Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Ukrainan vapaaehtoispataljoonista kiinnostavaa tutkimustietoa

Vuonna 2013 Euroopan unioni lupasi Ukrainalle paljon mutta tiukan paikan tullen (2014) antoi vähän. Koska Ukrainan armeija oli huonossa tilassa ja poliittinen koneisto hajanainen, korruptoitunut ja päättämätön, jäi Venäjän tukeman aseellisen ja separatistisen liikkeen rajaaminen vapaaehtoisten reserviläisten sekä kansalaisliikkeiden harteille.

Ukrainalaissotilaat taistelevat läheistensä turvallisuuden puolesta ja uskovat vahvaan itsenäiseen puolustuskykyyn, kirjoittaa Heikki Hakala (Verkkouutiset 27.8.2017).

Kansainvälisen puolustus- ja turvallisuustutkimuskeskus ICDS:n tuore raportti tuo uutta tietoa Ukrainaa puolustavista vapaaehtoisista, heidän motiiveistaan ja kyvystään toteuttaa tähän mennessä jo satoja erikoisjoukko-operaatioita Itä-Ukrainan alueella.

Yllättävää on venäjänkielisten osuus vapaaehtoispataljoonissa. Runsas puolet vapaaehtoisista ilmoittaa ensisijaiseksi kielekseen ukrainan, 32 prosenttia venäjän ja loput sekä ukrainan että venäjän. 75 prosenttia vapaaehtoisista tulee Ukrainan keski- ja eteläosista, eivät varsinaisesti läntisimmästä Ukrainasta.

Keskeisimmiksi motiiveiksi selvityksessä osoittautuvatkin perheen ja läheisten turvallisuus sekä halu puolustaa omaa maata ulkoista vihollista vastaan. ICDS:n raportissa 93,5 vapaaehtoisista korostaa itsenäisen ja kattavan kansallisen puolustusjärjestelmän keskeistä roolia.

Väestön luottamusindeksitutkimuksessa korkein luottamus kohdistui vapaaehtoisiin yleisesti (7,3/10). Vapaaehtoispataljoonien kohdalla vastaava luottamusluku oli 7,0, asevoimien 6,4 ja Ukrainan presidentin 5,3.

Ukrainan raskaiden aseiden puutteesta kärsineet vapaaehtoispataljoonat pelastivat Harkovan ja Odessan ja työnsivät separatistiliikkeen pois Slovianskista ja Mustanmeren rannoilta Mariupolista. Parhaimmillaan ne olivat aika pitkällä Luhanskissa ja Donetskissa ja likipitäen saartaneet Donetskin kaupungin. Venäjältä siirtyneiden tunnuksettomien vakijoukkojen vastahyökkäys syksyllä 2014 työnsi linjan osapuilleen nykyiselleen. Vapaaehtoiset ovat edelleen tulitaukosopimuksessa määritellyillä linjoilla. Varsinaista tulitaukoa ei ole, vaan heidän asemansa ovat jatkuvasti raskaiden aseiden epäsuoran tulen ja satunnaisten tiedustelu- ja härnäyshyökkäysten alla.

Samaan aikaan poliittinen järjestelmä jatkaa korruption tiellä ja Kiovassa nuoret syövät jäätelöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mahdollista Nato-jäsenyyttä pitäisi merkittävänä turvallisuusratkaisuna 68 prosenttia, vahvaa strategista suhdetta Yhdysvaltain kanssa 65 prosenttia ja EU-jäsenyyttä 50 prosenttia ICDS:n kyselyyn vastanneista vapaaehtoisista.

Ajatuksen Venäjästä Ukrainan turvallisuuden potentiaalisena takaajana torjuu 90 prosenttia vastaajista.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/vvapaaehtoise...

Tuotakoon nyös nämä asiat esiin, jotka olivat myös siinä ICDS:n raportissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset