Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Puolustusyhteistyötä juntataan historiattomasti

 

Sauli Niinistön Tukholman-matka on talvisotaretki, jossa ruotsalaisten apua korostetaan. Tällä on tarkoituksensa. Nykyihminen ajattelee, että on Pohjolassa puolustusyhteistyötä ollut ennenkin.

Olemme kiitollisia vapaaehtoisille ruotsalaisille, jotka ottivat rintamavastuun Märkäjärvellä keväällä 1940. Joukot olivat laadultaan hyviä ja vapauttivat Sallan suunnan suomalaisjoukot muille kriittisille rintamaosille. Yksityisisistä kansalaisista oli paljon hyötyä. Vapaaehtoisista muutama jäi jopa jatkosotaan, ja osa on  muuten haudattu Malmille. Kaikilla ei ollut perhettä odottamassa eikä Suomessa käynti ollut mikään meriitti yhteiskunnassa. Jos on lukenut Orvar Nilssonin kirjan, Malmilta löytyy tuttuja nimiä: kesän 1944 viimeisiä ruotsalaisia sotureita, joiden uurnaa kukaan ei tainnut kaivata kotona. Näitä muutamaa ei odottanut sukuhauta rauhan siunauksista nauttivassa Ruotsissa. Kortteli 71, Malmi.

Tarkoituksensa on kai silläkin, että virallisen Ruotsin kylmäkiskoisuudesta ei puhuta mediassa. Ruotsin hallitus yritti nimittäin estää vapaaehtoisten värväyksen ja kun ei se siihen kyennyt, jarruttaa sitä. Puolustusministeri Sköld kielsi yhdessä pääministeri Hanssonin kanssa jopa lehtikirjoittelun asiasta. Virallinen Ruotsi kielsi aluksi vapaaehtoisten varustamisen Ruotsin valtion varastoista ja eväsi sotilaallsen avun. Kaikki oli kansalaistoimintaa. Joulukuun puolivälin jälkeen 1939 hallitus alkoi varovasti tehdä uusia vapaaehtoisten tukipäätöksiä (asetti lentokoneet) mutta aikaa oli mennyt.

Keväällä helmikuussa Kannaksen Summassa ja Taipaleenjoella alkoivat helvettiviikot. Silloin Ruotsin kuningas oikein julisti Suomen olevan yksin. Se oli Kremlille tärkeä tieto.

Tuntuu siltä, että tätä puolta ei haluta muistaa. Mietin kovasti siihen syytä. Keksisikö joku?

Yhteistyöhän on hyvä asia, mutta hyvän tahdon varaan se tuppaa jäämään, kun joku ärjäisee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä Ruotsin kanssa voi tehdä yhteistyötä kun vain muistaa visusti kaksi asiaa. Tiukan paikan tullen Ruotsista ei saa tukea. Se ei riskeeraa omia etujaan eikä sillä ole edes varteenotettavia maavoimia. Ruotsin ensisijainen intressi on kaluston myynti. Suomen intressinä taas on vain sen laatuisen kaluston hankinta, joka palvelee meidän tarpeitamme ja sellaisilta toimittajilta, jotka kykenevät vastaamaan täydennystoimituksista kriisiaikoina. Ruotsin hävittäjä- ja korvettitarjonta täyttävät nämä kriteerit kovin huonosti.

Toimituksen poiminnat