Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Talouden myytinkorjaajat luovat uusia myyttejä

 

Valtiosihteeri Hetemäki esittää myytiksi väitettä, että työttömyys laskee kohtuulliseksi, kunhan työn kysyntä elpyy ja uusia työpaikkoja alkaa tulla tarjolle. Tätä myös Vartiainen on esittänyt. Hetemäki perustelee asiaa sillä, että työttömyys on kasvanut nopeimmin Uudellamaalla, jossa myös avoimet työpaikat ovat lisääntyneet nopeimmin. Koko Suomesta on saatavissa tällainen näkymä, voimakkaimmin Uudeltamaalta.

Kymmenessä vuodessa työttömien työnhakijoiden määrä on todellakin kaksinkertaistunut. Samalla ulkomaalaistaustaisten määrä Uudellamaalla on kasvanut kaksinkertaisesti vuodesta 2006 (90 121) vuoteen 2016 (186 621). Mikäli tätä muuttujaa ei ota huomioon, ajattelu on puutteellista, koska kriittinen data on ohitettu. Ihmettelen, miten vakavasti otettavat toimijat eivät ota asiaa laskuissaan mitenkään huomioon.

Pääministeri Sipilä murehti A-studiossa, miten nuorisotyöttömyyteen voitaisiin vaikuttaa. Toivottavasti hän ymmärtää, että se ei riipu suhdanteista. Nuorilla ei ole työelämään vaadittavia normeja. Kun menin ensi kerran kesätöihin 14-vuotiaana, sain moottorisahan. Mitään suojia ei ollut. Ei se ollut oikein, mutta hengissä siitä selvittiin. Olin postissa, portsarina, rakennusapumiehenä, vartijana, merimiehenä ja vaikka minä paitsi aidanvitsaksena. Nyt suosittelen nuorille, jotka haluavat hakea vaihtelevia töitä, että kannattaa hommata ainakin hygieniapassi, sen päälle hommattava kahden vuoden kokemus ja tehtävä anniskelutesti, työturvallisuuskortti on ehdoton, sosiaali- ja terveydenhuollon turvakortti saatava totta kai, tulityökortti ei olisi pahitteeksi, erikseen käytävä kattotulityökurssi, sähköturvallisuuskoulutus on hankittava, märkätila-asentajakoulutussertifikaatti olisi poikaa, tietokoneajokortti myös, palveluja kotiin -passi ja tietysti järjestyksenvalvojakoulutus hankittava.

Suurin osa näistä on uusittava viiden vuoden välein.

Norminpurku ei etene sillä, että tehdään valtionyrityksiä, jotka tulosvastuullisesti lisäävät rahastusta normeilla. Ammattikuljettajan pätevyyskorttiin rahaa palaa 1400 eur+ alv + menetettyjä ajopäiviä kuusi kappaletta. Viiden vuoden välein. Kova isku, jos yrittäjällä on 20 ajoneuvoa kuljettajineen. Kaikki ammattilaisia.

Järkeviä sertifiointeja on, mutta osa on bisnestä. Nyt Berner kaavailee sitä lisää.

Vuosi 2016 ei ollut huono. Teollisuustuotanto kasvoi 7%. Työttömiä oli 30 000 vähemmän kuin syksyllä 2015. Sipilä puhuu oikeasta suunnasta, mutta kilpailukykysopimuksen vaikutukset alkavat vasta tänä vuonna. Taustalla ovat teollisuuden omat toimenpiteet. Totta kai investointirohkeus voi lisääntyä jatkossa. Kunpa polariteettiongelmat voitaisiin ratkaista. Ne ovat pintatason vakavia ongelmia, joita suhdanteet eivät korjaa. Tarvitaan jotain aivan muuta. Siihen ei näy olevan mitään halua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset