Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Kun terrorismirikoksesta syytetty vapautettiin

Suomalainen yleisö hämmästeli, kun Suomen ensimmäisen terrorismioikeudenkäynnin syytetyt vapautettiin hovioikeudessa. Jutun päätekijä sai käräjäoikeudessa pisimmän rangaistuksen: vuoden ja neljä kuukautta ehdollista. Helsingin käräjäoikeuden mukaan hän oli kerännyt Suomesta rahaa terroristiseen tarkoitukseen, värvännyt veljensä al-Shabaabiin ja yrittänyt siepata veljenpoikansa terroristijärjestön koulutusleirille.

Kun hovioikeus teki päätöksensä, jutun pätekijä oli perheineen lähtenyt Syyriaan ISIS-järjestön riveihin.

Oikeudessa sovelletaan ensisijaisesti tekohetken lainsäädäntöä. Sen mukaan vuosilta 2008–2011 oli oltava näyttöä siitä, että Suomesta lähetetyt rahat olivat menneet juuri terrori-iskuihin. Hovioikeus katsoi, ettei näyttöä tästä ollut ja vapautti epäillyt.

Kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä - mutta toiset yhdenvertaisempia kuin toiset

Kuulostaa kauniilta, kun puhutaan oikeusvaltiosta. Sellaisissa jutuissa, joita voidaan olettaa median ja perustuslakiprofessorien seuraavan suurennuslasin kanssa, tehdään usein puhuttavia ratkaisuja. Mitään kaunista asiassa ei juuri sen vuoksi ole. Kyse on enemmänkin siitä, että terroristilla on ollut parempi suoja kuin vaikkapa köyhällä opiskelijalla voisi olla, jos hän sattuisi riitauttamaan jonkin päätöksen. 17 vuotta sitten KHO sinetöi ratkaisuja, joiden mukaan 1990-luvun puolivälissä laillisesti opintotukea saaneilta perittiin viisi vuotta myöhemmin tukia takaisin. Kelan ohjeistus muutettiin sellaiseksi, että koko vuoden tulot huomioitiin (kesätyöt) mutta tuen saamisen aikaan voimassa ollutta säännöstöä (tuettomina kuukausina sai tienata niin paljon kuin halusi) ei huomioitu. KELA aloitti tarkistukset vuosien taakse vanhaan systeemiin mutta teki uuden säännöstön mukaisia tarkistuspäätöksiä, jotka KHO vahvisti. Mitään todistustaakkaa ei Kansaneläkelaitoksella ollut. Se katsoi vain vuositulot kauas taakse. Loma-aikoinaan sirpale- ja hanttityöläisinä olleet eivät voineet mitään.

Erilaisia juttuja nousee aika ajoin Suomessa, pieniä taannehtivia "sotasyyllisyysoikeudenkäyntejä". Kiire on kova, ja valitusreitillä usein esittelijästä riippuu, millaisena päätös linjalta lähtee. Enää ei ole edes Hannu Karpoa moralisoimassa telkkarissa.

Myös KO on sinetöinyt mielenkiintoisia ratkaisuja. Kerran valtio vahingossa kaatoi yksityisen metsän ja paikallisvirkamiehet tunnustivat erehdyksensä. Omistaja piti tarjottua korvausta tuhotusta aarnimetsästä naurettavan pienenä ja haki oikeusteitse asianmukaista hintaa, KO aikanaan päätti, ettei valtion tarvitse maksaa penniäkään eli että kyllä metsän saa luvatta hakata joutumatta mihinkään vastuuseen, jos ei tarjottu ropo kelpaa.

On se hyvä, että radikalisoitunut somali saa tavallista huolellisempaa silitystä ihan Syyriaan asti. Muuten tässä alkaisi suomalaisten luottamus oikeusjärjestelmään pettää. Se olisi kamalaa se.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Eero Mattila

Oikeastaan ihmetyttää oikeuslaitoksen henkilöstön moraali. Miten he kehtaavat edes aloittaa terrorismi- tai sotarikos-tutkimuksia. Lopputulos on jo ennakkoon tiedossa - pannukakku ja oikeusoppineiden ulkomaan matkat maksaa veronmaksaja.
- samaan aikaan kantasuomalainen saa odotella ikuisuuden, että saa oman asiansa edes käsittelyyn.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Onhan sitä moni ihmetellyt.

Tässä tapauksessa syytekynnys ylittyi poliisin tutkimuksissa. Jos poliisi ei resursoi ja tutki, olemme pian terrori-iskujen maalina. Vuositasolla poliisi estää useita joukkotuhoja, enimmäkseen kotoperäisiä suunnitelmia. Syyte on tietenkin nostettava, ja ilmeisesti nykyinen laki selkeämmin mahdollistaisi tuomion terrorismin rahoittamisesta. Mutta halusin vain hymähdellä tälle valikoidulle herkkyydelle, sen verran minussa on Kafkaa.

Eero Mattila

Joo, noinhan se meni. Mutta ehkä voisivat käyttää resurssit täällä kotimaan rajojen sisällä tapahtuvan rikollisuuden suitsimiseen. Ja ennen kaikkea pitää jollakin tavalla huolta siitä, että virkamiehet noudattavat lakia.
- Nyt hallinto-oikeus on virkarikosten ja laiminlyöntien viherpesula.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Oikeuslaitos jakaa oikeutta ja toimii tahtomattaan kansakunnan moraalin ilmapuntarina. Tuomioistuinpäätökset ovat samalla myös moraalin heijastumia. Käsitteet ”oikeusvaltio” ja ”yhdenvertaisuus” ovat olleet monen kohdalla puhdasta sanan helinää, kuten blogissa esiin tuotu esimerkki tästä metsänkaadosta osoittaa. Ihmiset ovat joskus pelkkiä pelinappuloita.
Tässä maassa suhtaudutaan rasismiin ”herkällä korvalla”. Viimeisenä osoituksena tästä on nyt tämä Helsingin rautatientorin leireily, jolle ei tunnu olevan loppua näkyvissä. Kantasuomalaisen aikaansaama leireily saisi kyllä äkkilopun.
Kysymys ei ole entisaikojen suomettumisesta, vaan uudesta ilmiöstä, jolle voisi antaa vaikkapa isminä sanan ”suomismi.”

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kyllä se tosiaan on jo yliherkkyyttä. Rautatientorin leireistä kuuluu kamalia törkeyksiä ja huutoja, kun eri leirit karjuvat toisilleen. Vieressä sitten jääkentällä pienet lapset luistelevat.

Enemmistöä lyödään pahasti korville, kun annetaan näiden meuhata. Kädettömyys ja keinottomuus lisää kaikenlaista ääriajattelua.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Oliko tuossa kyse tästä tapauksesta, josta Yle uutisoi 4.3.2017: "Somalimiehen hätkähdyttävä tarina: Vapautui Suomessa terrorismituomiosta, oli jo Isisissä"?

Tämän uutisen perusteella voisi kai päätellä ihan epäpoliittisen korrektistikin, että niin kuin rikolliset yleensäkin ovat usein askeleen pari viranomaisia edellä, niin myös syrjäytyvät ja radikalisoituvat ovat joskus valinnoissaan ja käänteissään askeleen pari niin sosiaali- kuin lainvalvontaviranomaisiakin edellä.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232639-r...

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Tästä tapauksesta puhuin. Sinällään tuomio oli toki ihan mahdollinen.

Toimituksen poiminnat