Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Satu edunvalvonnasta ja hylätyistä pesistä

 

”Mene, laiska, muurahaisen tykö, katso sen menoja ja viisastu”, sanoi Salomo. Näin meistä suurin osa on tainnut tehdä, ja juuri siksi köyhinä korttamme kannamme. Päivän uutisia lukiessani herkuttelin ajatuksella, että entäpä jos olisi valinnut toisin. Jospa en olisikaan ollut halunnut raataa, vaan pitänyt enemmän siitä, että joku toinen raataa ja saisin siitä mojovan korvauksen.

Niinpä näin näyn. Olin suuri edunvalvoja ja keksin jäsenmaksunsa maksaville systeemin, josta minut palkittiin. Keräsin rahaa niiltä, joilla olisi pyrkimys johtotehtäviin. Puhuin heidän etujensa puolesta, mutta ennen kaikkea toimin. Koska tontilla pyörivän rahan määrä oli vakio ja jakautui se työmuurahaisten, työn junailijoiden ja omistajien kesken, ymmärsin työn junailijoille järjestettävän rahan suuruuden merkitsevän oman kassani vaurautta. Keksin, että työmuurahaisille piti maksaa bangladeshilaisen muurahaisen palkkaa, jotta pärjäisimme globaalissa kilpailussa. Todellisuudessa aioin kuitenkin vain siirtää varoja omalle kastilleni ja lisätä sen joukon määrää.

Keksin matriisit, joita turposi joka pesään. Lisäsin minulle maksavia päällikkömuurahaisia, heille assistentteja ja teknistä tukea. Jotta heitä saatoin lisätä, vähensin reilusti linjalta työmuurahaisia aina, kun se oli mahdollista. Jotta johtomuurahaisilla olisi ollut jotain tekemistä, määräsin heidät pitämään kokouksia ja kehityspalavereita ja strategiaseminaareja. Heidän tuli osoittaa hyödyllisyytensä raportoimalla pesän omistajalle, jotta hän luulisi kaiken toimivan. Tässä alkoi tulla vaikeuksia, sillä pesä ei tahtonut enää kasvaa, kun ei ollut liiemmin korren kantajia, mutta onnistuimme yleensä hämäämään pesien ja pesäkonsernien omistajia sen aikaa, että pärjäsimme. Kun tuli seinä vastaan, loikkasimme uuteen parempikuntoiseen pesään tekemään saman homman. Aina hetken näytti hyvältä, ja opin, että tärkeintä oli nimenomaan näyttää hyvältä.

Yleensä onnistuimme myymään itsemme omistajille. Heillä oli rahaa ostaa mutta he eivät ymmärtäneet, että olimme päättäneet rahojensa olevan heillä vain lainassa meiltä, työnjunailijamuurahaisilta. Raha oli ikään kuin sattumalta heidän taskussaan, mutta osaamisellamme lunastaisimme sen omiin taskuihimme. Omistajat olivat monesti pelokkaita, etenkin jos suma seisoi eikä pesä kasvanut. Silloin oli meidän hetkemme, momentumimme. Iskimme sellaiet käppyrät eteen kokouksissa, että saimme luvan ulkoistaa kuljetuksia etelämuurahaisille ja irtisanoa etenkin ne, jotka osasivat oikeasti rakentaa pesiä ja näkivät pelimme. Omistaja sai puoleksi vuodeksi lisää vaurautta, me tietenkin aimo siivun, ja kenenkään meistä ei tarvinnut jäädä katsomaan seuraavia aikoja, vaikka tiesimme, että pesä saattoi joutua kuntoon, jolloin se pitäisi kaikkien hylätä kokonaan.

Ei se ollut minun murheeni.

Opettelin myös laskemaan luikuria ilmastosta, säästä, joka oli muka vaikeuksiemme syy. Minkä sille mahdoimme? Ehkäpä korren kantajien korvauksen vähentäminen ja työmäärän lisääminen auttaisi voittamaan nuo olosuhteet? Ja katso, tämä ostettiin.

Ja unessa palkkani ylitti puolitoista miljoonaa euroa. Minulla oli rahaa kuin rosvopäälliköllä! Pesät Suomessa vain eivät tahtoneet kasvaa, eikä kukaan ymmärtänyt perimmäisiä syitä.

Jostain syystä luultiin, että olin jotenkin omistajan leirissä, vaikka en ollut sitä yhtään sen enempää kuin ne, jotka kiskoivat työmuurahaisten koloista kauheita vuokria ja pistivät kaikki pesäyhteisöt yhdessä ne maksamaan. Ylimmät hallintomuurahaiset katselivat joskus peliämme mutta eivät he oikeasti tajunneet. Eivätkä ehtineet. Heillä oli kädet täynnä töitä järjestellä muurahaisten asioita, tehdä lakeja, suojella yhteisöjämme vierailta tappajamuurahaisilta ja ottaa vastaan eksyneitä muurahaisia, joita työttömäksi jääneet joskus sanoivat kusiaisiksi, vaikka se oli kiellettyä. Joskus hekin olivat ihan uuvuksissa.

Edunvalvojamuurahainen ei ehkä ole viisas, mutta on se pirun neuvokas!

Tähän päättyi näkyni. Kaikenlaisia unia sitä ihminen näkee. Onneksi tällaista ei oikeasti tapahdu missään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset