Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Viina pesee tappajana tupakan - lakupiippuja pelätään

  • 1930-luvun kampanja
    1930-luvun kampanja

 

Terveyskontrolli on löytänyt metaforan pahalle. Se on tupakka. Suomi on ainoana maana maailmassa ilmoittanut pyrkivänsä kokonaan savuttomaksi ja etenee askel kerrallaan. Tupakan ostamiseen on luotu vastamäkeä piilottamalla savukerasiat näkyvistä; erilaisia kieltoja ja rajoituksia on tullut. Rasioihin pitää laittaa pelottelukuvia.


Päihdepolitiikka suhtautuu viinaan kuitenkin varsin sallivasti. Tupakka on myrkyllinen aine. Alkoholi, eli etanoli, taas on myrkky. Se on keskushermostoon vaikuttava aine, joka aiheuttaa tapaturmia, masennusta, ahdistusta, unettomuutta ja verenpainetta. Etanolin puolustajat sanovat usein, ettei alkoholista ole haittaa muille kuin käyttäjälle. Tällainen puhuja ei varmasti tunne läheisesti yhtään alkoholistia tai edes reipasta juoppoa.

Tupakan vastustajat puhuvat tupakasta muille syntyvästä hajuhaitasta ja passiivisesta tupakoinnista, jonka haittavaikutuksista kiistellään maailmalla. WHO raportoi vuonna 2004, ettei passiivisen tupakoinnin oikeasti tiedetä aiheuttaneen sairastumisia tai nostaneen merkittävästi riskiä. Tieteellinen konsensus Euroopassa ja Suomessa haittoihin on kuitenkin syntynyt, ja tulokset ovat toisenlaiset. Suomalainen professori toimi aktiivisesti ryhmässä, jonka mukaan tupakka tappaa 5,7 miljoonan ihmisen lisäksi 600 000 sivullista vuosittain. Tätä Lancet-ryhmää on voimakkaasti kritikoitu. Tieteen objektiivisuus on tässä asiassa molemmin puolin ollut hyvin kyseenalaista.

Viina tappaa

Viina tappaa vakuuttavasti, eikä tästä ole yksikään tieteilijä eri mieltä. Suomessa liiallinen alkoholinkäyttö on sekä työikäisten naisten että miesten yleisin kuolinsyy. Kun puhutaan viinakuolemista, tarkoitetaan välitöntä viinasta johtuvaa hengenlähtöä, ei mitään hämäriä "mahdollisia yhteyksiä", kuten passiivisen tupakoinnin kohdalla. Suomessa elää myytti, että viinimaissa maksakirroosi on yleisempää, mutta Suomessa esiintyy tätä eniten Euroopassa. Alkoholikuolemiin Suomessa ei lasketa niitä, jotka humalainen on tappanut, joko suoraan terä- tai ampuma-aseella tai vahingossa autolla. Alkoholikuolemiin ei ole laskettu niitä, jotka kuolivat krapulassa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Niihin ei tilastoida humalassa tehtyjä itsemurhia ja tapaturmia. Jokainen suomalainen tietää, että listaa voisi jatkaa. Puska-arviot liikkuvat 5000 - 8000:n kuolonuhrin välillä. Eikä tähän ole laskettu muita välillisiä vaikutuksia: läheisten kärsimys, pahoinpitelyt, vandalismi ja vakavat tunnevammat.

Jos liikenteessä tulisi yhtä paljon vahinkoa kuin viinan kanssa, moottoritiellä saisi ajaa kahtakymppiä kypärä päässä. Mutta Suomessa jahdataan tupakkaa, eikä kukaan uskalla olla eri mieltä tässä poliittisessa ilmastossa.

Miksi näin yksisilmäinen tendenssi? Usein puhutaan, että viina on kansantaloudellisesti tärkeä asia verotulojen vuoksi. Mutta pelkästään työikäisten alkoholikuolemat aiheuttavat yhteiskunnalle miljardilaskun. Itä-Suomen yliopisto teki Potential Years of Life Lost -tutkimuksensa, jonka mukaan voidaan puhua alkoholikatastrofista. Vuonna 2013 tihkui sen verran tietoa, että hengitysteiden kasvaimia kaikista ennenaikaisista kuolemista oli 2% ja alkoholiin kuoli 14%. Viina pesee siis tappajana tupakan 14 - 2!


Ne ovat murskalukemat. Viina on kansanterveydellisesti kaikkein vakavin ongelma. Silti tulevassa Suomessa on helpompi juoda puistossa pullon suusta kaljaa kuin polttaa pieni sikari.

Kai sitä pari voi ottaa

Koska järki ja tutkimustieto ei perustele sitä, että alkoholi jää sivuun, voisiko vastausta etsiä tunnepuolelta? Totuus on se, että tupakoitsijat ovat vähemmistö, mutta valtaosalle aikuisväestöä maistuu. Nuoret ovat sen sijaan vähentäneet juomista. Tämä kehitys on jatkunut viidentoista vuoden ajan. Toisaalta kannabiksen käyttö nuorten parissa on vastaavasti lisääntynyt.

Koska alkoholiongelma on itsensä kieltävä usein vielä silloinkin, kun käyttäjä makaa jo katuojassa, tavallisena kuluttajana itseään pitävä ei voi olla lähellä rankkaa itsereflektiota. Viinaa juovat poliitikot, virkamiehet, lääkärit ja tutkimusprofessoritkin. Tupakkalaeista päättävät savuttomat mutta päihdelakeja laativat juovat koulutetut aikuiset. Vielä vuonna 1994 Alko julkaisi nuorille suunnatun valistusoppaan, joka alkoi sanoilla: "Alkoholi kuuluu elämään, sitä pitää vain osata nauttia."

Etanoli siis kuuluu elämään kuin vesi. Alkoholiin itseensä suhtaudutaan sallivasti, vaikka ongelmakäyttö nähdään haitallisena. Lehdissä kerrotaan juttuja, että punaviini on terveydelle hyväksi, koska siinä on flavonoideja. Niin on vihreässä teessäkin, mutta Suomessa se ei ole uutisaihe. Kukaan ei myöskään kirjoittaisi riviäkään tutkimuksesta, joka paljastaisi, miten satunnaisen piipullisen polttavan verenpaine laskee. Niin se nimittäin stressaantuneilla tekee. Siinäkin asiassa kyse on määristä. Addiktin tie sekä tupakoijalla että alkoholia käyttävällä on kuoleman tie. Viinan kanssa kuolema on vain nopeampi ja varmempi.

 

Tupakka julistetaan Euroopassa kansanviholliseksi

EU:n tiukka, valtiovallan lakeihin ja asetuksiin perustuva kontrolliin ja käytön rajoittamiseen tähtäävä suuntaus ei ole uusi asia. Historiallisesti sen juuret ovat kansallissosialismissa. Saksalaiset lääkärit huomasivat ensimmäisinä keuhkosyövän ja pitkäaikaisen tupakoinnin yhteyden. Kansallissosialistit aloittivat modernin historian ensimmäisen tupakanvastaisen kampanjan. Tutkimukset tupakoinnista ja terveysvaikutuksista menestyivät, kun niitä ohjattiin poliittisesti. Natsien kampanjaan sisältyi tupakoinnin kieltäminen busseissa, raitiovaunuissa ja junissa, terveyskasvatuksen edistäminen, Wehrmachtin tupakka-annosten vähentäminen, sotilaille suunnatut lääketieteen luennot ja tupakkaveron korottaminen. Tupakkatuotteiden mainontaa ja julkisissa tiloissa polttamista rajoitettiin. Kampanjaan liittyi rasistisia ja antisemistisiä piirteitä.

Terveysfasistit eivät nyky-Euroopassakaan ole suvaitsevaisia toisinajattelijoita kohtaan.

 

Miten tavallinen ihminen höynäytetään?

Niinpä. Miten saada suomalainen ymmärtämään, että todellinen vihollinen ei aina luuraa siellä, missä sen uskotellaan olevan. Ihmiset ovat tabula rasa vallanpitäjien kynsissä. Kun ihminen ei tiedä, mitä tehdä, hän tekee samaa kuin muutkin, eli on konformisti. Jos saadaan näyttämään siltä, että on hyvä asia kieltää vaarin piipunpolttaminen kotipihallaan, alkaa massaliike ja vaari on pian kusessa. Totalitarismi kun ei ole pelkkää väkisin pakottamista, vaan myös sitä, että ihmiset yrittävät jo etukäteen ajatella odotusten mukaisesti. Sitten kaikki pyörii omalla painollaan. Suomessakin tupakkakampanja on lähtenyt liikkeelle yleiseurooppalaisena muotina. Halutaan olla mallieurooppalaisia ja mennä ehkä vielä pitemmälle.

Samalla Suomessa viinaan kuollaan ilman, että se aiheuttaa minkäänlaista aktivismia. Kirves heiluu, työpäiviä menetetään ja rattijuopot tappavat ja vammauttavat ihmisiä, huostaanotettujen lasten määrä saa hipoa viittätoista tuhatta.

Voisiko ajatella, että kun kerran 1930-luvulla alkanut kampanja tupakkaa vastaan herätettiin eloon EU:n pöydissä, sama tapahtuisi alkoholin suhteen?

Vastaus on: ei. Muiden muassa Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Portugali ja Kreikka ovat suuria viinintuottajamaita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi tekee hulluksi. Kahleet tekee hulluksi ja Suomi taitaa olla ykkösenä maailmassa.

Hulluus tappaa enemmän kuin viina ja tupakka yhteensä.

Pekka Iiskonmaki

Suomi haluaa, että kansalaiset elävät vanhoiksi.

Sitten heidät voidaan hylätä laitoksiin heikkoon hoitoon.

Viikko samassa seniorpamppersissa kasvattaa luonnetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miltei mikä tahansa on myrkkyä, jos sitä liikaa inhalleeraa.

Kun verrataan tupakkaa ja alkoholia, niin pitäisi verrata molempien kohdalla oikeata käyttötapaa ja sen aiheuttamia riskejä.

Totesitkin kirjoituksessa, että Suomessa jopa maksakirroosi on yleisempää kuin viinimaissa. Eikö siitä nimenomaan voi tehdä johtopäätöksen, että normaali alkoholinkäyttö sellaisena kuin se esiintyy korkean alkoholikulttuurin maissa ei ole terveydelle haitallista? Italiassakin ihmiset elävät keskimäärin vanhimmiksi koko mannereuroopassa.

Alkoholia ja tupakkaa ei siksikään tulisi verrata myrkkyinä, koska alkoholia on hvyin monissa ihmisen luontaisesti käyttämissä ravinnoissa ja juomissa, vaikka nauttija ei sitä edes tiedä. Kyse on siis pelkästään määrästä. Tupakan kohdalla tällaista luontaista nikotiinin tai tervan saantia ei ole ihmisen biologisessa historiassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

31.8.2016 HS/TIEDE
MAAILMASSA kuolee joka vuosi kuusi ja puoli miljoonaa ihmistä savuun, kertoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA. Terveysjärjestö WHO on esittänyt vielä suuremman luvun, seitsemän miljoonaa.

Pölyjä ja kaasuja virtaa hengitysilmaan tulisijoista, savupiipuista ja pakoputkista. Maailmanlaajuisesti kuolemista noin puolet johtuu sisäilman epäpuhtauksista. Niiden tärkeä aiheuttaja on ruoan valmistaminen avotulella sisätiloissa.

Kaikkiaan ilmansaasteet ovat maailmassa neljänneksi suurin terveysuhka
korkean verenpaineen, huonon ravinnon ja tupakoinnin jälkeen.

Verraten puhtaassa Suomessakin 1 600 ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteisiin,
-kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

On sitovasti osoitettu, että ilmansaasteet aiheuttavat
- sepelvaltimotautia, keuhkoahtaumatautia ja keuhkosyöpää.

Uusimman tutkimuksen mukaan saasteiden osuus myös
- aivoinfarkteissa on luultua suurempi. Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi äsken selvityksen:
-Ilmansaasteilla oli osuutta keskimäärin kolmasosaan aivoinfarkteista

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
ilmansaasteet aiheuttavat
- sepelvaltimotautia, keuhkoahtaumatautia ja keuhkosyöpää.

Jännästi jätetty nuo pois ja tupakasta meuhkataan ?

Pitäskö autoilu esim.kieltää? Vai osuisko vouhkaajien omaan nilkaan?
Tai tuotantolaitosten savut EK nilkkaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lakupiippujupakka kuulostaa hassulta, mutta se on ihan looginen osa tupakoinnin vastaista kampanjointia. Tarkoitus on "epänormalisoida" tupakointi, sitä samaa kuin että tupakat pannaan pois silmistä ja tupakoitsijat hytisemään kadulle räntäsateeseen baarin eteen. On tuosta mitä tahansa mieltä, niin ainakin lasten ja nuorten tupakointi on vähentynyt radikaalisti, mikä on kampanjan tarkoituskin. Ei kampanjointi kohdistu meihin keski-äkäisiin ikänsä polttaneisiin. Jonkun mielestä tämä on terveysfasismia, minusta se on lastemme suojelemista ylikansalliselta myrkkyteollisuudelta.

Tupakkateollisuus on yksi vastenmielisimmistä teollisuudenaloista, jos ei pahin. Heidän myynninedistämisensä keskittyy yksinomaan lapsiin ja nuoriin, parikymppinen ei-tupakoiva on heidän silmissään menetetty tapaus eikä sellaisiin kannata panna paukkuja. Ennen kaikkea kehitysmaiden lapsiin, siellä on suurimmat markkinat ja terveysvalistus vähäistä. Tupakointi on ja ei ole "aikuisen vapaan ihmisen oma valinta", mitä väitettä tupakkateollisuuden lobbarit levittävät, koska koukutus tapahtuu jo lapsena.

Blogin ajatus ei aukea. Ymmärränkö että kun alkoholiin kuolee ihmisiä, tupakkaa vastan ei pitäisi kampanjoida ja toimia myös lainsäädännön tasolla. Tai huippujuttu, koska natsit kampanjoivat tupakkaa vastaan niin tupakkakampanjoinnissa on jotain epäeettistä?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Lähinnä jutussa otetaan esiin kaksinaismoralismi. Pääsääntöisesti ne, joille lasillinen (vähän tai paljon) maistuu, ovat vilpittömiä uskovaisia sen suhteen, että alkoholi kuuluu elämään mutta jos he eivät nauti edes satunnaista sikaria, tupakka pitää kieltää kokonaan.

Kumpikaan ei kuulu elämään pakolisena osana. Koska viinan haitat ovat jättimäiset, nousee väistämättä kysymys siitä, miksi sitten emme halua samanlaista kieltomentaliteettia siihen. Puhumme mielellämme "eurooppalaisista juomatavoista" mutta emme ilmeisesti sallisi Arvo Ylpölle enää sikaria.

Ehkä ajatus ei aukea juuri tästä samasta syystä. Emme osaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tupakoitsijoita on koko väestöstä sen verran pienempi osuus "alkoholin käyttäjiin" verrattuna, että siinä on osasyy miksi tupakan vastaisuus on jotenkin helpompaa. Mutta kyllä monet tupakasta nauttivatkin ovat tapaansa puolustamassa aivan ymmärrettävin argumentein. Jotkut heistä ovat jopa alkoholikielteisiä.

Valistus on aina hyvästä, mutta se ei saisi mennä terveysterrorismin puolelle minkään tuotteen kohdalla.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #12

Tästä olen niin samaa mieltä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta tuo kuulostaa whataboutismilta. Mihinkään epäkohtaan ei pitäisi puuttua ellei puutu kaikkiin epäkohtiin.

Ei kukaan ole sallimatta "Arvo Ylpölle sikaria", enkä ole vielä huomannut ettenkö minä saisi tupakoida niin halutessani, puhumattakaan satunnaisista sikareista. Tietenkin saan.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka Vastaus kommenttiin #13

Mikä tahansa yksisilmäisyys on niin helppo ohittaa vetoamalla whataboutismiin. Silloin voisi jättää huomiotta ajatusvirheen olettamalla argumentointivirheen. Tässä verrokkia ei kuitenkaan haeta kilometrien tai etäisyyden päästä, vaan tästä päivästä ja hetken valinnoista.

Otan esimerkiksi yhden suurimmista ja epäeettisimmistä tupakkafirmoista, British American Tobaccon. Se on nytmaailman suurin jätti ja osti juuri yli neljällä miljardilla lisää tupakkateollisuutta. Se on ilmoittanut jättävänsä sikarit ja piipputupakat, koska niiden osuus on niin pieni, ei tule voittoa. Se keskittyy kohtuullisten polttajien sijaan savukkeisiin ja etsii markkinat vaikka kehitysmaista.

Uusiin pelottelukuvia sisältäviin sikarilaatikoihin tai piipputupakkapurkkeihin ei haluta satsata. Kohtuulliset ja lisäaineettomia harvakseltaan polttavat siis häviävät mutta kemiallisia yhdisteitä sisältävä addiktoiva teollisuus jää pitkäksi aikaa. Tupakkatuotteet kuitenkin määrätään tupakkatuotteiksi, Zippoja ja piippurasseja myöten.

Kyllä se perussyy lähtee siitä ajatuksesta, että kaikki kielletään ja Suomessakin on visioita täydellisestä savuttomuudesta. Totalitarismiahan se on.

Ei lainkaan ole väärin nostaa esiin sitä, miten hassusti ajattelemme, kun ottaa alkoholin esiin tähän. Perusskysymys on tietenkin, mihin yleensä tarvitaan mitään päihteitä, mutta en ajatellut lähteä siihen.

Jyrkästi tupakkaa kieltämässä on jopa eräs tuttavani kansanedustaja, joka taas on hasiksen vapauttamisen kannalla. Ikään kuin poltettava THC olisi joku terveyspommi keuhkoille ja mielelle. Kyllä tässä minusta nyt aika monella jää Mensa-raja ylittämättä. Ainakin on kiva ajatella ennakkoluulottomasti. Minusta tässä koko touhussa on jotain hassua.

Mutta juttu siis lähti vain huomiosta, miten helppoa meidän on alkaa totalitaristiksi, kun ajattelemme jotain "hyvää", jota voimme määrätä toisten kustannuksella muka paremmalle kokonaisuudelle. Tämä kuuluu psykologian alkeisiin. Siksi se provosoiva natsien tupakkakampanjan muisto kuului tähän.

Pekka Iiskonmaki

Valtio jossa uhkapelit ja huumeet ovat valtion monopoli ei voi koskaan olla järkevä toimissaan.

Mummon potkija saa pienet sakot ja viinapullon naapurille myynyt lusii linnassa.

Käyttäjän stigeo kuva
Ossi Stigell

Olen samaa mieltä siitä, että viina on vaarallinen myrkky. Pois oluet, ja viinit ja ruokaryypyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jäljelle jää siis vain taskulämmin kossu pullon suusta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

" Toisaalta kannabiksen käyttö nuorten parissa on vastaavasti lisääntynyt."

Ei vain nuorten parissa. Toisaalta kannabis ei ole myrkyllinen aine kuten tupakka, eikä edes myrkky kuten alkoholi. Siksi sen käyttö on ilmeisesti laitonta toistaiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset