Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Kohu kaksoiskansalaisista arveluttaa

Paljon kysytään, miksi Yleisradio (Happonen / Venäläinen) nosti esiin "luotettavan lähteen" kertomuksen ohjeistuksesta, jota ei ole olemassa ja joka olisikin laiton. Todisteita hän ei voi tarjota, vaikka eipä sähköpostiviestin julkaiseminen ilman vastaanottajatietoja sitä murtaisi.  Näin emme koskaan saa tietää, onko hänen näkemänsä viesti aito. PV tarvitsisi viestin kyetäkseen kaivamaan sen lähettäjän (ja vastaanottajan). Nyt se voi etsiä satojentuhansien viestien joukosta olematonta. Vähintään epävirallista juttua.

Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen väitti että "Puolustusvoimat ei ole jäänyt odottamaan lakimuutosta, vaan on ottanut käyttöön omat säännöt ja toimintatavat" kaksoiskansalaisia kohtaan. Seuraavana päivänä TV-uutisissa hän kiistää koskaan väittäneensä kyseessä olleen virallisen linjauksen.

Yle tuntui ottaneen asenteen ja sitten vähän hoipertelevan.

Puolustusministeri alkoi kiukutella suureen ääneen. Mielestäni vähän liian suureen ollakseen täysin uskottava ja halutakseen minimoida vahinkoja, joita siinä väitti syntyneen. Poliitikko...

Ainoat, jotka eivät mölyyn viitsineet lähteä useastikaan kutsuttuina, olivat venäläiset. He tietävät enemmän, koska eivät liiemmin tunnusta kaksoiskansalaisuuksia. Jokainen Venäjän kansalainen ulkomailla on Venäjän kansalainen, ja hänellä on velvollisuus auttaa Venäjää turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Niinpä Venäjällä ei oikein tästä saa aitoa kohua. Heidän näkökulmastaan tsuhna on vain helkkarin tyhmä ja alkaa itse olla itselleen "bätmän" jokaisesta turvallisuusasiasta, joka liittyy Venäjään.

Pari päivää kului, ja Helsingin Sanomien Pekka Teittinen avautui nauhoituksesta, jossa kaksoiskansalaiselta perutaan työpaikka ulkoministeriössä. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, onko nauhoite aito. Ulkoministeriö kertoi Stenlundin suulla olevansa ihan pihalla. Teittinen pyytää nyt kaikkia sorsittuja kaksoiskansalaisia kertomaan kokemuksistaan, jotta tulee lisää tämäntyyppistä katetta.

Myös Yle pyytää ilmoittamaan, jos kaksoiskansalaisella on ollut hankalaa työnhaussa.

Kantaa ovat ottaneet jo Orpo, Kanerva ja Tuomioja, jonka mielestä media voisi rauhoittua. Taidan olla kerrankin Tuomiojan kanssa samaa mieltä mutta toisaalta eihän se median vika ole, että meillä on kaksoiskansalaisia. Järkevimmän kannan otti presidentti Niinistö, joka sanoi, että ainoa uutinen Venäjän kansalle tässä olisi se, että Suomen armeijassa on venäläisiä.

Rockradion aamujuontajien mielestä kaikki johtuu Trumpista.  Näytetään, että meillä ei ole muuria edes kaikkein kriittisimpiin tehtäviin. Tämä olisi siis henkis-ideologista hönöilyä.

Oikeassa on ainakin Supo, joka lakonisesti totesi, että kaksoiskansalaisuus voi altistaa vieraan valtion painostukselle.

 

Kyse voi olla info-operaatiosta, mutta kenen?

 

Parin kuukauden ajan on hallituksen sisällä suunniteltu lakimuutosten tarpeellisuutta. Tieto on varmasti tihkunut laajemmin Puolustusvoimiin ja Rajavartiolaitokseen. Suomalaisia medioita ja niiden reaktioita on tarkkailtu esimerkiksi utva-vuodon ja kansainvälisten harjoitusten yhteydessä. Meillä kupli silloinkin monta päivää kuin porisevassa papupadassa, ja teimme kalabaliikin silläkin kerralla ihan itse. Pienen tönäisyn jälkeen.

Onko tarkoitus vaikuttaa lakimuutokseen sinänsä? Kumpaan suuntaan? Miksi medialle tarjottiin tällaista, ja miksi se tarttui niin hanakasti aiheeseen? Nielaisi sen kuin uistimen. Ovatko tiedot niin varmoja? Tarjottiinko täky sisältä vai loppujen lopuksi ulkopuolelta?

Miten aitoja ovat nauhoite ja sähköpostiviesti? Miten ne on tarkastettu? Löytyykö niille vastineet PV:n ja ulkoministeriön järjestelmistä?

Aika heikoilla jäillä tämä juttukin keikkuu. Toistaiseksi.

Tuleeko nyt samanlaisia juoruja ja kertomuksia läjäpäin medialle, ja niitäkö sitten julkaistaan lähipäivinä, että saadaan asiasta kaikki irti ja vähän enemmänkin? Tarkoituksena se, että turvallisuuteen vaikuttavaa lakimuutosta ei lainkaan saataisi?

Miksi?

 

Olemmeko sivupolulla?

 

Kyllä olemme. Mikäli ensisijainen asia mediakohussa liittyy Venäjän kansalaisten oikeuksiin Suomesssa eikä turvallisuuteemme, näyttäydymme kummallisena maana. Eivät suuret mediatalot kirjoittaneet liiemmin siitä, miten syyskuussa 2016 Venäjän diplomaattiauto haki väkisin venäläislapset lastensuojeluyksiköstä Ylistarosta ja vei hoitajien vastustelusta huolimatta. Venäjä näytti, että sillä oli toimivaltaa ohi Suomen viranomaisten, noin vain. Samaan aikaan Seinäjoelle saapui venäläinen miesten "urheilujoukkue", vaikka siellä ei ollut mitään kisoja. Häipyivät, kun keikka meni häiriöttä. Tästä olisi saanut jättimäisen kohun, mutta ei kiinnostanut Helsingin Sanomia eikä kiinnostanut Yleisradiota. Pienellä uutisoinnilla mentiin. Viranomaiset saivat asiat kuntoon vaivihkaa.

Nämä ovat valintakysymyksiä. Toimittajissa on kotimaan ruoskinta selvästi valttia.

Itse kaksoiskansalaisuudesta presidentti sanoi, että tilanne on toinen kuin lakia säädettäessä. 

Kaksoiskansalaisuuslaki säädettiin vuonna 2003, ja sen tarkoituksena oli helpottaa esimerkiksi Ruotsista saapuvien paluumuuttajien asemaa ja houkutella Suomeen korkean luokan osaajia.

"Lain järkiperäinen perustelu on, jos ei kokonaan kadonnut, niin toiminut ainakin huonosti", Niinistö sanoi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Selittäisitkö vielä, miten sähköpostiviestin julkistaminen ei olisi lähdesuojan kannalta ongelmallista, jos Puolustusvoimat kertomasi mukaan selvittää sen lähettäjän ja vastaanottajan(-jat)? Rajaahan se nyt ainakin määrää merkittävästi, mahdollisesti kahteen.

Saako muuten puolustusvoimat käyttää myös sisältötietoa, eikä pelkkiä tunnistetietoja kuten muut organisaatiot?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Mikäli vastaanottajia olisi vaikka "kaksi", lähettäjä vähämerkityksinen ja henkilöstöä on tuhansia, suurta juttua ei oikein olisi. Ylen ensimmäinen uutisointi ja myöhempi oikeustoimittajan juttuhan viittasi nimenomaan "viralliseen linjaan", jonka oikeustoimittaja sitten uutisissa kuitenkin kiisti.

Lähettäjän pitäisi olla riittävän korkea-arvoinen, jotta hänellä olisi vaikutusta valtakunnan turvallisuuden kannalta kriittiseen tehtävään. Vastaanottajien pitäisi olla töissä henkilöstöosastolla.

Pääesikunnan henkilöstöosasto ohjaa Puolustusvoimien henkilöstöjärjestelmää, henkilöstösuunnittelua ja henkilöstövoimavarojen johtamista, henkilöstön rekrytointia, sekä henkilöstötoimialan koulutusta. Henkilöstöosasto muun muassa valmistelee virkaannimittämis- ja tehtäväänmääräämisesittelyt.

Osastoa johtaa komentopäällikkö, joka on käyttänyt (omien sanojensa mukaan) pari päivää asian selvittämiseen eikä vielä ole löytynyt epävirallistakaan eikä edes yksityisajattelijan ohjeistusta.

Siihen, mitä tietoa saavat käyttää, en ole missään asemassa antamaan vastausta. En sitä lainkaan tiedä. Työsähköposti on aina työnantajan, mutta tietosuojakaari on Suomessa tiukempi kuin yleisesti Euroopassa. EIT:n mukaanhan työnantaja saa seurata ihan vapaasti. Tästä on ennakkopäätös. Suomessa työntekijän viestiliikennettä voi olla mahdollista käsitellä esimerkiksi yrityssalaisuuksien paljastamisen ehkäisemiseksi, joten saattaa (en siis tiedä tätä) olla mahdollista, että turvallisuusorganisaatioissa on enemmän oikeuksia. Pitäisi opiskella se tietosuojakaari. Siitä voisi selvitä näköaloja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko jotain mitä ei kansalle kerrota?
Onko Venäjä sittenkin uhka nyt-17 Suomelle?
Vai miksi tämä ei enää pidäkkään paikkaansa?

Puolustusministeri Niinistö: Suomi päättää Nato-jäsenyydestään itse
VU 5.5.2016
Mahdollinen päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta on Suomen oma asia.

Venäjän Nato-lausunnosta: "Suomi päättää asioistaan itse"
Nato-keskustelu sai sunnuntaina uusia kierroksia,
-kun Venäjän ulkoministeriö ilmoitti,
-että Suomen ja Ruotsin läheneminen Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa.
Timo Soini
HS 12.4.2015

Ei päätäkkään enää itse asioista? Aika poukkoilevaa tuntuu olevan Hallituksen ministereiden puheet "turvallisuudesta" ja itse päättämisestä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jotain poikkeavaa taustalla on tapahtunut, mitä nyt yritetään peitellä, kun virallista ohjeistusta ei ole, mutta silti esimerkiksi lennokikoulutukseen ei kansoiskansalaisia on hyväksytty.

Toimituksen poiminnat