Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Työmarkkinat vierastyövoimalle avataan varmasti

Fennovoima ja Nord Stream II ovat muuttaneet maatamme enemmän kuin itse Kekkonen olisi kyennyt kuvittelemaan.

Yli sadan kansanedustajan allekirjoittama lakialoite sallisi muiden muassa venäläisten työntekijöiden vapaamman liikkumisen Suomeen.

Onkin jo kiire. Fennovoiman Hanhikiven rakennusmiehille ei tulla maksamaan kovin paljoa. Suomessa tulisi vielä yrittäjän kustannukset tuplaavia veroluonteisia maksuja päälle.

Venäläinen pääurakoitsija haluaa rakentaa omalla työporukallaan ja halvemmalla palkkatasolla. Sen onnistumisessa saatavuusharkinnan poistaminen on varmasti ensimmäinen askel. On myös puhuttu, ettei Suomesta välttämättä löydy kaikkiin vaiheisiin sopivia tekijöitä.

SDP:n presidenttiehdokas Tytti Tuppurainen on yksi viidestä lakialoitteen liikkeelle laittajasta. Tuppuraisen mukaan saatavuusharkintaa ei pidä käyttää työmaiden edunvalvontaan, vaan mahdolliset ongelmat on ratkaistava muilla tavoin.

– Työmaiden ja työehtosopimusten valvontaa on tiukennettava, jotta turvataan työntekijöiden tasa-arvo.

Tuppuraista ei pahemmin huoleta. Ammattiliitoilla pitäisi olla riittävät oikeudelliset mahdollisuudet puuttua työelämän epäkohtiin, hän toteaa.

En tiedä, onko hän ollut rakennustyömailla töissä. Epäilen, ettei yksikään aloitteen takana olevista ole. Voisin kertoa tarinoita.

Melko hauskoja skenaarioita on esitetty. Entäpä jos Suomen valtio (ja kaikki Fennovoiman osakkaana olevat kunnat) oikeasti pystyisivät vahtimaan, että työmaalla noudatetaan suomalaisia työehtoja. Venäjällä varmasti mietitään, että silloin tilaajan pitäisi maksaa venäläiselle pääurakoitsijalle tästä aiheutuvat ylimääräiset lisäkustannukset.

Nyt se kriisi vältetään.

Iisakin kirkko on pyhä. Niin on myös Nord Stream II. Sen ylimaallisuutta taasen korostaa putken toinen pää, mikä varmaan on vähintään yhtä suuri syy sen rakentamiselle kuin alkupääkin, siis se, jossa hana on. Mutta niin on sanottu, ettei niillä ole ulko- ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia.

Eikä Fennovoimalla työvoimapoliittisia?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos työvoiman saatavuusharkinta poistetaan, syntyy kummallinen tilanne, kun Suomen kuitenkin josain vaiheessa työntyy pakolaisia, jotka eivät sisälly mihinkään kiintiöön. Heille sitten myönnetään turvapaikkaoikeus tai ei myönnetä ja osaa näistä tulijoista ryhdytään palauttamaan.

Sen sijaan venäläisen pääurakoitsijan työvoimaa tänne saa tulla vapaasti sen mukaan kuin urakoitsija itse parhaaksi näkee. Eikä näihin taatusti sovelleta Suomen työehtoja. Suomalaisille tehtäväksi jäävät ne työn rippeet, joita ulkomainen työvoima ei osaa tai ei ennätä tehdä. Voi olla sellaisiakin tehtäviä, joihin nimenomaan tarvitaan venäläistä asiantuntijatyövoimaa.

Ison työmaan työvoimatarve on muutama tuhat työntekijää. Se ei Suomen työmarkkinoita hetkauta. Onpahan vain Suomen sisällä saareke, jossa noudatetaan sen omia sääntöjä.

Kyllä kehitys manee, kuten Väinö Kuukka arvioi. Työn saa se, joka halvimmalla tekee. Suurhankintoja ei pystytä mitenkään valvomaan. Sitä lähtökohtaa ei enää ole, jossa Suomessa tehtävän työn tekevät aina suomalaiset. Sama koskee muitakin hankintoja. Suomalainen varustamo on tilannut jo laivan Kiinasta, kun se on Suomessa tehtyä edullisempi.

Globaali kehitys vie väistämättä siihen, että ne tavarat, joita muualla tehdään edullisemmin, tilataan vaikka kaukomailta, kun valmistus ei ole paikkaan sidottu, kuten voimalaitos. Niistä ja muista vastaavista suurista rakennusprojekteistä vastaa urakoitsija, joka työvoimineen on urakan saanut.

Ainoa keino, jolla Suomi voi tähän huutoon vastata on koulutus ja tuotekehitys. Suomella on vahvuutensa. Sen vuoksi loistoristelijöitä tilataan täältä. Maailman jäänmurtajista noin 80 % on suomalaisia. Täällä on korkean teknologian sellun valmistusta. Energia-alalla Suomi pärjää kehittyy jatkuvasti. Kokonaisuutena pärjäämme osaamisellamme. Siihen ei kuulu oman työvoiman halpuuttaminen, eikä säätelyn jatkaminen puhumattakaan sen tiukentamisesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ison työmaan työvoimatarve on muutama tuhat työntekijää. Se ei Suomen työmarkkinoita hetkauta.

Kyllä on ylimielinen ajatustapa. Etkö sinä ollut siellä ay liikkeen suojatuissa töissä? SDP kääntää selkänsä täysin niille tavallisille ihmisille, jotka eivät koskaan pysty työllistymään akateemisille urille. Näitä kuitenkin tulee aina olemaan hyvin paljon. Maailma ja ihmiset nyt vain ovat sellaisia.

Tässä America first ilmiön kasvualusta sitten onkin. Ylimieliset papparaiset, tätimiehet ja julkinen sekrtori, joka kuvittelee olevansa feministeineen turvassa ja jättävänsä paskat meille.

Tietenkin, jotta me kaikki hyötyisimme tästä halpaatyöstä olisi myös julkinen sektori avattava kilpailulle. Näin uskon myös käyvän, kun tähän lähdetään.

Ihan esimerkki, jos suomalainen duunari tekee 16e tuntipalkalla tuon työn. Kustannuksiksi tulee kaikkineen alasta hieman riippuen noin 28-29e tunti. Jos ulkomaisen "yrittäjän" tuntikustannus on 16e. Eikä maksa veroja minnekkään. Miten kilpaillaan. Tämä on elävää elämää telakoilla. Kyllä se papparaistenkin elämään vaikuttaa ajankanssa. Onko ollut mitään järkeä rakentaa systeemiä, joka on liian kallis? Toisilta vaaditaan sääntöjen noudattamista. Niiltä toisiltakin vaaditaan. Mutta kaikki tietävät, että he eivät sääntöjä noudata. Eikä valvontaa juuri ole. Ay-liikettä kiinostaa säilyttää jäsenistöä sen verran, että oma sosialimi on turvattu.

Lisäksi nämä ovat pääomat ovat poissa sossuille, niin rakkaasta talouden kiertkulusta. Ei niitä täällä suomessa kuluteta.

Toisaalta voisin ajatella kuten demut. Uskon, että minulle riittää töitä, niin paskat muista.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Koulutus ja tuotekehitys on ainoa valttimme, ja siksi edellisessä 1990-luvun lamassa koulutukseen satsattiin vaikka kaikkialta leikattiin kipeästi. Päätettiin koulutuksen varaan rakentaa uusi nousu. Näin tapahtuikin.

Nyt koulutuksen ongelma syntyy ammattioppilaitosten kurjuudessa. Juuri ammattiväen opettaminen on kärsinyt eniten. Lähiopetusta ei juuri ole. Keksitään eufemismeja kuten kontaktiopetus, joka voi olla pelkkä nettitehtävä. Näin myös aloilla, joissa pitäisi ottaa vastuuta vaikka lääkkeiden jakamisesta oikein. Kaikilta riisutaan tasaisesti vaikka ennemmin olisi pitänyt kylmästi lopettaa turhat yksiköt, joiden koulutus on vanhentunutta.

Oletetaan, että tarvitsen koneistajan ja meillä on käytössä uusin tekniikka. En löydä väkeä. Ammattioppilaitos on vieressä. En voi hyväksyä oppisopimuskoulutusta, koska teoria pitäisi silti saada koulusta. Oppilaitoksen teoria on jostain 1990-luvulta. Siinä se vain käkkii ja on tekevinään koneistajia, joita minä voisin palkata mutta kun en voi, kun eivät he osaa eikä ole aikaa opettaa teoriaa, jota robotiikassa on aika paljon, vähän kuin sähköopissa.

Näitä ongelmia ei ratkaista halpatyövoimaa hankkimalla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Uskon, että työvoiman saatavus harkinta poistetaan nopeassa tahdissa. Ei tämä syö esim demarien tai vasemmistoliiton kannatusta.

SDP ja Vas kertovat olevansa työväenpuolueita. Joka tapauksessa ne ovat sellaisia ilman työväkeä, joten heidän kannatukseensa sellä ei ole mitään vaikutusta. Heidän kannattajansa ovat eläkeläisiä ja julkisen työntekijöitä. Vasemmistoliitolla vielä paljon näitä elämäntapa "paskaduunin" välttelijöitä.

Julkiselle ei aiheudu ongelmia. Siellä ei pomoille ole väliä paljonkon duunista maksetaan. Ei se ole heidän omasta kukkarostoaan pois, joten antaa mennä vaan.

Veronkierto eri tavoin on yleistä. Häviäjiä ovat suomalaiset yrittäjät, joita valvotaan tehokkaammin kuin ulkomaisia yrittäjiä. Verotuloja menetetään. Häviäjiä ovat titetenkin työntekijät, joita pistetään ulos tai joiden työtunnit vähenevät.

Asia on ok, jos päästään samalle viivalle. Verot valtion maksettaviksi. Tietenkin se vaatii muutoksia eläkkeisiin, sosiaaliturvaan ja palveluihin. Nämä olisikin hetimiten tehtävä, koska tätä nykysysteemiä ei mitä ilmeisemmin pystytä pitämään yllä.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Ainakin monien työmiesten mielestä tyypillinen nykydemari on koulutettu Mikael Jungner, enemmänkin varakas pärjääjä jonkinlaisella tyylillisellä pinkkikuorrutuksella. Tai se on Juhana Vartiainen, joka on mennyt kokoomukseen tekemään demaripolitiikkaa oikeistopolitiikalla. Pelätään että tarkoitus on pitää etenkin asuntojen hinnat ja verot korkealla ja saada riittävästi halpatyövoimaa. Samalla kokoomus muuttuu keskustaoikeistopuolueesta hiljalleen ruotsalaistyyppiseksi moraalipuolueeksi.

Vasemmistoliiton huolenaiheet ovat globaaleissa ongelmissa, jotka Suomi parantaa vaikka velaksi.

Jäähän siinä työväelle aika vähän vaihtoehtoja, jos näin on.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Piti vielä sanoa, että Ruotsissa on työperäisen maahanmuuton suhteen avoin malli. Työpaikka on oltava, ja sen pitää olla ruotsalaisilla ehdoilla. Saatavuusharkintaa ei ole. Valvonta on erittäin tiukkaa. Muutamassa tapauksessa työnantaja on vahingossa maksanut muutaman kruunun alle alan rajan, jolloin paikallinen maahanmuuttovirasto on katkaissut oleskeluluvan. Usein kyse on seseonkityöläisistä - siis samoista, joita Suomessa hyväksikäytetään.

Tällä tavoin ruotsalaista yhteiskunta on saanut nekin rattaat pyörimään, joihin Suomessa työtön tai nuori ei halua lainkaan koskea. Vieläpä valvonnan alla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eiköhän tuo ole koko Suomen eikä vain SDP:n ja Vasemmiston asia, miten globaalit työmarkkinat Suomen alueella toimivat. Kyllä siinä ensi vaiheessa käy, kuten Väinö Kuukka kirjoittaa, pääurakoitsija tuo hallitsemalleen työskentelyalueelle (ydinvoimatyömaa) omat työntekijänsä eli pääosan työstä teetetään Suomen vinkkelistä virastyövoimalla.

Suomalaisille jää esimerkiksi teräs- ja sementtitoimitukset ja yleensäkin sellaiset tavaratoimtukset, joita täältä saa edullisimmin. Raha on mahtava konsultti.

Tullimuureja kyllä yritetään jälleen rakentaa oman maan tuotannon turvaamiseksi. Se on trumpilaista Amerika först- ajattelua, jolla ei kuitenkaan globalisaatiota karkuun päästä. Tulevaisuuden maailma on sellainen, jossa raha, työvoima, tavarat ja aatteet liikkuvat aikaisempaa vapaammin. Se merkitsee, että sopeutujat pärjäävät parhaiten. Mitä se tarkoittaa Suomelle, minulla ei selkeitä vastauksia ole, mutta koulutus ja kansainvälistyminen lienevät parhaat pärjäämisen keinot.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Eikös Areva kuskannutkin omaa porukkaa rakentamaan Olkiluoto kolmosta. Kai heillä oli työluvat kunnossa vaikkei osaamista .

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tuhansia heitä oli. He olivat eu alueelta. Ei tarvita tarveharkintaa.

Veronkierto, alipalkkaus, lakien nodattamattomuus, syrjintä, uhkailu ha ihmiskauppa tietenkin kukoistavat jo nyt.

Ihmiskauppa liitetään esim prostituutioon. Asiakas, joka ostaa seksiä ihmiskaupan uhrilta saa rangaistuksen. Ihmiskauppa ns normityöelämässä on paljon yleisempää. Myös tällaisen työn ostamisesta pitäisi rangaista aivan samoin perustein.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuossa avataan kaksi Pandoran lipasta. Työmarkkinoille voidaan tehdä vierastyöläisten reservaatteja, joissa meidän työelämän säännöt eivät päde. Varsinkin Fennovoiman tapauksessa näin tulee käymään. Kepuleiden toivoma työllistämisvaikutus Pohjois-Suomeen jää kokonaan toteutumatta. Kun Putinin reaktori rakennetaan pääosin veronmaksajien rahoilla, niin kaikki se raha valuu käytännön elämän tilastoissa tuontikaupaksi niin tarvikkeiden kuin työnkin osalta.

Sitten on se isompi huoli ydinturvallisuudesta. Kun kaikki tekeminen on venäläisten käsissä, niin ainoastaan valvonta tapahtuu STUKin toimesta. Jatkossa luultavasti myös käyttö tulee tapahtumaan venäläisten toimesta. En ainakaan keksi yhtään syytä miksei Putinin peukaloruuvi hallituksen ja Fortumin suuntaan pakottaisi hyväksymään myös tuollaisen ratkaisun. Jatkossa "omistajat" pakko-ostavat venäläistä mankalavoimaa sillä hinnalla minkä venäläiset siitä haluavat.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Otit monta merkittävää asiaa esiin. Kyllä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pitääkö suomalaisen duunarin pelätä ulkomaalta tullutta halpatyövoimaa, kyllä jos emme huolehdi korkeasta osaamistaidostamme, ei, jos käytämme vahvuuksiamme johon meillä koulutusjärjestelmämme antaa mahdollisuuden. Emme tule koskaan pärjäämään globaaleilla markkinoilla alhaisella palkkatasolla vaan korkealla osaamisella.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kyllä se on meidän ainoa valttimme. Tämä ymmärrettiin hyvin vielä 20 vuotta sitten. Nyt on vähän hankalampaa. Opetussuunnitelmauudistus on menossa susille, ja peruskoulusta on tulossa leikkikoulu. Ammattioppilaitokset ovat suuressa hädässä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ongelma ei ole mikään tuleva Hanhikiven voimala. Ongelma on jo olemassa. Ei tarvitse kuin mennä rakennuksille ja telakoille, niin sieltä sitä löytää. Palvelualat myös kuuluvat tähän.

Koulutus on toki tärkeää ja osaaminen on ihan perusjuttu. Mutta hinta näyttää ratkaisevan. Mitään ongelmaa ei olisi, jos todella työnhinta, veroineen ja muine sivukuluineen olisi sama tai edes lähes sama. Ei olisi montaa keikkatyöläistä. Mutta näin ei ole.

Koska jo nyt ongelmat ovat olemassa miksi lisätä vielä painetta? No eipä näitä minulta kysytä.

Olen siitä Viljo Heinosen kanssa samaa mieltä, että ei Suomi tule näillä eväillä pärjäämään globaalissa kilpailussa. Kyllä työnhintaa, veroja ja sivukuluja on saatava alas. Näin tuleekin väistämättä tapahtumaan ja se vaatii myös menojen leikkaamista. Ei pitäisi olla kahdenlaisia työmarkkinoita. Nyt ne ovat jo arkipäivää ja todellisuutta, joka vaikuttaa satoihin tuhansiin ihmisiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

En ole sanonutut, enkä kirjoittanut, että "työnhintaa, veroja ja sivukuluja on saatava alas. Näin tuleekin väistämättä tapahtumaan ja se vaatii myös menojen leikkaamista."

Sen sijaan olen sitä mieltä, että: "Tulevaisuuden maailma on sellainen, jossa raha, työvoima, tavarat ja aatteet liikkuvat aikaisempaa vapaammin. Se merkitsee, että sopeutujat pärjäävät parhaiten."

Suomi voi sopeutua korkean tason osaamisella ja viemällä osaamistaan maailmalle. Tämän on Arto Granlund kommenteissaan hyvin tiivistänyt. Sitä en tiedä, on Jp Lehto samaa mieltä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eiköhän tuo ole koko Suomen eikä vain SDP:n ja Vasemmiston asia, miten globaalit työmarkkinat Suomen alueella toimivat. Kyllä siinä ensi vaiheessa käy, kuten Väinö Kuukka kirjoittaa,

Kyllä siinä käy kuten kuukka kirjoittaa.

"Onkin jo kiire. Fennovoiman Hanhikiven rakennusmiehille ei tulla maksamaan kovin paljoa. Suomessa tulisi vielä yrittäjän kustannukset tuplaavia veroluonteisia maksuja päälle.

Venäläinen pääurakoitsija haluaa rakentaa omalla työporukallaan ja halvemmalla palkkatasolla. Sen onnistumisessa saatavuusharkinnan poistaminen on varmasti ensimmäinen askel"

Näin Kuukka kirjoitti ja sinä sanoit, että näin käy. Näin minäkin uskon käyvän ja jo käyneen.

Ulkomaisille rakennus/telakka miehille maksetaan jo nyt vähemmän. Osa ei maksa veroja eikä yrittäjän kustannuksia tuplaavia veroluonteisia maksuja päälle. Nämä yritykset voittavat koko ajan esim telakan rakennustoiminnasta suurempia osia. Suomalaisyritysten toiminta pienenee ja nekin käyttävät parhaansa mukaan ulkomaisia työntekijöitä ja alihankkijoita. Ne eivät vain pysty ihan samanlaisiin toimiin kuin kokonaan ulkomaiset.

Tämä johtaa väistämättä siihen meidän hinnoilla ei kilpailussa pärjää. Niissä suuri tekijä ovat verot ja sivukulut, kun ihan ilman käteen jäävää palkkaa ei voi elää.

Jos ja kun alamme kilpailla hinnalla. Kun on pakko. Se vaikuttaa tietenkin julkisiin menoihin ja tuloihin. Katotaan nyt kun tämä pieni kasvupyrähdys on tuhlattu.

Koulutus on tietenkin tärkeää, mutta kyllä se on sellaine klisee kanssa. Ihmisten töitä nämä kaikki ovat. Kyllä ne ulkomaalainen työntekijä oppii. Ei nämä sen kummalisempia ole. Ei me kaikki voida kuitenkaan olla pääliköitä, akateemisia jne.. Suurin osa tulee olemaan "vain" asentajia, myyjiä, siivoojia jne....

Tällä hetkellä työelämän ulkopuolella on jo rajuimman arvion mukaan 600 000 työikäistä. Paljonko tätä joukkoa vielä pitää kasvattaa. Tota porukkaa voisi nyt sitten kouluttaa. Jos niitä telakanhitsareiksi kouluttaa ja he aikovat pärjätä kilpailussa noita ulkomaisia vastaan koko tuntihinnan pitäisi olla 16e. Eli palkasksi jäisi noin 8,8e siitäkin veroa menisi. Ei siis maksa vaivaa tämän hetken tilanteessa. Voidaan siis sanoa, että suomalaisia hitsareita ei löydy. No ei löydy tuolla palkalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli veroja ja sivukuluja ajetaan alas se käytännössä merkitsee leikkauksia mm. koulutuksesta ja sos.turvasta ja menisimme ojasta allikkoon. Sveitsi, maa jossa palkkataso Suomalaisen palkansaajaan verrattuna on lähes kaksinkertainen pärjää viennillä juuri siksi, että siellä on erikoisosaamista ja siihen Suomenkin pitää pyrkiä. Mayerin Turun telakka tai U:gin autotehdas ovat esimerkkejä siitä, etteikö suomalainen palkkataso sivukuluineen olisi kilpailukykyinen, kyllä on, kunhan huolehdimme, että korkea osaaminen nostetaan "keihäänkärjeksi" Suomessa aina lattiatason duunarista toimitusjohtajan asti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

No ei kun telakalle katsomaan. Eipä montaa suomslaista työkaveria enää ole. Jos kävelet laivan päästä toiseen päähän, niin enemmistö on muualta. Työt valuvat esim sellaisille ulkomaisille firmoille, joilla kaikki ovat ns yrittäjinä töissä. Koko hinta 16€ paikkeilla. Suomi 16€ palkasta tulee n 28€. Tuskin noista veroja maksetaan, jos maksetaan, niin ei suomeen.

Eli telakka on todella esimerkki. Kaikki yritykset siellä käyttävät tavalla tai toisella alipalkkausta hyväkseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset