Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Hallintarekisterin uusi tuleminen kertoo pankkien vallasta

Kaikille poliitikoille ei ole selvinnyt, miksi Kokoomus ja Suomen Keskusta ajavat niin ponnekkaasti hallintarekisteriä. Suurimmat hyötyjät ovat pankit. Pankit voittavat, kun ne pääsevät tekemään lisäbisnestä hallintarekisterillä. Kärsijöinä ovat monet muut sijoittajat ja yhtiöt, erityisesti pörssiyhtiöt, jotka joutuvat maksamaan selvittääkseen rekistereistä todellisia omistajia. Hallintarekisterin jokaisesta portaasta voi aiheutua kuluja sijoittajille ja yhtiöille.

Tavallinen piensijoittaja menettelisi todennäköisesti joka tapauksessa vanhaan tapaan, mikä olisi jatkossakin täysin mahdollista.

Harmaan talouden asiantuntija, verohallinnossa pitkään työskennellyt Markku Hirvonen on todennut, että suurimmat hyötyjät ovat todellakin pankit, jotka ovat kovasti ajaneet uudistusta. Muut hyötyjät ovat sitten ne, jotka haluavat salata osakkeenomistuksensa. Kovin pienten osakkeenomistusten salaamisessa ei ole mitään järkeä. Järjestelmän hyväksikäyttö edellyttää, että on paljon salattavaa.

Hirvonen mietti myös, että muualla maailmassa kehitys on kulkemassa suoran omistuksen suuntaan. G20-valtioiden päämiehet korostivat viime vuoden julkilausumassaan läpinäkyvyyden merkitystä sekä veropohjan tiivistämiseksi että rahanpesun kitkemiseksi. Meillä on ollut jo kehittyneempi järjestelmä, jota kohti muut ovat menossa. "Olisi outoa, jos Suomi lähtisi toiseen suuntaan pelkästään pankkien intressien vuoksi", Hirvonen sanoi muutama kuukausi sitten Kalevan haastattelussa.

Stubb luopui hallintarekisterihankkeesta. Nyt asiaa ajaa entisen kaltaisena Petteri Orpo. Ilmeisesti valtiovarainministeriössä joku virkamies on sen luvannut jollekulle. Vuonna 2015 valtiovarainministeriö jätti julkaisematta vero-osastonsa erittäin kriittisen lausunnon hallintarekisteristä. Vero-osaston lausuntoa ei liitetty viralliseen hanke­rekisteriin, johon on viety kaikki muut lausunnot ja hallintarekisterin valmisteluun liittyvät asiakirjat.

En ota kantaa hallintarekisterin mahdollisiin etuihin tai haittoihin. Ei ole tarvetta politikoida. Ihmettelen ainoastaan läpinäkyvän kovaa tarvetta ja sitä, miksi siitä on pitänyt valehdella vuosia. Euroopan komissio on jo ilmoittanut, että se ei sitä vaadi vaan että asia kuuluu täysin kansallisen lainsäädännön varaan.

Median pitäisi kuurnia ministeriön henkilöstöstä esiin ne, jotka kiivaimmin sitä ajavat, selvittää kytkennät ja todelliset motiivit. Olisi mukavaa tietää, kuka ja ketkä Suomea johtavat. Selvää lienee, että eivät ainakaan "demokraattisesti valitut" edustajat, vaikka heillä on oma sivuroolinsa isänmaan kulloisessakin näytelmässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Täytyy poliitikon olla todella pihalla ettei ymmärtäisi pankkien ja vakuutusyhtiöiden ylivaltaa...ne ovat usein silti yksi ja sama.

Juuso Hämäläinen

Koko hanke on täysin röyhkeän eduntavoittelun tulos. Nykyään ei poliitikon tarvitse edes hävetä ja piilottaa tavoitteitaan. Kaikkea voi yrittää viedä läpi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Hallintarekisterillä halutaan myös irti monopolista. Nykyisellä mallilla kun Suomen sijoituksista ottaa provikat sellainen belgialainen yritys kuin Euroclear ja nykyisen lain mukaan vain sillä yrityksellä on monopoli hoitaa rekisteriä. Mitään mediaa ei tunnu kiinnstavan tämä puoli asiasta vaan hallintarekistereissä aina toitotetaan suureen ääneen, että rikkaat haluavat taas kusettaa köyhiä. Ihmisten reaktioista noihin uutisiin näkee, miten helposti ihmiset ovat vedätettävissä.

Eli toistan vielä... On olemassa belgialainen yritys, joka aina saa rahaa siitä kun Suomessa sijoitetaan ja jonka toiminta ja monopoliasema on kirjattu lakiin.

Se, että puretaanko monopoli hallintarekisterillä tai jollain toisella keinolla, on minulle ihan sama, mutta kannatan tuon monopolin purkamista.

https://taloudentulkki.com/2015/10/07/monopolia-pu...

https://www.nordnetblogi.fi/hallintarekisterin-tul...

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/...

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kyllä kilpailuaspekti on ollut mediassa, ja se on ollut myös ministeriön viestinnän ydinasia. Minä virittelen keskustelua nettohyödystä, eli onko se vain pankeille ja suursijoittajille vai myös keskisuurille ja pienille. Omaisuuden kätkeminen on vain yksi aspekti, mutta se kiinnostaa mediaa kovasti.

Käytännössä kotimainen sijoittaja voi valita, haluaako hän säilyttää arvopapereitaan suoraan arvopaperikeskuksessa vai haluaako hän kirjata omistamansa arvopaperit pankin nimissä olevalle arvo-osuustilille. Pankki taas voi siirtää arvopaperit eteenpäin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kun hallintarekisteriä ajavat tahot, Kokoomus ja Keskusta, niin siitä jo tietää ettei se missään tapauksessa ole maamme edun mukaista!
Rahaeliitin etua vain ajetaan!
Monopolin purkamisesta en tiedä, mutta kai se voidaan tehdä jollain järkevälläkin tavalla! Kaikki omistusten ja tulojen piilottamisen sallivat lait pitäisi välittömästi oikaista tai kumota. Vain siten Suomi nousee, jos enää pystyy nousemaan tästä kaivosta johon se on ajettu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaahas, kevät on tullut ja matelijat heränneet, joten on aika taas tunkea käärmettä pyssynpiippuun. Voisiko joku laukaista sen aseen, niin tämä hallintarekisterikäärme lentäisi vihdoin maata kiertävälle radalle. EU:n uhka on jo osoitettu olemattomaksi ja systeemimme on parempi avoimuuden kannalta, joten kokoomuksenkin olisi aika luopua omaisuuden piilottelua helpottavan esityksen edistämisestä vaikka kuinka hyvät veljet sitä haluavat..

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hallitus piti juuri puoliväliriihensä. Mitä hallitus päätti halintarekisteristä? Minulla ei ole siitä mitään tietoa.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli hallintarekisterin sisältävää lakia tänään, ja voimaan se on kaiketi tarkoitus saada jo kesällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset