Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Pohjois-Korean etsikkoaika ja sota

  • Earth Hour 24h
    Earth Hour 24h

 

Tilanne

Pohjois-Korea ei aloita diplomatiaa ennen kuin sillä on mannertenvälinen ohjus, joka varmuudella yltää Yhdysvaltoihin ja toimii. Venäjä puhuu ”dialogin” puolesta, jota ei ole. On vain kello, joka käy.

Pohjois-Koreaa Yhdysvallat ei halua ydinasevallaksi, koska sen jälkeen Iran ja Syyria tulevat väistämättä sellaisiksi. Ydinaseet ovat aivan pian terroristien käsissä.

Kiina yllätti Putinin menemällä uusien pakotteiden taakse, ja Pohjois-Korean osalta astuttiin hiukan eteenpäin, kohti voimakasta painostusratkaisua. Se voi olla viimeinen mahdollisuus välttää sota niemimaalla. Satelliittikuvissa Pohjois-Koreassa on aivan pimeää. Talvi on tulossa.

Joku suurvalta on auttanut Pohjois-Koreaa sen ydinaseohjelmassa. Sopivien rakettipolttoaineiden kehittäminen on vaativaa. Pohjois-Korean mannertenvälisen kehittämisen nopeus kiihtyi ällistyttävän nopeasti Ukrainan kriisin alettua, muutaman vuoden aikana. On ilmeistä, että myös Iran ja Pohjois-Korea ovat toimineet jollain tavalla yhdessä ohjelmiensa kanssa.

Venäjä, Iran, Syyria ja Pohjois-Korea toimivat välillä kuin ne olisivat samasta puusta. Turkki liukuu hissukseen kohti tätä akselia.

Amerikkalaisen ajattelun mukaan kortit on aika katsoa, koska ne joka tapauksessa ovat viimeistä läpyskää myöten olleet pöydällä puoli vuotta. Kiina on käyttäytynyt viisaasti. Se muistaa, miten se  liu´utettiin mukaan Korean sotaan, kun Neuvostoliitto oli asettanut niemimaalle nukkehallitsijansa Kim Il Sungin. Sitä pidetään Kiinassa Neuvostoliiton proxy-sotana. Edelleen Kim Jong-Il oli Neuvostoliiton tukema johtaja, mutta Kiinan kanssa sentään jonkinlaisissa väleissä. Uusi Kim on parissa vuodessa ruokittu aivan omille teilleen, ja hänellä on ollut otsaa sylkeä myös Kiinan kasvoille.

Nykyinen Pohjois-Korea on tietysti uhka myös Venäjälle, mutta se tuli viime vuosien geopoliittiselle "mestarisuunnittelijalle" yllätyksenä. Yhdysvallat on harjoittanut diplomatiaa perinteisellä tavalla. Jostain syystä uusi Pohjois-Korean johtaja on päättänyt toimia omalla tavallaan, joka ei istu mihinkään suurvaltakuvioon.

Se tarkoittaa sitä, että ns. Madman-teorialle on jo kolmen suuravallan kesken perusteita. Uhka neutraloidaan. Pakotteiden kohteena olevat maat voivat rutista asetetuista pakotteista, mutta se ei merkitse yhtään mitään.

Yhdysvaltain joukot ovat alkaneet harjoitella kaupunkisotaa. USS Ronald Reagan (CVN-76) ja kaksi Arleigh Burke -luokan hävittäjää ja USS Stethem (DDG-63) ja USS Mustin (DDG-89) harjoittelevat yhdessä eteläkorealaisten kanssa. Mukana harjoituksessa on ilmakalustoa: F-15K, FA-18 and A-10 ja AH-64E Apache, Lynx ja AW-159 Wild Cat.

Soulissa on juuri nyt kansainvälinen Air Show. Yhdysvallat on lähettänyt sinne B-1B Lancereita, F-22 Raptoreita ja paljon muuta korkean profiilin ilmasotakalustoa on näytillä. Myös C-17 Globemaster III, C-130J Hercules, KC-135 Stratotanker, E-3 Sentry, U-2 Dragon Lady ja RQ-4 Global Hawk ovat mukana.

A Joint Surveillance Target Attack Radar System (JSTARS) lenteli alueella 7. laivaston mukana.

Sukellusvene USS Michigan nähtiin Busanissa kaksi SDV-podia kannella. USS Chief (MCM 14) on ROK Navy MCM:n miinaharjoituksissa (MN MIWEX) Japaninmerellä. Koska myös britit valmistautuvat, oletan ainakin laivaston ja ilma-aseen olevan viritetty.

 

Keinot

Kenraali James Stavridis on neljän tähden amiraali (evp.). Hän on esitellyt julkisuudessa paketin, josta Mattisin pitää valita.

Ensi portaassa ohjuspuolustusta vahvistetaan Guamissa ja Tyynellämerellä. THAAD-järjestelmä laajennetaan, Patriot-järjestelmiä asetetaan tiettyjen kohteiden puolustamiseksi. Alueelle Aegis-ohjuspuolustus, jolla on erittäin tehokas torjuntaprosentti saapuviin kohteisiin ja äärimmäisen joustava paikannus. Alukset voivat liikkeellään peittää tuhat mailia päivässä.

Sen lisäksi voidaan asettaa täydellinen merisaarto. Muutamia kymmeniä pienempiä pinta-aluksia (hävittäjät, fregatit, korvetit) sekä lentotukialus ja komentoalus. Pohjois-Korean öljynsaanti ja asekauppa loppuu siihen.

Laaja valikoitu kyberkampanja voi tulla kyseeseen. Vesi, sähkö, verkko. Selektiivisillä iskuilla Pohjois-Korean kumppanit saatetaan epävarmuuteen, koska ihan kaikkea kyberkykyä ei näytetä.

Kun nämä kortit on käytetty, on jatkettava toisin muodoin, mikäli tulosta ei ole tullut. Erikoisjoukkojen johtamana isku riittävään osaan PK:n aseohjelmasta. Riskit: eskalaatiomahdollisuus. Tiedustelulla ei myöskään ole täyttä kuvaa koko Pohjois-Korean asevoimasta, mukaan lukien varastointi, laboratoriot ja kuljetusreitit.

Taktiset ilmaiskut kahdelta lentotukialukselta ja lennokit. Kampanja alkaisi pääkaupungin ulkopuolella oleviin pohjoiskorealaisiin sotilastukikohtiin täsmäpommeilla (keskim. 1000 kg pommeja); Pohjois-Korean merivoimien alukset, tunnetut sotilastukikohdat, viestiasemat ja antennit. Pääkaupungissa ydinlaitokset ja maan johto. Eskalaatioriski kasvaa portaittain ylöspäin siirryttäessä.

MOAB-ammukset tavoitteenaan tuhota Kimin syvälle kaivetut ja erittäin suojatut kohteet, mukaan lukien hänen ydinvoimansa, erityiset komento- ja ohjausbunkkerit ja henkilökohtaiset suojat. Tässä vaiheessa Kim viimeistään vastaa suorilla hyökkäyksillä Soulia ja Etelä-Korean johtajia vastaan.

Taktisten ydinaseiden käyttö. Tällä olisi valtavia poliittisia ja humanitaarisia vaikutuksia, vaikka niitä käytettäisiin hyvin huolellisesti vain Pohjois-Korean ydinaseita vastaan. Kansainvälisen yhteisön kielteinen reaktio olisi äärimmäistä, ja on vaikea arvioida lopullisia poliittisia kustannuksia, joita Yhdysvallat maksaisi siitä, että se käyttäisi ensimmäistä kertaa ydinaseita tässä konfliktissa. Jos niitä käytetään, niitä luultavasti käytetään vain ydinaseita tai mahdollisesti Soulia uhkaavia järjestelmiä vastaan.

Omana kommenttina: Taktisten ydinaseiden käyttö on tullut lähemmäksi jo Syyrian vuoksi. Barak Obaman ns. punainen viiva kaasun käytön suhteen ja hyökkäyksen peruminen viime tingassa oli signaali, josta ovat seuranneet kaikki sikailut siitä lähtien, erityisesti Ukrainassa tai Syyriassa. Samalla erilaisten joukkotuhoaseiden ja biologisten aseiden käyttäminen suurvaltojen taholta on astunut merkittävästi lähemmäksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kuukka kirjoittaa todella hyvin. Mutta jokin hänen teksteissään teflonoi viestin, minkä vuoksi kommentteja tekstiin on vaikea lisätä.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kiitos kannustuksesta. Kirjoitan aika harvakseltaan ja tutkin aihetta ehkä liiankin kauan joka kantilta. Silloin ei jää oikein tilaa.

Pohjois-Korean tilanteessa on kyllä paljonkin muuttujia, mutta moni asia myös pelkkää aritmetiikkaa. Siitä tulee aika tiukka yhtälö. Yhdysvallat katsoo kortit, joten on yksin Kimin asia nyt vastata omalla kädellään. Hänellä on kaiki vapaus antaa periksi.

Guamiin toimitettiin juuri yli 800 000 erilaista ammusta pääosin lentoaseeseen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Korean niemimaalla kello on ”viittä vaille kaksitoista.” Yhdysvallat ei tule sallimaan mahdollisuutta Pearl Harborin kaltaiseen yllätysiskuun. Vallassa pysymisen kivijalkana on viha Yhdysvaltoja kohtaan Pohjois-Koreassa, jota tällä ohjuskokeilla ja ydinkokeilla pidetään yllä. Pohjois-Korean mannertenvälinen ohjuskoe saattaa olla se, joka poistaa varmistimen ”Amerikan pyssystä.” Sota on silloin edessä.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Yhdysvalloilla on suunnitelmat, valmius ja takuuvarmasti myös kyky. Kim voi toki myös jättää rakettimiehen roolin.

Mikä voisi olla muuttuja, jos pitäisi teoretisoida? Yllättävä veto Kiinalta ja Venäjältä ja asettuminen alueelle ensin? Olisiko liian kuuma ratkaisu? Yhdysvaltain bileet pilattiin Syyriassa Obaman kauden lopulla. Onnistuisiko enää?

Toimituksen poiminnat