Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Ahvenanmaan rauhanleiri herättää epäilyksiä

Ahvenanmaa ja Gotlanti kiinnostavat Venäjää.

Ahvenanmaalla järjestetään syyskuun 8-10. päivänä Åland 17 -niminen tapahtuma. Siihen osallistuu 15 henkilöä Venäjältä ja 15 henkilöä Ruotsista.

Kuvauksen perusteella osallistujat esittävät erilaisia rooleja, kuten poliitikkoja, ay-johtajia tai kirjailijoita. He pyrkivät ylläpitämään rauhaa sotaan eskaloituvassa kuvitteellisessa tilanteessa. Tarkoituksena on harjoittaa kotirintaman aktivisteja sotatilanteen varalle.

Åland 17 järjestetään tarkoituksella samaan aikaan Ruotsin Aurora 17- ja Venäjän Zapad-sotaharjoitusten kanssa. Noin 100 000 sotilaan Zapad-harjoitukset ovat Venäjän historian suurimmat.

 

Stockholms fredsförening?

 

Stockholms fredsförening pitää majaansa Tukholmassa ABF-talossa. Samassa osoitteessa on viime vuosina järjestetty rauhantilaisuuksia, joissa on ollut mukana aktivisti ja tottunut Itä-Ukrainan kävijä vuodelta 2014, Pelle Sunvisson.

Näihin tilaisuuksiin on ollut merkittävää osanottoa myös Venäjältä. Ruotsalainen rauha on alkanut kiinnostaa Krimin kaapannutta ja Itä-Ukrainan sodan junaillutta maata. Ainakin Venäjän strategisen instituutin (RISS) palkkalistoilla työskennellyt Vladimir Kozin on käynyt tilaisuuksissa. Putinin oma instituutti on rauhan asialla aivan kuten KGB oli Suomen Rauhanpuolustajien tukena.

Helmikuussa 2017 järjestettiin ABF-talossa tilaisuus: "Gör Norden till en Fredszon - Vi behöver befria vårt närområde från Natos stridsövningar, kärnvapen och installationer för rymdkrigföring!”. Kozinin piti pitää esitys otsikolla: ”Ryssland är omringat. Ett kallare krig har inletts.” Kozinin tulo tilaisuuteen kuitenkin estettiin. Tilaisuudessa paikalla oli Ahvenanmaan rauhanleirin järjestäjä Pelle Sunvisson, joka paneelikeskustelussa tiedusteli, mahtaako Kozin olla paikalla. Sunvisson vertasi Kozinia ruotsalaisiin sotatieteellisiin akateemikoihin.

RISS-instituutin listoilla on myös suomalainen Johan Bäckman, joka on Venäjän mediassa esitelty yliopiston dosenttina ja merkittävänä ihmisoikeustaistelijana.

 

Lukijan kyky selviytyä haasteista

 

Leiristä uutisoitiin. Sosiaalisessa mediassa asia herätti huomiota suurlähettilästasoa myöten. Seuraava liike oli helppo arvata. Russia Today haastatteli Sunvissonia, joka hälvensi parhaansa mukaan epäilyksiä. Sitten suomalainen media siteerasi RT:n juttua.

Lehtien kommenttipalstoilla suuri osa kommenteista (en sano kommentoijista) puolustaa aggressiivisesti "rauhanleirin" tarkoitusperiä. On jopa nimimerkkejä, jotka eivät koskaan torku eivätkä nuku.

Venäjän hallitus valvoo tehokasta ja kauaskantoista globaalia media-alustaa, joka koostuu RT: stä, Sputnikista, NewsFrontista ja muista palveluista, kuten sosiaalisen median botit. Vuonna 2014 koneisto valjastettiin Itä-Ukrainan kampanjan tueksi. Nyt Moskovan valvomat uutistoimistot levittävät aktiivisesti erilaisia tietoja Saksassa puolueiden, ehdokkaiden ja kampanjan ytimessä olevista asioista. Sama tapahtui Yhdysvalloissa viime kesänä ja syksyllä. Mitenkään vähäarvoisesta informaatiovaikuttamisesta ei ole kyse.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, jossa kaikki on sallittua. Eikä kyse ole rakkaudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kiitoksia tämän "rauhanleirin" taustan valaisusta, Väinö Kuukka. Tällaisia provokaatioita on jatkossakin odotettavissa Venäjän hallinnolta ja sen hännystelijöiltä. US:n uutisen kommenteissa putinistit ja muut venäjämieliset ovat jo kiivaasti puolustaneet tätä operaatiota ja ihmetelleet, voiko kellään olla mitään RAUHAN leiriä vastaan. Muistuttaa niitä 80-luvun "rauhanmarsseja" joissa vastustettiin ankarasti lännen ohjuksia, Neuvostoliiton ohjuksista ei mainittu mitään ...

Käyttäjän AnttiKauranne kuva
Antti Kauranne

Muistamme hyvin Vladimir Kozlovin, joka lähetettiin takaisin Venäjän Suomen -suurlähetystön lähetystöneuvoksen pallilta vuonna 2007, jolloin hän uhkaili Suomea NATO-liittoutumisen seuraamuksilla ja kehotti Suomea liittoutumaan mieluummin Venäjän kanssa sotilaallisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset