Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Välijusteerauksen aika tarjoaa oppositiolle riekkumispaikan

On tullut aika ottaa popkornit esiin ja seurata mediaa. Kolmoskanavalla istuivatkin jo opposition edustajat haukkumassa hallitusta. Tarpeeksi ei ole tehty mitään millekään, voi voi, nyt "tärkeät päätökset jäävät tulevaisuuden hallitusten kannettavaksi". Asenne naurattaa, sillä kun niitä kovia päätöksiä on tehty, ulina on ollut hysteeristä. Keskusta ja Perusssuomalaiset ovat myös säikähtäneet kannatuslukujaan eikä Orpokaan enää puhu miljardileikkauksista.

Tässä mielessä media ja oppositio ovat onnistuneet. Mitään ei tarvitse tehdä. Paitsi että sekin on hallituksen vika.

Samaa "tarttis tehdä jotain" -puhetta on kuultu vuosia, ja kaikki nämä puolueet ovat hallituksissa istuneet. Miten kauan tätä näytelmää saadaan toimittajien avulla uitettua kansaan ja liikuteltua pieniä äänestysmarginaaleja?

Meistähän se riippuu.

Koska Soini piti kiinni perhevapaista, niiden leikkaaminen on nyt jokaisessa uutisjutussa katsottu joksikin eldoradoksi työllisyyden lisäämiseen. Kun kyse on perussuomalaisista, oppositiokin remontoisi kaiken heti ainakin puheissaan... vaikka ainakin SDP:n sivuilla useamman vuoden kotihoitomalli näyttää olevan kirkkaasti päivitettynä, riippumatta studiopuheista. Kehityspsykologit lienevät samaa mieltä asian eduista. Demareille myös subjektiivinen päivähoito on pyhä asia, samoin Vasemmistoliitolle. Suomessa on äitejä ja isiä, jotka menevät karaokeen kun lapset ovat päiväkodissa.

Kotihoito taas on niille, jotka vastaavat lapsestaan. Onko perhevapaa sitten kannustinloukku? Miten työllisyys lisääntyy, kun ihminen, jolla on työpaikka, palaa työpaikalleen ja häntä tuurannut määräaikainen pääsee kortistoon - ellei hyvää tyyppiä myös palkata, kuten usein on käynyt?

Ei perhevapaa kannustinloukku ole, vaan jotain muuta. Siitä tulee kustannuksia, ja jompikumpi huoltajista ei ole hetkeen saatavilla olevaa työvoimaa. Siksi EK haluaa myös sen pois, kuten oppositiokin ainakin mediassa, vaikka ei puolueohjelmissaan. Ehkä jotain remonttia halutaan, joustavuutta, mutta opposition joustavuus tarkoittaa lisää rahanmenoa, vaikka siinä on varmasti hyviä aspekteja. Mahdollisesti ainakin Vihreät haluavat myös miehet hoitovapaille, vaikka pakolla.

Työvoimaa pitäisi saada liikkeelle niistä oikeista työttömistä. 

Kotihoito menee selkeästi lapsen eduksi. Tulevaisuuteen. Siitä voi enemmän kiistellä, meneekö subjektiivinen päivähoito lainkaan lapsen eduksi. Siitä nimittäin tulee kustannuksia ilman kotihoitoa vastaavaa hyötyä.

Jos tulevaisuutta ei suunnittele, sitä ei ansaitse. Se kansakunnan pitää muistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset