Väinö Kuukka Maailman menoa liikkuvalla alustalla

Talouspolitiikka ja sota

 

 

Mannerheim sanoi, että sota on kuin eräs kapakka, joka sijaitsi lähellä heidän kasarmiaan. Sinne ei koskaan ollut tarkoitus mennä, mutta aina sinne päädyttiin.

Muistellaan. Maa X alkoi oireilla. Sen väestönkasvu ja teollistuminen oli nopeaa. Johdonmukainen laajentumispolitiikka alkoi.  Pian se oli sotkeutunut useisiin alueellisiin konflikteihin.

Sen talous oli riippuvainen ulkomaisesta pääomasta ja tuontitavaroista, erityisesti tehdastuotteista. Sen talous perustui raaka-aineiden tuontiin meritse. Toisessa maanosassa syttynyt sota heikensi entisestään pääoman saatavuutta.

Tuossa tilanteessa maa Y katkaisi X:n pääsyn maanosan öljykentille. Aikaisemmin Y oli aloittanut pakotepolitiikan: lopettanut öljykaupan X:n kanssa ja jäädyttänyt sen yritysten ja kansalaisten varat omassa maassaan. Y asetti X:n kauppasaartoon ja laittoi normaalien kauppasuhteiden palauttamisen ehdoksi X:n vetäytymisen alueilta, joissa se oli tehnyt nurkanvaltausta. X:n ylin johto ei suostunut vaatimuksiin.

X:n valuuttavaranto olisi loppunut keväällä ja sen ulkomaankauppa olisi pysähtynyt. Se hyökkäsi edellisen vuoden joulukuussa, joulukuun 7. päivänä 1941.

Mitä tilannetta tämä muistuttaa?

Tyynenmeren sodan syntyyn vienyt kehitys on opettavaista. Johdosta riippuu, antaako maa periksi vai hajoaako se imploosiona (sisäinen luhistuminen) vai tuleeko se ulos eksploosiona.

Sen lisäksi, että Venäjän rahat loppuvat vuonna 2017, se miettii myös, mitä taloudelle viimeistään silloin tapahtuu, kun autot lakkaavat hörppimästä bensaa tai dieseliä. Saksa suunnittelee kieltävänsä polttomoottorit jo vuonna 2030.

Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos on suuri muuttuja. Voimme pian olla jakolinjan rajamaa tai sitten meidän pitää ottaa vastaan paljon epävarmuutta ja entisestään kiristyvää tilannetta ympäristössämme. Varmaa on vain se, että emme riittävän painokkaasti ja riittävän ajoissa pyrkineet länsimaaksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset