysyä, kiinnostaako minua mikään muu kuin matematiikka. Tiietenkin kiinnostaa. Totuus. Siksi kaipaan kunnollista vaikutusten arviointia ja selkeää ja kattavaa tutkintaa siitä, mitä realistisia seurauksia tästä vetovoimatekijästä on. Taloudellisesti emme muutaman tuhannen hammashuoltoon tai rokottamiseen kaadu. Mutta miljoona laittomasti maassa oleskelevaa voisi tehdä jo tiukkaa. Meidän koko maamme talousahdinko on seurausta jättityöttömyydestämme. Velanottoa ei ole saatu pysäytettyä. 

Samalla halutaan lisää rahaa ja vastustetaan kaikkia säästöpäätöksiä. Se on "niin julmaa politiikkaa".

1970-luvun alussa samanlaisella ajattelulla mietittiin, että otetaan rikkailta talot ja annetaan tarvitseville, köyhille ja opiskelijoille. Koska paljon töitä tehneet vastasivat taloista ja sen kunnnossapidosta, heräsi vastakysymys, että kuka sen maksaa. "Valtio maksaa", oli taistolaisten vastaus.

Jotenkin minusta tuntuu että sekä yltiöliberaalia sekopäätouhua että sen äärimmäistä öyhöttävää vastalinjaa tuetaan samasta tehtaasta. Todella mestarillisesti.

Melkoisia paralleeleja, mutta siltä tämä vaikuttaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Eero Mattila

Mainiota pohdintaa. Kummallista kun blokisi ei ole herättänyt enempää pohdiskelua.
- Minua vaivaa juurikin samat asiat nykypäivän "älykkökeskusteluissa". Heitetään joku puolivillainen ajatelma ilmaan ilman mitään perusteluja ja sitten vaaditaan valitsemaan - onko puolesta vai vastaan. Vastaan sanominen tai lisäkysymysten esittäminen tekee sinusta huonon ihmisen - epäinhimillisen. Annatko siis lasten kuolla leiriin?
- Jostain syystä tuntuu, että joku ryhmittymä oikein tarkoituksella hakee vastakkainasettelua. Älyllistä lähetekeskustelua ei saisi harjoittaa - gallupit tietää paremmin.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kiitos palautteesta. Voisi olla jopa perusteltua epäillä, että vastakkainasettelua hakevat yhteiskuntaa horjuttamaan pyrkivät operatiivit, ja heitä on myös yltiöliberaalien takana. Äärioikeisto kytkentöineen on toki jo nähty. Nyt pitäisi nähdä myös uuden ajan arvojen eli "antiarvojen" taakse. Kuka sitä kehtoa keinuttaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset